Burial - Untrue (2007)

2. Archangel (3:59)
  3. Near Dark (3:53)
  4. Ghost Hardware (4:54)
  5. Endorphin (2:57)
  6. Etched Headplate (6:00)
  7. In Mcdonalds (2:09)
  13. Raver (4:58)
  14. Shutta * (5:02)
  15. Exit Woundz * (5:49)
avatar van Ryan
Ik denk dat ik mijn favoriet van 2007 heb gevonden. Ik weet geen flikker van dubstep, maar dit is echt een fucking goed album. Ik ga morgen een plek zoeken waar hij niet uitverkocht is.

Grootste pluspunt is natuurlijk de sfeer, het is absoluut muziek voor in de stad bij nacht. Ik ga zo eens even wat interviews zoeken, kijken wat hij te zeggen heeft.

Edit: Ik heb het woord gezien om dit album te beschrijven: spookachtig.

ik vat niet waarom dit album een 9.1 gemiddeld krijgt op metacritic, maar ik vind het zeker een mooi en tof album. voor een zaterdagavond, maar ook voor zondagmorgen.

avatar van Koston
Die beat begint mij na een tijd wel de keel uit te hangen. Dan zet ik liever nog eens Endtroducing... op

avatar van djarend
wat een saaie plaat is dit, veel slapper dan de eerste, kan er niet wakker van blijven, hoog gaap gehalte en dan ook niog eens die zeer matige vocalen, onbegrijpelijk dat iedereen hem zo hoog waardeert, over 3 jaar weet niemand wat Burial ook al weer was, is gewoon een hype en je moet hem goed vinden van de journalisten e.d.

Tsja, mij grijpt het wel. De vorige vond ik dan weer vrij zwak en die werd ook al gehypt door het journaille... ik voel me dus niet echt aangesproken door je laatste zin en ik vermoed de andere hoge stemmers ook niet.

avatar van Kos
Kos
Vinden de journalisten hem goed? .

tuktak
tja als journalisten het goed vinden is het natuurlijk niet underground genoeg meer hè...

Beitel
djarend schreef:

Dit is typisch een "het is cool om iets niet cool te vinden" reactie. Ik kreeg het album te horen door positieve reactie van mensen om me heen en de journalistiek weerspiegelt dat.
Het is ook een rustige plaat, maar het is er ook eentje die je op bepaalde momenten moet luisteren. Diep in de nacht, in de trein op weg naar huis weet het vaak net de juiste snaar te raken.

Het kan natuurlijk echt je ding niet zijn, maar volgens mij beoordeel je het zo om de verkeerde redenen.

avatar van korenbloem
Het is inderdaad een goede plaat, maar ik heb ook niet het "Yes gevoel", Soms krijg ik vreemde associatie met micheal jackson( ik weet niet of dit meer mensen hebben, of is het mijn muzikale kronkel?) De plaat klinkt als een vrije trip, en te gelijker tijd heel "pop". Een prima plaat voor op de zondag middag, en te gelijker tijd voor de zaterdag avond. De plaat zit knap in elkaar en lijkt voor vele stemmingen geschikt. dit is zeker een basis eis voor een goede groeiplaat.
Maar nu moet ik zeggen dat ik betere platen ken voor de zondagmiddag, de zaterdag avond of voor andere stemmingen

Een knap gemaakte plaat. Met een zeer begrijpelijk hype. Echt een plaat die ik zou aanraden om eens te beluisteren... Maar zoals ik al zei: ik heb betere platen gehoord, vele betere zelfs.

3,5* met kans op verhoging

avatar van T.O.
Net zoals wel meerdere mensen komt het ook niet helemaal over toch bij mij. Aangezien ik dat bij de eerste plaat ook had is Burial het waarschijnlijk toch niet helemaal voor mij.

Ik kan niet ontkennen dat ik het wél behoorlijk originele muziek vind en tracks als Etched Headplate en Untrue zijn gewoon behoorlijk goed, maar ik zit echt gewoon te weinig op het puntje van mijn stoel bij dit album. Halfje hoger zit er misschien nog wel in, maar veel meer zal het niet worden.

Ryan schreef:
Ik heb het woord gezien om dit album te beschrijven: spookachtig.

spookachtig......???? zie allemaal lieve gezichtjes bij deze cd......

Gish
Het mooiste album van 2007 !
Heb zelden zo'n muzikale ervaring meegemaakt.
Vergelijkingen met Massive Attack ? Mwah...soms.
Dit gaat veel verder, spoken ? Nachtelijke zwerftochten van verliezers over natte straten met een flauwe schemering.
Huiver !

T.O. schreef:
maar ik zit echt gewoon te weinig op het puntje van mijn stoel bij dit album.
dat is het precies voor mij.

Wel mooie emotie, daar blijf ik waardering voor houden. Alleen de tunes voelen mij toch wat te snel uit de mouw geschud uit, zoals hij het ook bedoeld heeft blijkt uit interviews, maar dat doet het niet helemaal voor mij. Hetzelfde heb ik met zijn favorieten die staan op de discussie pagina.

Ik heb wel veel respect voor de manier waarop Burial zijn liefde voor de (oude) uk scene probeert te communiceren, dat doet hij erg goed.

avatar van Leonard91
Om de een of andere reden doet deze plaat het toch net niet voor mij, het leek me geweldig maar als je er eens wat beter naar gaat luisteren vind ik het allemaal wel meevallen.

Wat een tegenvaller zeg. Zoveel enthousiaste mensen hier op Musicmeter, ook waar ik normaal wel op af kan gaan. Maar helaas: dit is echt saai, saai en nog eens saai.

Vooral de eerste tracks, met vrijwel dezelfde beat zijn echt heel matig. Verderop wordt het soms wel aardig. Maar daar heb je het dan ook wel mee gehad.

djarend schreef:

Ja, Daft Punk was ook niet meer dan een door journalisten gelanceerde hype. En wat is een hype eigenlijk. Omdat het veel onder de aandacht komt? Of omdat het toevallig bij een hoop lieden goed in het gehoor ligt. Dubstep is een enbigszins onder gesneeuwd genre dat door Burial een interessante wending krijgt.
4 sterren dus.

gg allin schreef:

Deze hype is dat een matig album om allerlei redenen te veel geprezen wordt en daardoor meer geluisterd en verkocht wordt.
Onterecht: het is gewoon erg saaie muziek. Niets bijzonders in ieder geval.

avatar van Jetsertje
Na een aantal keer luisteren moet ik de journalisten meer dan gelijk geven.

Een fokking sterke plaat van melancholieke desolate schimmen, flarden van verlies, hoop en eenzaamheid, in een cocktail van heerlijke gebroken beats.

Begrijp dat de maker het bedoeld heeft als de suizende aftermath na het gedrogeerd stappen, maar net als de eerste plaat raakt tie veel meer dan dat, tis groter en gelaagder dan zijn eigen opzet...

west schreef:
Onterecht: het is gewoon erg saaie muziek. Niets bijzonders in ieder geval.

Wat versta je onder saaie muziek? Ik denk dat t gewoon je smaak niet mis.

ik ben al bijna twee jaar niet meer ingelogd geweest op musicmeter. toen ik echter in november de nieuwe Burial onder ogen kreeg en toevallig vanavond even musicmeter wilde raadplegen over de 'consensus' begon het toch weer te kriebelen. Burial is mijns inziens een fantastische producer, met een feilloos gevoel voor emotie; iets wat niet vaak samengaat met elektronische muziek (en ik ken echt een hoop elektronische muziek) zonder geforceerd te klinken. soul uit machines is toch nog steeds erg moeilijk. zo lang de ziel echter in muziek zit, doet het er dan eigenlijk nog toe in welk hokje het geplaatst dient te worden? mooi vind ik de opmerkingen 'dit is geen echte dubstep, het heeft immers geen echte baslijnen' e.d. ik las onlangs in een interview met Burial zelf enkele prachtige woorden die zijn muziek fantastisch omschreven. hij erkent dat hij geen echte clubby dubstep kan maken, dus streeft hij dat ook niet na. hij wilde echter muziek maken die je 'hoort' wanneer je als clubber net uit een fantastische avond feesten stapt. dat gevoel dat je in de regen naar huis wandelt, terwijl de rest van de stad slaapt, en nog een ruisend restant muziek van de gehele avond door je hoofd zoemt. of dat gevoel dat je via een afdalende trap een club binnenwandelt, en in de verte de muziek al hoort, maar tegelijkertijd alle mensen in de gangen hoort praten. dat grijsgebied waar de muziek zich met het echte levend mengt. Burial is wat dat betreft niet zozeer uit op het maken van clubtracks, maar drukt zijn muziek naar een abstracter/esotherischer niveau. daarom zijn z'n beats niet echt dansbaar; ze zijn wel ritmisch, maar drukken meer een gevoel van het dansleven uit, dan dat ze het dansleven moeten opzwepen. desalniettemin, uiteindelijk kom je altijd weer terecht bij dooddoeners als 'over smaak valt niet te twisten', maar dat dit een bijzondere schijf muziek is staat als een huis. voor mij een absolute 5 sterren.

avatar van T.O.
Ik heb in de Nieuwjaarsnacht nog de clip van Ghost Hardware beleefd

avatar van KampF
Heel erg mooi beschreven sterre. Ik kan me daar wel in vinden. Ik heb er persoonlijk andere 'ervaringen' mee, zoals een goede nacht doorbrengen met een vriendin (laat ik het privé houden verder). Dubstep of niet, dit vind ik echt nou echt uniek geluid. Zoals je (sterre) zegt, soul uit machines, ruisende restanten, in de regen na huis vanuit een club, waar de muziek zich met het echte levend mengt, het past allemaal bij dit album. Voor mij is dit een zeer contrastrijk album doordat het 'kil' maar tegelijk heel dichtbij en haast (door de stemmen) warm klinkt. Een soort warmte in de duisternis. Een prachtige sfeer, over het gehele album.

4,5* - 5,0*

Gish
Mooi verhaal Sterre.

Kwist niet dat er zoveel te doen was rond burial..

Khad via via het album gekregen terwijl ik niet eens wist dat het recent was, laat staan dat burial nu de hype van het moment is..

Maar ik kan het wel begrijpen want de plaat bevat een prachtige sfeer en ik heb zelden iets gelijkaardigs gehoord.

4,5 sterren

djeffibrelich
een of andere sample in ''ghost hardware'' doet me denken aan het liedje ''breathe'' van telepopmusic?
ik zal wel weer de einge zijn...
verder dope donkere shizzle , niet wereldschokkend maar gewoon leuk.

djeffibrelich
Ik heb de smaak te pakken.
Dit en zijn voorganger zijn gewoon meesterwerken, zo simpel is het voor mij.
Het mag dan niet werelschokkend zijn, het mag dan wel een hype zijn , maar ik kan me niet de laatste keer herrineren wanneer ik zo enthousiast was over elektronische muziek of muziek in het algemeen uit de jaren 00', zeg nou zelf, de laatste 8 jaar is er vooral veel onoriginele bagger uitgekomen.
Tenminste probeert deze gast nog iets nieuws uit.
De grimmige sfeer bevalt me, maar het is dan ook niet echt grimmig, het is melancholisch.
sterre zei al dat de beats niet dansbaar zijn maar meer het gevoel van het dansleven uitdrukken.
dat is het precies!
dit is vast ook bedoeld als een sfeer-plaat voor clubbers.
ook al vind ik dat je wel degelijk kan dansen op op een paar van de beats, maar zo is het niet bedoeld.
Iemand op internet zei laatst nog dat Burial de beste artiest is sinds Massive attack,
Ik sluit me daar wel een beetje bij aan.
het is gewelig wat die vocals met je doen, ik hoor bij ''archangel'' steeds holding you , kissing you in m'n hoofd, ben ik de enige?
De hype is wat mij betreft helemaal terecht.

avatar van Dridge
djeffibrelich schreef:
het is geweldig wat die vocals met je doen, ik hoor bij ''archangel'' steeds holding you , kissing you in m'n hoofd, ben ik de enige?

Nee je bent zeker niet de enige , "verdraaid" lekkere vokalen , die op iedere track perfect op zijn plaats vallen.

avatar van John Doe
Mensen die geïnteresseerd zijn naar waar de samples vandaan komen.

avatar van The Scientist
Ik vond die van 2006 echt geen drol aan, moet ik deze dan alsnog proberen?

ja