Dana Margolin komt uit een familie van workaholics, voor haar is het touren en songs schrijven meer dan een normaal arbeidsproces. Het is de drang om continu in beweging te blijven, continu gevoelens te delen en continu met zichzelf in conflict te gaan. Met haar licht overspannen neurotisch stemgeluid roept ze iets van medelijden op, iets wat nogmaals versterkt wordt als in de aanloop naar het Clouds in the Sky They Will Always Be There for Me opnameproces de zoveelste relatie stuk loopt.
Genoeg inspiratiebronnen voor iemand die gedoemd is om in de duisternis te leven, gedoemd is om alleen te leven, gedoemd is om te mislukken, maar zich hier telkens weer krachtig uitvecht. Daarbij komt ook nog het feit dat bassist Maddie Ryall net rond deze tijd het Porridge Radio indiepop gezelschap vaarwel zegt, maar dat Dan Hutchins gelukkig een waardige opvolger schijnt te zijn. Het is de taak van Dom Monks om die emoties vast te leggen en het geluid groter georkestreerd te maken.
Dat hij hier de geschikte persoon voor is blijkt al bij zijn recente rol als producer bij de laatste Laura Marling en Big Thief albums. De uiterlijke metamorfose van de leadzangeres past ook bij het volwassen stemgeluid. De puntige feministische look is verdwenen, Dana Margolin presenteert zich tegenwoordig als een prachtige alternatieve femme fatale. Het verdriet is er echter nog steeds, zo ook die boosaardige snik.
Anybody bouwt vanuit de leegte op, om vervolgens dat gemis aan leegte te accentueren. Dana Margolin hunkert naar de liefde, het delen, het samenzijn. Je incasseringssvermogen krijgt een flinke dreun te verduren als je telkens weer gedumpt wordt. Vermijdt ze op Birthday Party van Waterslide, Diving Board, Ladder to the Sky nog relaties vanwege de angst om zich aan een ander te binden, op Clouds in the Sky They Will Always Be There for Me overheerst wel die behoefte aan genegenheid. Dom Monks beseft dat die frontale aanval niet werkt, en bouwt juist het Dana Margolin personage uit, geeft haar stem een diepgaand karakter mee. Dronken van verlangen gaat ze op het einde van Anybody helemaal los.
Niet alleen Dana Margolin is gegroeid. Drummer Sam Yardley neemt het ritmische Hole in the Ground intro zodanig onder handen, waarna dit vloeiend in een zwaarmoedig slaapliedje wals over gaat. Dan Hutchins dempt de stemming met zijn zware baspartijen en geeft er een old-school postpunk twist aan. Dana Margolin bezit dat theatrale kunstzinnige van een Amanda Palmer, die in een grijs verleden als The Dresden Dolls boegbeeld voor de nodige opschudding zorgt.
Ze draagt de nummers als een gepijnigd slachtoffer en kiest bewust haar bijna gesproken voordracht uit. Lavender, Raspberries omlijst de bloedrode kleur van de liefde met een paars raamwerk. Ondergedompeld in een begrafenis mineurstemming raakt de zangeres haar eigenwaarde nog meer kwijt. Een afscheidsbrief van een radeloze ziel, die zich amper staande houdt.
In deze manisch-depressieve drift zoekt Dana Margolin vooral naar verlossende antwoorden. Antwoorden die haar bevredigen en de wanhoop verklaren. Dan pas zal de vocalist gelukkig zijn. Hoe kan je de honger stillen als je niet weet met welke voedingssupplementen je moet voeden? In het met treurstrijkers vormgegeven God of Everything Else vraagt ze zichzelf af of het beter is om haar zelfbeeld op te offeren, en zich anders voor te doen.
Dit alles om een partner tevreden te stellen, welke haar vervolgens door dat gebrek aan zelfrespect juist laat vallen. Het is de terugkerende paradox van het leven, de voorwaardes van het bestaan. Kan je nog dieper wegzinken, of schijnt er toch nog een glimpje licht door de kieren van de oneindige tunnel door? Bij Porridge Radio is dat laatste zeker het geval, er volgt namelijk een verrassende wending.
Het minimalistisch opbouwende gedoseerde Sleeptalker breekpunt is stukken luchtiger van toon. En toch is het heerlijk als het gitaargeweld de blazers wegblazen en er een overweldigende twist aan geven. Hier drukt Dom Monks er eventjes zijn folk verleden tussendoor wat een verbazende sterke uitwerking heeft. Ook You Will Come Home blijft in die hoek rondcirculeren, en ligt in hetzelfde vaarwater als het post Isaac Wood werk van Black Country, New Road.
Met het sensuele en zeer sterk gezongen Wednesday bewijst Dana Margolin nogmaals dat ze die nieuwwassen vrouwelijke kant goed aankan. Uiteraard ligt het sentiment er net te dik bovenop, en neemt dat het halverwege eventjes over, waarna die heerlijke noiserock gitaargeweld uitglijder het aangedikt uitluidt. Het prachtig gezongen In a Dream I’m a Painting leunt volledig op de vocale kunsten van Dana Margolin, al zorgt de instrumentatie wel voor de nodige dreiging en het daarop aansluitende rustmoment.
I Got Lost is de bezinnende fase, bijna spiritueel verlossend. Jezelf vinden, nadat je jezelf voor langere tijd kwijt bent. Hier is het Dom Monks die met het melancholische trompetgeschal de juiste snaar raakt, en zeer serieus gepassioneerd met zijn arbeiderstaak omgaat. Misschien is zijn aandeel zelfs zo groot dat hij de overige bandleden wegzet. Ook bij Pieces of Heaven handelt het om het samenspel tussen Dom Monks en Dana Margolin. Fijn als twee zielen elkaar feilloos aanvoelen.
Juist die ondergeschikte positie van de overige Porridge Radio bandleden geeft nogmaals de opwaartse ontwikkeling aan. Beter worden door je plek te kennen, erkennen. De Sick of the Blues punkrocker is een laatste poging om de ellende te vergeten en zich op een betere toekomst te richten. In het reine met jezelf komen, en dit accepteren. Juist die bewustwording staat centraal op het alles overtreffende Clouds in the Sky They Will Always Be There for Me. Het kan alleen nog maar beter worden, al stijgt Dana Margolin hier wel ver boven Porridge Radio uit.
Porridge Radio - Clouds in the Sky They Will Always Be There for Me | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com