Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Review: Juno Is - Where To Begin - dekrentenuitdepop.blogspot.com
Review: Juno Is - Where To Begin
Er wordt heel veel interessante muziek gemaakt in Nieuw-Zeeland en het is muziek die Nederland lang niet altijd weet te bereiken, wat in het geval van Where To Begin van Juno Is echt zonde zou zijn
Wanneer albums van muzikanten uit Nieuw-Zeeland worden aangeprezen neem ik dat altijd heel serieus. Het blijkt ook in het geval van Where To Begin van Juno Is weer volkomen terecht, want wat is dit een leuk album. De Nieuw-Zeelandse muzikante Mackenzie Hollebon heeft een origineel klinkend album afgeleverd, dat zowel aansluit bij muziek uit het heden als bij muziek uit het verleden. De songs van Juno Is klinken bijzonder aangenaam, maar ze bestaan ook uit verassend veel lagen en schuwen het avontuur zeker niet. Het levert een popalbum op dat direct een goed gevoel geeft, maar dat intussen ook de fantasie uitvoerig prikkelt. Weer een fraai pareltje uit Nieuw-Zeeland dit album.
Ik haal wel vaker interessante albums uit de nieuwsbrief van de Nieuw-Zeelandse muziekwinkel Flying Out, maar twee albums in één week tijd komt eigenlijk nooit voor. Tot deze week dan, want naast het eerder besproken debuutalbum van Neive Strang, sprak ook het debuutalbum van Juno Is me zeer aan.
Het is een album dat door Flying Out werd omschreven als een album waarop de Nieuw-Zeelandse muzikante de transitie heeft doorgemaakt van “underground favourite” naar “full-blown indie star”. Het deze week verschenen debuutalbum Where To Begin is mijn eerste kennismaking met de muziek van Juno is, waardoor ik niets kan zeggen over haar muzikale verleden, maar ik sluit inderdaad niet uit dat de Nieuw-Zeelandse muzikante het gaat maken en hopelijk niet alleen in eigen land.
Achter Juno is gaat de uit Dunedin afkomstige maar inmiddels naar het hippe Auckland uitgeweken muzikante Mackenzie Hollebon schuil. Volgens Flying Out draait ze al een aantal jaren mee en heeft ze de tijd genomen voor haar debuutalbum. Dat hoor je want Where To Begin is een verzorgd klinkend album.
Het is een album waar ik zelf het etiket pop op zou plakken, al maakt Juno Is zeker geen doorsnee pop. Het debuutalbum van de Nieuw-Zeelandse muzikante is een fris en origineel klinkend album, al heeft Mackenzie Hollebon ook zeker nostalgische invloeden toegevoegd aan haar songs.
Where To Begin klinkt vaak soulvol en is ook niet vies van invloeden uit de R&B, maar ik zou het debuutalbum van Juno is toch geen soul of R&B album noemen. De wat loom klinkende songs van Juno Is liggen lekker in het gehoor en gaan het vast goed doen op warme zomerdagen, maar de muzikante uit Auckland is zeker niet vies van experiment, wat haar album extra interessant maakt.
Ze knutselde de eerste demo’s van de songs op haar debuutalbum zelf in elkaar en speelde hierbij met bijzondere ritmes. Uiteindelijk haalde Mackenzie Hollebon een aantal uitstekende muzikanten naar de studio, die de ruwe demo’s vertaalden naar een bijzonder mooi en fascinerend geluid.
In dit geluid speelt het fraaie drumwerk een belangrijke rol, maar ook de synths op het album vallen op door bijzondere en zeker niet alledaagse klanken. Zeker als je met de koptelefoon luistert naar Where To Begin hoor je dat het geluid van Juno Is bestaat uit meerdere lagen. Het zijn lagen die zorgen voor een lekker vol geluid, al is er volop ruimte vrij gelaten voor de aangename stem van Mackenzie Hollebon.
Het is grappig dat Where To Begin aan de ene kant klinkt als een eigentijds popalbum, maar dat veel songs op het album ook een duidelijke jaren 80 vibe hebben. Het doet me best vaak aan Prince of misschien nog wel meer aan de protegees van Prince denken, maar Where To Begin is ook een album dat in de jaren 80 zijn tijd ver vooruit zou zijn geweest.
Bij eerste beluistering klonk het debuutalbum van Juno Is vooral erg lekker en hoorde ik er nog niet zo heel veel bijzonders in, maar toen ik het album voor de tweede keer beluisterde raakte ik steeds meer onder de indruk van de knappe songs vol bijzondere wendingen en steeds meer gecharmeerd van de stem van de muzikante uit Auckland. Ik begrijp de lovende woorden van Flying Out inmiddels dan ook volledig en heb het gevoel dat de rek er nog lang niet uit is. Mooie tip weer van de Nieuw-Zeelandse muziekwinkel. Erwin Zijleman