Jon Hopkins - RITUAL (2024)

Electronic
Label: Domino

1. Part I - Altar (4:43)

met Ishq

2. Part II - Palace / Illusion (7:41)

met Vylana

3. Part III - Transcend / Lament (3:30)

met Vylana

4. Part IV - The Veil (3:14)

met 7RAYS en Ishq

5. Part V - Evocation (4:55)

met Ishq, Cherif Hashizume en 7RAYS

6. Part VI - Solar Goddess Return (4:48)

met Ishq, Cherif Hashizume, Vylana en 7RAYS

7. Part VII - Dissolution (6:37)
  8. Part VIII - Nothing Is Lost (5:42)
  9. Ritual (Evocation) * (5:51)

met Ishq, Cherif Hashizume, Vylana en 7RAYS

avatar van vinylbeleving
Part V - Evocation klinkt als vertrouwd Hopkins.
Prachtig hoe de spanning wordt opgebouwd, en je wacht op het moment dat het nummer helemaal openbreekt en dat dit dan niet gebeurd.
Ik kijk uit naar 30 augustus!

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Ik vermoed dat je "Ritual (Evocation)" bedoelt? Zeer vreemd dat die niet standaard op het album staat.

brt
Toch nog weinig reuring hier... Ik kijk er echt naar uit. De vorige (psychedlic therapy) voelde als een tussendoortje. De eerste singles gaan ook weer meer richtin ambient maar toch hoop ik op iets meer subtiel vuurwerk.

avatar van -SprayIt-
Fijne listening session vanavond, heerlijke meditatieve, maar best intense trip dit album, ook meteen op lp aangeschaft. Het doet me sterk denken aan Frahm met een vleugje Holden. Kwam goed binnen liggend op de zachte vloer, de 2 sessies waren uitverkocht en hij deed een Q&A. Leuk om Ishq terug te vinden op deze release, eigen werk is ook sterk. Begin op 4*, kijken of het zal beklijven.

-SprayIt- schreef:

Was jij bij zo'n luisterparty met Q&A?

Album staat nu hier ook op. Gebeurt weer iets meer dan op Psychedelic Therapy gelukkig...

avatar van vivalamusica
Jon Hopkins is na depressies in een andere levensfase beland en omarmt de kracht van rituelen in het leven, vaste terugkerende waarden, lees interview NRC. Heb het beluistert met een goeie koptelefoon en had misschien iets meer spektakel en ritme verwacht, hoewel het klonk erg goed, Verwacht geen vlucht of afleiding maar Hopkins zoekt het in de weg van de geleidelijkheid. Hier heb ik ook wel oren naar. Nog maar eens beluisteren op een ander daarvoor geschikt moment.

avatar van perrospicados
Inderdaad mooi interview in de NRC. Staat nu op ihkv de vrijmibo en de nieuwe releases van deze week.
Doet het tot nu toe goed hier

avatar van vinylbeleving
Schitterend album zo op het derde gehoor.
Hopkins blijft een heerser in het scheppen van sfeer en suspense. Ik vond Music for Psychedelic Therapy ook heel mooi en Ritual klinkt als een logisch vervolg, al heeft dit album wat meer structuur. Deze gaat heel wat rondjes op mijn platenspeler krijgen!

brt
Prachtig nieuw album. Hij krijgt het wat mij betreft als geen ander voor elkaar om je een album en sfeer in te zuigen en vervolgens lekker in onder te dompelen. Ik begin voorzichtig met 4 sterren, maar verwacht deze nog veel te gaan draaien, waarmee ik nog op een hogere score kan uitkomen.

avatar van henkiev
Magistraal!

avatar van Leptop
Eerste kennismaking en dat smaakt naar meer!

avatar van Zwammer
Ik loop nog niet direct de polonaise. Het is wel sferisch, maar ik mis een beetje spanning. Heb het gevoel alsof ik naar een mindere Halo soundtrack aan het luisteren ben. Verwijzingen naar het electronische werk van Frahm snap ik wel.

Zwammer schreef:

Mensen die eerst een beetje beschaamd kijken en dan toch nog aanhaken bij de polonaise zijn van alle tijden

Maar zonder gekheid, ik lees nu al een paar keer een verwijzing naar Frahm. Maar die gaat op zijn platen nooit zo electronisch te werk. Qua sfeer kan ik dr wel inkomen (zeker het laatste nummer) maar Frahm klinkt live spannender dan op plaat. Bij Hopkins vind ik zowel het studiowerk als zijn live performances altijd zeer sterk. RITUAL is met koptelefoon zo gelaagd, dan vallen er ineens hele kleine muzikale vondsten op zn plek. Daar zit voor mij de spanning, niet in het harde beukwerk. Ik zou zeggen, geef het wat tijd.

avatar van Michiel Cohen
De eerste en laatste track vind ik wat minder. Alles wat er tussen in zit is erg fraai. Binnenkort ook maar eens naar zijn andere albums luisteren.

avatar van ArthurDZ
Zwammer schreef:
Het is wel sferisch

Slowgaze

Deze gaat op de luisterlijst trouwens, geen idee dat er een nieuwe Hopkins zat aan te komen dus dit is een fijne verrassing!

avatar van vivalamusica
Ben inmiddels toch minder enthousiast, hoewel muzikaal-technisch prima in orde, vind ik het w.b. inhoud toch minder. Dit voegt weinig toe wat ik inmiddels aan ambient heb gehoord. Als je eenmaal de opbouw kent, dan vind ik het minder overtuigend en aan de voorspelbare kant.

avatar van music4life
Heerlijke trip dit met een mooie uitgesponnen opbouw. Klinkt fantastisch op een goede geluidsinstallatie door de kamer. “.. wat ik inmiddels aan ambient heb gehoord” vivalamusica daar ben ik wel benieuwd naar, zou je me wellicht wat aan kunnen raden?

music4life schreef:

Zelf beginnen met ‘verzamelen’ wat je tegenkomt en mooi vindt. Ik doe dat via Spotify, waar erg veel aanbod en informatie is. Wat ik mooi vind zet ik apart, vaak losse nummers, en dat hoeft niet pure ambient te zijn, maar voor mij rustgevende muziek of sfeermuziek… voor de avond of in de nacht. Er is daar erg veel te vinden in diverse richtingen,, maar ga op je eigen smaak en behoefte af, die vindt dit mooi de ander dat.
Jon Hopkins is zeker een goed startpunt als je dat mooi vindt en nog niet zoveel gehoord hebt.