Smif-n-Wessun - Dah Shinin' (1995)

Label: Wreck

1. Timz 'n Hood Chek (3:16)
  2. Wrektime (4:05)
  3. Wontime (4:42)

met Rock

4. Wreckonize * (3:54)
  5. Sound Bwoy Bureill (4:20)

met Starang Wondah en Top Dog

6. K.I.M. (2:56)
  7. Bucktown (4:08)
  8. Stand Strong (4:10)
  9. Shinin'... Next Shit (5:31)

met Buckshot

10. Cession at da Doghillee (5:26)

met Boot Camp Clik

11. Hellucination (5:28)
  12. Home Sweet Home (4:43)
  13. Wipe Ya Mouf (5:00)
  14. Let's Git It On * (3:47)

met Rock

15. P.N.C. [Intro] * (1:07)
  16. P.N.C. (5:41)
avatar van P Jay
principal2000 schreef:
Sound Bwoy Bureill.

Dat is één van mijn favorieten hierop... Heerlijk onheilspellend minimalistisch sfeertje... dodelijk strakke beat met op sommige momenten reggae-toastend-achtige raps erop die des te angstaanjagend klinken op de simpele doch effectief helse productie. Love it...

Ode aan Tek en Steele voor het afleveren van dit juweeltje! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Die vibe, stemmen, flows en gruwelijke producties zijn werkelijk verslavend!

avatar van funkdoc
Dit is de perfecte plaat om iemand te introduceren in hiphop. Als je ooit voor die situatie komt te staan, kan je die persoon of introduceren met ATCQ of De La, maar even goed met rauwe 95-boombap. Zoals deze. Dah Shinin' weerspiegelt zo perfect en gemakkelijk de definitie van dope hiphop. Deze plaat blijft gewoon gaan. Beats die niet veel verschillen van elkaar, maar niet vervelen, en flows die blijven flowen tot de laatste seconde. Voer om meer dan een uur te headbangen op New Yorkse ghettoshizzle.

avatar van Outblasty
Wat een gruwelijk goed album. Tek en Steele flowen het dak eraf met misschien niet altijd evenveel zeggende teksten. Maar die flow in combinatie met deze vette beats maakt dit gewoon tot een echt top album.

Ik heb als favorieten Cession at the doghile, Hellucination, PNC en Stand Strong aangekruist met de nadruk zwaar op Stand Strong, wat een geweldig nummer! Opvallend dat ik dit keer eens totaal verschillende favorieten heb dan de gemiddelde Musicmeter.

avatar van leadzeplin
Fantastisch album, als redelijk doorgewinterde hiphop liefhebber nog nooit mee in aanraking gekomen, tot een paar dagen geleden via MuMe. Ik kende wel andere BCC shit, maar vind deze toch veruit de dopeste. Simpele, doch doeltreffende beats, met 2 beesten van MC's.
Ook vind ik de "rasta/reggae" invloeden in stemgebruik enorm aan de sfeer toevoegen. Smullen!

avatar van Bartje..
Lijkt zo alsof ze in Wontime steeds zeggen Roll the Joint!
Of ben ik de enige die dit hoort?

avatar van JustiFicatioN
Zou me niet verbazen

avatar van nega
Yes, heb hem eindelijk orgineel. Heerlijke album. Favo is K.I.M

avatar van gweah
De titel van het eerste nummer. Grappig hoe dat het tijdsbeeld weergeeft.

Ook wel opvallend dat voor de film 8 Mile precies deze periode werd uitgekozen. Alles wat je in die film aan muziek hoort is tot max. begin 1995. Maar dat terzijde.

Altijd als ik dit album opzet heb ik moeite om de nummers en songtitels uit elkaar te houden maar ik houd wel van albums die een beetje een uniforme sound hebben. Heerlijke plaat.

avatar van MAS
MAS
Haha dat laatste heb ik ook last van maar gelukkig is dit album zo goed dat het niks uitmaakt.

avatar van Verbston
Wat apart! nou je het zegt ondervind ik hetzelfde met deze nummers en songtitles! Alsof het een lange mix is. en dat is inderdaad prima

avatar van leadzeplin
Deze lines uit K.I.M. is voor mij echt de hardste op het hele album:

"Knuckles all swollen, blood drippin from my hand
Kinda lost it for a sec, cuz I snap now and then"

Ik vind die track sowieso één van de hoogtepunten op het album. Die basslijn is echt geweldig en de raps van de twee heren vind ik er echt bovenuit steken. Op een donker album als deze is deze track qua lyrics misschien wel de meeste donkere.

avatar van Mercy
Een vriend van me kwam met deze CD op de proppen. Hele goede hiphop, echt NYC eastcoast. De jamaicaanse accenten die de cats in hun vocalen leggen spreken mij erg aan en dragen voor mij enorm bij aan het toffe eindresultaat. Zeker de moeite waard, deze tracks.

avatar van Nr.4
Dikke hiphopclassic voor mij. Rauwe NY boombap met stuk voor stuk grimey juweeltjes. Net als Black Moon's Enta Da Stage kan ik deze blijven draaien.

Ulfat-e-Zulmat
Stoned is the way of the walk
Stoned is the way of the walk, my nigga

avatar van JLjuju
Die bass van Wrektime... Wow!

avatar van Jar0on
Wat een pareltje, net als Enta Da Stage. Kan zo genieten van die beats en dan met die rustige flow met heerlijke lyrics. Vind hem misschien nog beter dan Enta Da Stage wat ik niet van tevoren verwachtte. 1995 was zeker mijn favoriete jaar voor de hiphop, zoveel albums uit die tijd die ik geweldig vind. 4,5 voor nu.

gweah schreef:
De titel van het eerste nummer. Grappig hoe dat het tijdsbeeld weergeeft.

Hier spreekt een kenner! Komt waarschijnlijk door de leeftijd Echt te cool om de rapscene zo bewust mee te maken, denk ik! Vooral 93-96! Wat vind je eigenlijk van Showbiz & AG?

avatar van Ernie
Ook enorm geroeid in mijn oren de laatste tijd deze Dah Shinin'

Beats om van te smullen en een constant niveau van rappers en gastartiesten.
Vooral Bucktown springt er echt uit voor mij nu maar dat kan binnen paar dagen al anders zijn

Heerlijk meeknikschijfje dat ik dringend orgineel moet aanschaffen.

avatar van Jar0on
Nadat ik hem al 2 weken lang in me auto aan heb heb ik er een 5* van gemaakt.
Een album dat ik eigenlijk altijd wel op kan zetten. Heb zo vaak dat ik opeens zinnetjes van dit album in me hoofd krijg, heerlijk die lyrics.
3 van mijn favoriete nummers zijn gelijk de eerste 3, vanaf de helft wordt hij toch ietsies minder, waardoor ik hem eerst 4,5* gaf, maar maak er nu 5* van.

Die stem van Steele.. wow!.. een van de beste stemmen uit de rapgeschiedenis.

avatar van gweah
Vandaag valt het kwartje voor het eerst bij mij met Dah shinin'.

Ik heb dit album al, even denken, een jaar of zeventien?
Soms ben ik een beetje langzaam met platen leren waarderen maar dit slaat alles.
Ik ben wel altijd al fan geweest van die jaren 90 boom bap stijl, daarom had ik dit album ook wel, en ik hoorde ook wel dat het goed was, maar nogmaals, nu valt het kwartje pas echt.
Ik sluit een hogere score in de toekomst, en een aanschaf op vinyl, zeker niet uit.

PS hoor ook nu pas dat Mos Def die beat van Home Sweet Home heeft gebruikt in zijn track Brooklyn, dat zelfde nummer waarin hij ook nog afsluit op de Who shot ya beat, en hetzelfde refrein zingt "we live in Brooklyn baby"

avatar van gweah
Die video van Sound Bwoy Bureill...
Oh my.
Met stip binnen in mijn top 5 favoriete rapvideos

avatar van Kos
Kos
Brrr. nee, de albumversie is zo veel vetter.

avatar van leatherhead123
Idd, zelfde verhaal bij Wreckonize.

nedbed
Hmm, ik vind de videoversie van Wreckonize een stukkie vetter eigenlijk dan de albumversie (Erg chill die sample van Just the Two of Us). Over Sound Bwoy Bureill ben ik het wel met jullie eens.

Super album, zeer ondergewaardeerd, heeft wel wat luisterbeurten nodig maar laat wel de echte jaren 90 hip hop horen

22 jaar oud vandaag

Hoort altijd bij de top10 van beste 90's HipHop

avatar van Nr.4
Het was er niet helemaal het weertje voor maar door een maat van me weer even op deze classic gewezen en uit de kast gepakt. Toch heerlijk van genoten, superrauw geheel. Ben niet zo van vroeger was alles beter, maar damn, zo ongepolijst als dit worden ze niet meer gemaakt.

Ernie schreef:

Heerlijk meeknikschijfje dat ik dringend orgineel moet aanschaffen.

Eindelijk gebeurd Lang leve Discogs

Stiekem eigenlijk wel mn favoriet. Ik vind vooral Steele zo gruwlijk. Zag laatst iemand op youtube commenten dat Steele's flow beter was dan die van Biggie. Deze man is zo ondergewaardeerd. In een Sean P. interview hoorde ik hem zeggen dat iedereen uit BCC is geinspireerd door Steele.

avatar van jordidj1
De eerste luisterbeurten vond ik het album wat vlak en saai qua sound, maar wauw, dit album kruipt echt volledig onder de huid. De kale beats voelen nu zo lekker aan gecombineerd met het coole stemgebruik van de mc’s, damn. Erg donker sfeertje, maar door de reggae-invloeden toch veel positiviteit te bespeuren. Sound Bwoy Bureill is m’n favoriet.