Stevie Wonder - Songs in the Key of Life (1976)

Soul / Funk
Label: Tamla

1. Love's in Need of Love Today (7:05)
  2. Have a Talk with God (2:42)
  3. Village Ghetto Land (3:25)
  4. Contusion (3:46)
  5. Sir Duke (3:52)
  6. I Wish (4:12)
  7. Knocks Me Off My Feet (3:36)
  8. Pastime Paradise (3:27)
  9. Summer Soft (4:14)
  10. Ordinary Pain (6:16)
  11. Isn't She Lovely (6:34)
  12. Joy Inside My Tears (6:29)
  13. Black Man (8:29)
  14. Ngiculela - Es una Historia - I am Singing (3:48)
  15. If It's Magic (3:12)
  16. As (7:08)
  17. Another Star (8:08)
  18. Saturn * (4:53)
  19. Ebony Eyes * (4:11)
  20. All Day Sucker * (5:05)
  21. Easy Goin' Evening (My Mama's Call) * (3:56)
avatar van Reijersen
Hoevaak deze plaat eigenlijk ook wel niet gecovered en/of gesampled is. Bijna elk nummer. Zal het eens op een rijtje zetten.

Zegt ook al genoeg lijkt me

fredpit
Deze plaat is als een warme jas.....of zoiets.hete douche mischien?.....thuiskomen dan?.....weet eigenlijk niet precies waarom dit album me zo ...lief...is.

Het straalt warmte en persoonlijkheid uit en ik ben het verder met alle bovenstaande comentaren eens

peace brothers& sisters

avatar van FunkStar
Dit is een van die geweldige klassiekers die je gewoon moet hebben. Prachtige cd die tijdloos is. Zet hem elk jaar wel weer een keertje op. De beste cd van hem met een aantal klassiekers. Mijn favoriete nummers: Love's in need of love today en Sir Duke.
Een ECHT must-have! Dit is met recht één van de beste platen ooit te noemen.

avatar van musicfriek
luc011190 schreef:
Goede cd, het zal denk ik niet één van mijn favorieten worden. Het is niet helemaal mijn sfeertje dit album, ik vind Stevie af en toe een irritante zanger en veel nummer vind ik een beetje langdradig. Toch denk ik dat dit wel een klassieker is, de uptempo nummer bevallen me toch het meest. Sir Duke is toch wel één van mijn favorieten, daar word ik altijd erg vrolijk van. Soms vind ik dat Stevie zo veel hoop mee wil geven, dat het me een beetje tegen gaat staan. Geluk, liefde, geloof... wat jij wil jongen

Dit is dus exact hetzelfde hoe ik ook over dit album denk. Het is wel goed en het is hoorbaar dat het een klassieker is, maar het is mij te vrolijk allemaal. Pastime Paradise was een feest der herkenning natuurlijk, ik wist niet dat Coolio het zo letterlijk overgenomen had.

Mijn favoriet is Village Ghetto Land, dat nummer is gewoon 1 lang hoogtepunt Mooi album, maar 5 sterren? Nee....

avatar van fluidvirgo
Het meest complete album van Stevie. Hoewel Innervisions ook een prachtwerk is ga ik toch liever voor deze dubbelaar. Waar the Beatles in mijn optiek met the White album beter voor een enkel album ipv een dubbelalbum hadden kunnen gaan (te wisselvallig qua kwaliteit) is het hier met elke song raak. Elke track is voor mij een klassieker op zich en kan ik met veel genot beluisteren. Hoewel ik me de hierbovenstaande kritieken wel kan voorstellen ervaar ik Stevie hier niet zo.
Favoriete song: Summer soft, hoe vaak kun je wel niet blijven transponeren? Een krachttoer, wat een bereik!

5 sterren? Ja....

*****

avatar van HansL
Naast de funky nummers, met I Wish in m'n allertijden Top 10 en de andere hier genoemde hits, vind ik Knocks Me Off My Feet een pakkend en mooi nummer.

HansL schreef:

helemaal mee eens

avatar van Wib0__
Vandaag enkele nummers van Stevie Wonder geluisterd.
Hij heeft een goede / mooie stem!

Echt een klassieker dit album. Vrijwel alle nummers steken goed in elkaar, veel nummers hoor je terug in de hedendaagse muziek. Sir Duke is mijn favoriet, toch een soort ode aan de muziek. Prachtig!

EVANSHEWSON
Dit is zo een plaat die in geen enkele zichzelf respecterende "muziekfan"'s collectie zou mogen ontbreken, tenzij je absoluut niet van soul houdt maar dan nog...
Boordevol inspiratie, boordevol prachtsongs, te veel om er favorieten van op te sommen, al vind ik I wish nog steeds duizend keer funkier dan het ook al geweldige Superstition dat hij eerder maakte.
Géén enkel zwak plekje te vinden, het lijkt op zich al een best of, wàt een plaat, wàt een plaat, dit is very close to perfection, Michael Jackson eat your heart out !
5 stars, gewoon de max !

avatar van Cerclezot
Wat een plaat is dit.

Kende Stevie Wonder eerst enkel van I just called to say I love you en How come, how long (met Babyface) die nummers vond ik werkelijk niets.

Maar dan hoorde ik eens enkele nummers van dit album en niet veel later is Stevie Wonder gewoon een van mijn favoriete zangers. Vooral As vind ik een topnummer (1000x beter dan die rotversie van George Michael & Mary J. Blige) ook Pastime paradise vind ik veel beter dan Gangsta's paradise (Coolio & L.V.).

Terecht een klassieker.

Raekwon the chef
As is inderdaad een topnummer, al vind ik die van George michael niet eens zo heel slecht, deze is wel beter ja.

Social_Mask
Had vroeger een paar problemen met de stem van Stevie Wonder. En ik wist gewoon dat dat niet klopt. Vandaar dat ik dit album heb geleend van een vriend. Gisteren opgezet en ben in mn bed gaan liggen. Ogen dicht en de volume erg zacht, maar net hard genoeg om het te kunnen verstaan. Goed te kunnen verstaan. En werkelijk, wat een prachtige stem heeft hij. Ongeloofelijk. Zo mooi. Heb hem nog maar 1 keer beluisterd, maar dat wel 3kwartier achter elkaar. Best moeilijk. Het enige minpunt is dan ook dat de nrs soms zo erg lang zijn. De glans dat ze in het begin van het nr hadden, niet meer hebben tegen de tijd dat het nr afgelopen is. Wel jammer. Maar alsnog klinkt het erg goed. Ga vanavond Cd 2 luisteren (want ik was halverwege Cd 2 in slaap gevallen ) en ben benieuwd hoe As klinkt. Want ook de jongen van wie ik dit album geleend heb zei dat As zijn beste nr is. Ik vind zelf Village Ghetto Land en Past Time Paradise erg mooi. Voor de eerste Cd geef ik 4,25*. En voor Stieve z'n stem 4,75*

Social_Mask schreef:

Goed bezig Social_Mask. Dit is een cd'tje die niet in je collectie mag ontbreken.

Zijn beste nummer is natuurlijk 'Sir Duke'

Relax
Ik vind CD2 helaas ietsje minder..
Er word minder gezongen en meer geexperimenteerd met de beats, je hoord veel van die jaren 80 gedoe, het album loopt in ieder geval flink voor.
CD1 is geweldig.

Reijersen schreef:

Zijn beste nummer is natuurlijk 'Sir Duke'

Geweldig nr idd.

Social_Mask
Heb dit album nog eens beluisterd. Hij heeft, zoals eerder gezegd, een prachtige stem. CD2 is wel wat minder, maar alsnog nog erg goed. Vind As dan niet zo heeel erg goed, maar is wel een leuk nr. Voor CD 1 4,5* en voor CD 2 4*.
Voor het hele album geef ik 4,5*. Mede doordat ik een aantal nrs erg mooi vind, en geen enkel zwak nr te bekennen is. En het verraste me hoe vaak ik een aantal deuntjes heb gehoord. Ongeloofelijk vaak gesampeld. Maar dit is dan ook een prachtig album.

Harco
Inderdaad, als je dit album voor de eerste keer beluistert, lijkt het net alsof je het voor de honderdste keer luistert; zo vaak is alles gesampled of gejat.

haha inderdaad.

will smith - wild wild west
coolio - gangsta's paradise
odb - shimmy shimmy ya
dat nummer van george michael
enz. enz.

Raekwon the chef schreef:
haha inderdaad.

odb - shimmy shimmy ya

Die viel me direct op.
Welk nr was het ook alweer..?
Zo blijkt maar eens dat ik dit album wat beter moet leren kennen

Raekwon the chef schreef:

dat nummer van george michael

As.

Die viel me direct op.
Welk nr was het ook alweer..?
Zo blijkt maar eens dat ik dit album wat beter moet leren kennen

Knocks Me Off My Feet, elke keer als ik die hoor beginnen lijkt het net of Shimmy Shimmy Ya begint

EVANSHEWSON
Iedereen of toch velen vinden Sir Duke het beste wat hierop staat.
Ik vind dat uiteraard goed, maar geef mij toch maar het
vreselijk lekker swingende I WISH.
Dàt is nog eens goede funk!
Another Star en As zijn voor mij goede tweede en derde...
Zo zie je dat ieder zijn eigen favorieten heeft hé !

Maar over één ding zijn we het eens : de topklasse van deze elpee!

Ronnuz
Een geniaal album van een geniale man.

kArIzMa_TuRk
Wat een album! 1 woord: Wouw! Echt een Toppertje! Een klassieker!

KSPR
..en dan toch verhoogd naar 5 sterren, en naar plekje 4 mijn top 10.

Geweldig gevarieerd album, het bevat alles, Funk, Soul, R&B. Én dan toch voelt het aan als 1 geheel. Onbetwiste klassieker.

Harald
Bij de eerste edition van de Dubble Vinyl plaat waren Saturn, Ebony Eyes, All Day Sucker en Easy Goin' Evening als gratis bonus 7# e.p. bijgevoegt en alleen met deze 7# was deze LP al jaaren een collector's Item.

avatar van beruk
Ronnuz schreef:
Een geniaal album van een geniale man.

avatar van Benjammin'
Wat een geweldig album. Het swingt heerlijk. Elk nummer weer. Prachtige compositie´s. Geweldige stem. Heerlijk

4,5 sterren

avatar van TTotal
Ik heb na jaren dit mooie en constante album weer een beetje herontdekt. Met afstand Stevie's beste werk, hoewel 'Hotter than July' ook veel mooie nummers bevat (zoals Master Blaster). Een nieuwe binnenkomer in mijn top 10..