Optimistische en energieke new wave, waar de ritmes worden gedragen door een stampende synthesizer en dansend drumwerk. Het was hun derde album en er moest een grote hit worden gescoord, anders was het einde contract, zo kreeg manager Eliot Roberts (welke tevens Neil Young onder zijn hoede had) te horen van Warner Brothers, meldt
dit artikel in Magnet Classics.
Dat lukte met
Whip It, dat relatief lang na verschijning van het album op 16 mei, in november
#14 haalde in de Billboard Hot 100; in het Verenigd Koninkrijk in december
#51. Toetsenist Bob Casale omschreef hun stijl als
“We were Kraftwerk from the waist up, and Elvis Presley from the hips on down,” en dat snijdt hout. Veel "kille synths" maar ook een scheurend gitaartje en dansbare waverock.
Het titelnummer verwijst naar de politieke situatie van toen en kan naadloos op de huidige situatie in de VS worden geplakt.
Girl U Want is dan weer sterk in zijn beschrijving van wat de aandacht van vrouwelijk schoon met de hoofdpersoon doet.
Het album bevat geen zwakke nummers. Andere favorieten zijn
It's Not Right met zijn sequencer,
Snowball met zijn bijna-discodreun die echter door drummer Alan Myers fraai met franje wordt omhuld,
Ton o'Luv met zijn knipoog naar klassieke rock 'n' roll, het wat dreigende
Gates of Steel en de snelle bonustrack
Turn Around . Lekker album met één nadeel: door de soortgelijke tempo's, ritmes en arrangementen gaat het na enige tijd wel erg op elkaar lijken. Tegelijkertijd is de samengebalde energie van synthesizers, gitaar en bas/drums ieder nummer aangenaam. Ik kom uit op een veilige 7,5 voor het geheel.
De productie is 45 jaar later onverminderd fris en transparant, waarbij de muziek de speakers uitknalt. Sinds 1993 als combi-cd verkrijgbaar op
Oh No It's Devo / Freedom of Choice en vanaf 2009 als uitgebreidere
cd-versie.
De maffe hoedjes op de hoes werden twee jaar later in de
talkshow van David Letterman onderwerp van gesprek. Dat de groep daar zat, zegt iets over de groeiende populariteit van deze eigenwijze wavegroep.
Mijn reis door new wave kwam van het Britse industrialgezelschap
Throbbing Gristle en vervolgt bij het tweede album van het Nieuw-Zeelandse
Mi-Sex.