Tristwch Y Fenywod - Tristwch Y Fenywod (2024)

Folk / Avant-Garde
Label: Night School

1. Blodyn Gwyrdd (4:05)
  2. Ferch Gyda'r Llygaiud Du (4:09)
  3. Y Trawsnewidiad (3:10)
  4. Llwydwyrdd (4:02)
  5. Byd Mewn Cysgod (4:46)
  6. Gelain Gors (6:25)
  7. Awen (5:30)
  8. 'Nes I Ddawnsio Efo'r Lleuad (5:00)

avatar van Melvin Van T Hof
Zeer de moeite. Hypnotiserend en folky.

avatar van jeanmaurice
Na een tip bij het Belgische webzine Dark Entries dit eens geluisterd. Ik vind dit heel mooi! Doet denken aan de vroege jaren van het 4AD label, en ook wel aan de beginjaren van Cocteau Twins, maar dan elektronischer. Het gaat hier om een mij tot nu toe onbekende Schotse formatie. Tja, ze hebben het in hun bloed die Schotten als het om uitblinken in esoterische melodieën gaat. Deze maand verschijnt het album ook op cd en dat is fijn nieuws voor liefhebbers van het zilveren schijfje, zoals ik.

Sterk debuutalbum!

Tristwch Y Fenywod | Tristwch Y Fenywod | Night School - night-school.bandcamp.com
Tristwch Y Fenywod: Tristwch Y Fenywod (vinyl) - Dark Entries - Online Muziek Magazine - darkentries.be

Chameleon Day, Premonition, jorro, Juul1998B.

avatar van jorro
Deze stond al in mijn lijstje maar dat is zoooo erg lang. Bedankt jeanmaurice. Ga er voorrang aan geven !

jorro schreef:

Zeker doen!

avatar van Juul1998B
WTF. Ik ben oprecht echt overdonderd. Dit is zo, zo mijn ding en zo fucking goed zeg!
Thanks jeanmaurice ben je erg dankbaar. Ik hoor ergens in de verte cocteau twins, maar dan veel experimenteler en meer folk(ish).
Deze komt veel op de luisterlijst deze week/maand/jaren/eeuwen, wie zal het zeggen

Ik heb deze net te laat ontdekt, anders kwam deze hoog in het lijstje top albums van 2024

Juul1998B schreef:

De komende eeuwen! Er zitten duidelijk elementen in hun muziek van de oude Kelten, neem alleen de taal al, het Welsh. Ik las in eerder genoemde recensie dat ze wel zo vriendelijk zijn geweest om de titels in het Engels te vertalen, hoeven we niet eerst een cursus Welsh te gaan volgen of naar Google-translate.

Alle gekheid terzijde; ik vind dit ook erg mooi, heeft ook iets mysterieus zo'n taal die je niet verstaat, daarnaast denk ik ook dat het bij ons misschien wat nostalgische gevoelens oproept, uiteindelijk stammen we in Europa allemaal van de Germanen af, de Kelten waren een Germaanse stam. Het roept een soort 'oer' gevoel op, gecombineerd met die tribale ritmes gedompeld in melancholische klaagzang en voilà.

jeanmaurice schreef:

Eens! Heel mysterieus en ik voel ook die aparte nostalgische gevoelens. Dat heb ik overigens vaker bij folk-avant-garde albums. En vooral als ze dan ook zo'n taaltje spreken. Heel bijzonder, mooi en het geeft een gevoel van thuis weer. Waar dat dan ook mag zijn. Alsof een aantal heksen dit in de bossen hebben opgenomen, fantastisch!

btw, ook wel echt iets voor Koen St en misschien Alicia

Kælan Mikla - MusicMeter.nl

Het zijn overigens geen Schotten, ze komen uit Leeds, Engeland lees ik net.
Tristwch y Fenywod - Wicipedia - cy.wikipedia.org

jeanmaurice schreef:

Kælan Mikla - MusicMeter.nl

Het zijn overigens geen Schotten, ze komen uit Leeds, Engeland lees ik net.
Tristwch y Fenywod - Wicipedia - cy.wikipedia.org

Ga ik soon ook checken! Dank dank dank

btw, ook wel echt iets voor Koen St en misschien Alicia

Wat ik hierboven lees klinkt hartstikke interessant, zal het vanavond maar in het donker eens goed luisteren, veelbelovend dit

[url=https://www.musicmeter.nl/artist/315833]Kælan Mikla - MusicMeter.nl[/url
Ga ik soon ook checken! Dank dank dank [/quote]
Kælan Mikla is toch wel anders, meer elektronische darkwave/synthpop. Ze zingen wel in hun moedertaal, het IJslands. Geen goede vergelijking denk ik, maar zeker ook de moeite van het beluisteren waard.

avatar van Alicia
Of dit iets voor mij is?

Nou ja, op voorwaarde dat ik mijn handpan en draailier mag meenemen tijdens de volgende sessie.

Ik heb er nog geen oordeel over. Soms vind ik iets dergelijks als dit wel leuk, maar dat is alleen in een bepaalde setting. Of stemming. Zangeressen zijn ook niet aan mij besteed. Op een enkele uitzondering na dan.

avatar van Koen St
Wat een gaaf album dit. Veel bekende elementen maar toch volkomen uniek en nieuw, eigenzinnige plaat met een sterke donkere, onheilspellende sfeer die het de hele tijd volhoudt. Ik versta zelf geen woord Welsh maar dit maakt het alleen maar mysterieuzer. Deze gaat vaker gedraaid worden, nu 4,5*

avatar van Juul1998B
Een gok, maar misschien dat ik mijn metal guy ABDrums hier ook warm voor kan maken? Aangezien jij ook wel van uitstapjes houdt naar andere genres

avatar van Juul1998B
En nog maar een paar namen voor wie dit echt geweldig kan zijn: aERodynamIC, henrie9, deric raven, jerome988, DerangedMjuman en henkiev

avatar van jerome988
Juul1998B schreef:
En nog maar een paar namen voor wie dit echt geweldig kan zijn: aERodynamIC, henrie9, deric raven, jerome988, Mjuman en henkiev
Voegde hem letterlijk net toe aan mijn lijstje haha. Dit lijkt me precies iets voor mij ook.

avatar van ABDrums
Juul1998B schreef:

Oeh dit lijkt inderdaad helemaal in mijn straatje te passen ja. Zeer dankbaar voor de tag, deze was ik zelf namelijk niet op het spoor gekomen. Wat een gave albumhoes trouwens, die ademt echt obscure en gorzelige zeventigerjarenkwaliteit. Ik zet 'm meteen op, ben benieuwd!

avatar van Deranged
Groot liefhebber van Current 93 en Death in June en dit heeft wel van die neo-folk vibes dus dank voor de tag Juul1998B kan hier zeker wat mee.

avatar van henkiev
Juul1998B schreef:

Dit kan ik zeker waarderen, bedankt voor de tip

avatar van Juul1998B
Ik vergeet voskat gewoon te taggen lol. Ik denk dat dit ook echt iets voor jou is!

avatar van voskat
Juul1998B schreef:

Als het op C93 en DI6 lijkt, dan ga ik zeker eens horen...
Dank!

avatar van Mjuman
Aan de ene kant zou je dit pagan folk (freak folk) kunnen noemen, met verwijzing naar bands als Faun en Sieben. Aan de andere kant zitten er elementen van witch house in - Snow Ghosts, Erben and the Witch.De sfeer is redelijk ok, maar de simpele percussie - ik hoor een echo van Martin Hannet - gaat mij op een bepaald punt tegenstaan. Dan vind ik aan de ene kant Faun beter, qua instrumentatie en andere kant Esben and the Witch overtuigender. Maar live kan dit wel aardig zijn.

avatar van dix
dix
Mjuman schreef:

Om precies te zijn, al zo'n beetje na het derde nummer. Gelukkig wordt er in de laatste songs uit een ander vaatje getapt, maar al met al vind ik deze bejubelde release een klein tegenvallertje.

geplaatst:
Voor de liefhebbers:
Vrijdag 16 mei staan ze samen met Liturgy (solo) en Segadeath in De Doelen in Rotterdam
Zaterdag 17 mei op het podium in Vera (Groningen)
Ik ben er in ieder geval bij in Groningen, erg benieuwd hoe magisch dit album live wel zal klinken

avatar van ABDrums
geplaatst:
Koen St schreef:
Zaterdag 17 mei op het podium in Vera (Groningen)

Oeh dat is ook voor mij in de buurt, ga ik in overweging nemen!