adri1982 schreef:
Vandaag dit album voor het eerst in het geheel beluisterd. Erg mooi, dromerige nummers, die ik zelf toch meer onder acid-house vind vallen dan onder dubstep. Daarnaast hoor ik ook new-age sporen in enkele nummers. 'Archangel' en 'Raver' klinken voor mij het mooist.
Shelter schreef:
vet album hoor, voor mij dubstep met drumm n bass elementen kwa sfeer.
Ik vind de zang-achtige dingetjes erdoorheen ten goede komen van de diversiteit en daardoor houdbaarheid.
Ik zou zelf als tip noemen, Flume. Het heeft er wat van weg maar is minder donker kwa sfeeer.
Ik vind het zelf een erg goede artiest, als je het kan vinden is de maxi pack een aanrader.
Ha, acid house en drum & bass zijn wellicht mijn twee meest beluisterde elektronische subgenres terwijl new wave en eigenlijk meer precies ethereal wave (wat dit trouwens zeker niet is), mijn meest beluisterde niet-elektronische subgenre is. Flume vind ik trouwens ook mooie singles hebben op het 2012 album, en luister ik ook geregeld wel eens naar.
Ik ben ook opgegroeid onder drum & bass en dubstep-scene als jongere. Of ik er dubstep in zie in dit album. Hmm, het heeft subelementen van dubstep, maar ik zou het niet volledig als dubstep catarogiseren. Daarmee doe je dit album ook tekort. Mijn liefde voor muziek is ook ontstaan door drum & bass, waar ik ben beginnen naar luisteren tijdens de zomer van 2011. Daarvoor luisterde ik enkel naar hitlijsten of naar Lily Allen of had ik ook toevallig een CD van MGMT - Oracular Spectacular, en dat is één v/d drie of vier muziekalbums die ik in huis heb liggen.
Ik ben best lang blijven plakken bij drum & bass. Wellicht was het tot 2015 mijn meest beluisterde muziekgenre, zelfs wanneer de hype al lang gaan liggen is. Maar ik doe niet mee aan hypes, en drum & bass is gewoon een genre dat me erg lag. Van daaruit ben ik dan geleidelijk meer naar house beginnen luisteren, en dus vooral deep house en acid house. En wanneer ik Grimes ontdekte ben ik veel meer naar art pop, niet-commerciële electropop en synth pop beginnen luisteren. En met Cocteau Twins dus ook veel meer naar ethereal wave muziek nu. Grimes was eigenlijk op zich al voor een deel ethereal wave, zeker mijn meest favoriete album.
Dubstep heb ik altijd minderwaardig gevonden tegenover drum & bass, omdat het vaak gewoon harder was, en één dat nog veel meer "gehypet" werd dan drum & bass, met commerciele dubstep zoals Skrillex die toegankelijker is, en dan niet-commerciele dubstep die soms ook nog eens varieert, maar bij banden als Flux Pavillion gaat het gewoon meer om de thrill volgens mij dan voor echt die muziek mooi te vinden. Het is niet slecht, maar drum & bass is voor mij altijd superieur geweest aan dubstep, en waarbij ik al snel niet echt meer naar dubstep luisterde, ben ik jaren aan een stuk blijven luisteren naar drum & bass.
Dat terzijde, dit album is erg goed, maar het is ook niet echt dubstep. Het heeft dubstep-elementen, maar volgens mij doe je het echt wel tekort als je het dubstep noemt. Letland heeft ook ooit eens op het Songfestival een "dubstepnummer ingestuurd", met Aminata, en dat is wellicht de enige keer dat ik gestemd heb op een nummer. Maar ook dat kun je moeilijk dubstep noemen. Wat wel zo is, is dat dit gewoon wel erg mooi is. Veel rustiger, veel meer inhoud en ook veel dromeriger / hypnotischer dan de doorsnee dubstep. Het loopt ook veel vloeiender in elkaar, en heeft minder nood aan "drops" of zware basslijnen, waardoor ik ook al sneller de associatie maak met drum & bass en al zeker het idee heb dat het hier over op zijn minst om rustige dubstepmuziek gaat. En wat voor mij ook heel belangrijk is - als new wave / ethereal wave liefhebber - is dat er goed gebruik wordt gemaakt van de voice samples, iets wat je eigenlijk ook veel meer terugvindt bij drum & bass, dan bij dubstep. Voor mij is dit ook een zeer toegankelijk album, al is het misschien ook niet direct het album dat ik volledig bovenaan in mijn eigen persoonlijke toplijst zou zetten. Maar het is wel zo dat dit voor mij meer in mijn comfortzone valt, dan de mainstream rock van vandaag (en meestal is het voor 99% van de mensen andersom, maar voor mij niet). Wel grappig om zo een album dan ook eens gewaardeerd te zien worden door echte muziekkenners. Wat me verder opvalt is dat de singles vaak echt absoluut niet lang duren, dus je moet echt wel in één stuk naar het album luisteren, dan zal het album - uiteraard - het best tot zijn recht komen. Voor nu een 4,5*.