Pearl Jam - Dark Matter (2024)

Label: Republic

1. Scared of Fear (4:24)
  2. React, Respond (3:30)
  3. Wreckage (5:00)
  4. Dark Matter (3:31)
  5. Won't Tell (3:28)
  6. Upper Hand (5:57)
  7. Waiting for Stevie (5:41)
  8. Running (2:19)
  9. Something Special (4:06)
  10. Got to Give (4:37)
  11. Setting Sun (5:43)
avatar van davevr
Elke rockband begint na 30 jaar een beetje als een coverband van zichzelf te klinken. Weinigen lukt het om een andere richting in the slagen. Is wat ik hoorde slecht? Nee, het is gewoon nogal middle of the road. Misschien dat het volledige album mij gaat verrassen. Wie weet

davevr schreef:
Misschien dat het volledige album mij gaat verrassen. Wie weet

Wel, dat gebeurt met mij nu. Het valt me bepaald niet tegen.

west schreef:
Het valt me bepaald niet tegen.

Dat is toch wat anders dan dat het je verrast lijkt me. Want je gaat mij toch niet vertellen dat je dit album verrassend vind? Degelijk, sterk, goed, kan allemaal, maar je hoort weinig nieuws ten opzichte van de voorgangers toch?! Dat je wel een voorkeur hebt voor een van die albums is niet vreemd uiteraard, maar ik vind het vooral meer van hetzelfde en dat is voor mij niet eens negatief. Maar misschien ervaar ik het album wel anders

aERodynamIC schreef:

Ik doelde er op dat het gehele album mij verrast, nadat mijn verwachtingen nog niet heel hoog waren na de singles. Kortom, het is beter dan ik van tevoren dacht.

Overigens vind ik het 'nieuwe' in vergelijking met de meest recente albums dat er weer regelmatig/vaker stevige gitaarsolo's/gitaren te horen zijn. En het slotnummer is ouderwets goed zeg!

Eerste inschatting: beste album sinds Pearl Jam uit 2006?

west schreef:
Kortom, het is beter dan ik van tevoren dacht.

Helder!

avatar van Kees50
Gewoon rechtdoor is het.

avatar van Juul1998B
Upper hand is zo magistraal!
Klasse album die net iets minder is in zijn geheel als gigaton, maar nog steeds een erg goed album.
Pearl jam rockt nog als vanouds en de stem van eddie vedder blijft zo mooi

Track 7 en 10 zijn ok.

avatar van Joy4ever
Dit klinkt na één luisterbeurt al een stuk fijner dan de laatste twee albums. Eddie's stem klinkt erg fraai en het gitaarspel is ook dik in orde. Met name op het nummer Waiting for Stevie. Fijn dat de heren het nog in zich hebben.

avatar van MarkS73
Ben nu met de tweede luisterbeurt bezig, prima album. Pearl Jam hoeft wat mij betreft niet te verrassen maar moet gewoon lekker zijn ding doen; goede muziek maken.
In tegenstelling tot Gigaton heb ik bij geen enkel nummer de behoefte te skippen, ik heb het gevoel dat ik dit album dan ook alleen maar beter ga vinden naarmate ik het vaker hoor. En Upper Hand is inderdaad een geweldig nummer.

avatar van rebjuh
Wat mij betreft beter dan Gigaton.
Ik hoop steeds dat een nieuw album me zal verrassen, maar dat doet het niet. Het is prima, maar dat is het ook wel. Misschien toch maar accepteren dat het bepaalde Pearl Jam albums niet zal overstijgen.

avatar van rebjuh
En ik vind de hoes echt stom.

rebjuh schreef:
En ik vind de hoes echt stom.

Moppersmurf!

Michiel Cohen schreef:
Track 7 en 10 zijn ok.

Vergeet 6 en 11 niet.

Mag ik daar 1 en 5 aan toevoegen?

Juul1998B schreef:

Mag ik daar 1 en 5 aan toevoegen?

Vergeet 4 niet.

avatar van Deren Bliksem
rebjuh schreef:
Wat mij betreft beter dan Gigaton.

Ik denk dat je dit maar moet accepteren inderdaad.

avatar van Bruno Banani
Na maanden van media bombardementen, interviews over de beste drum fill aller tijden (de nieuw gevonden arrogantie), de belachelijke ticket prijzen, de volledige omarming van ticketmaster (zonder enige reaktie van de band), nog meer interviews over hoe fantastisch 'live' de nieuwe plaat klinkt onder pop producer Andrew Watt...en dan met deze overgeproduceerde brei van middelmaat te komen!

Qua songs, teksten, instrumentatie, vocalen, echt alles is zo slecht en gezapig, maar bovenal hun ongekende ruk naar de commercie, pffff
Schrijf niet graag (en/of vaak) slechte recensies, maar dit waren ooit muzikale helden.

PS. Probeer es te luisteren alsof het een nieuw rock bandje is en bedenk wat je er dan van zou vinden.

Briljant album. Ik vind de singles niks, maar er zitten veel gems in. Pearl Jam heeft duidelijk nog veel te bieden.

Maar goed ik vond Gigaton ook al goed

Bruno Banani schreef:
...en dan met deze overgeproduceerde brei van middelmaat te komen!

Jij beoordeelt de muziek op dit album (want daar gaat het hierover op MusicMeter) op basis van de 'ruk naar commercie' van de band. Dat heeft niets met het album zelf van doen.

Je zegt dan wel dat je het slecht en gezapig vindt klinken, maar waar je dat op baseert: geen idee.

En vervolgens wordt het echt triest met het treurige, dus niet bepaald onderbouwde, cijfer van 1*. Middelmaat ligt een stuk hoger dan dat.

Ik kan nauwelijks geloven dat dit ooit jouw helden waren.

Pearl Jam is ook niet meer de band die het ooit was. Maakt niet uit want we veranderen allemaal.

Zo goed als de eerste albums zal het helaas nooit meer worden en dus moeten we tevreden zijn met wat zij op dit moment te bieden hebben.

Het is nog altijd beter dan wat een gemiddelde band te bieden heeft..maar ben het met bruno eens dat het tot-nu-toe niet heel erg meevalt met dit album.

Beetje veel van hetzelfde (eenheidsworst) zonder echt gevoel van urgentie. Misschien leg ik de lat onbewust toch nog te hoog.

avatar van Bruno Banani
west schreef:

Ik kan nauwelijks geloven dat dit ooit jouw helden waren.

Hoezo baseer ik mijn beoordeling alleen op de 'ruk naar commercie'? Ik zeg er toch bij dat ik de teksten, songs en Eddie's vocalen slecht en gezapig vind?
De 'ruk naar commercie' is daar onderdeel van, omdat veel van dit album geschreven lijkt om stadions te vullen en te laten meezingen (zelfs mede geschreven (????) en geproduceerd door pop producer Andrew Watt).

Kan wel lang uitwijden over de soms cringe-worthy teksten, de gitaarsolo's, de productie, ach alles, maar wil het luisterplezier van anderen niet verpesten dus geniet ervan!

Vergeet 6 en 11 niet.

Die probeer ik juist wel te vergeten.

Michiel Cohen schreef:

Die probeer ik juist wel te vergeten.

Ik vind ze wel passen bij 7 en 10.

avatar van Michiel Cohen
Ga nu track 7 en 10 luisteren via mijn stereo installatie. Vanochtend was het via de koptelefoon.

avatar van Apollo
De vorige albums heb ik na het horen van de singles stilletjes aan mij voorbij laten gaan. Nu besloot ik vooraf de singles niet te luisteren en er zogezegd blind in te gaan. En ik moet zeggen: het bevalt mij eigenlijk wel. Toch even wat anders dan wat ik gebruikelijk opzet (metal, metal en nog eens metal). De A-kant vind ik wel een stuk beter dan de B-kant, die klinkt mij te rechttoe rechtaan. De gezapigheid hoor ik vrijwel niet, hoewel het laatste nummer wel een tikkeltje over de rand gaat. Gewoon een prima rockplaat met veel afwisseling, solide instrumentatie en Eddie Vedder klinkt goed bij stem.

avatar van namsaap
Ik heb de nieuwe Pearl Jam vanmorgen een aantal keren de revue laten passeren en ik sluit me wel aan bij de conclusie van Apollo: Gewoon een prima rockplaat.

De crux zit hem echter in het woordje 'gewoon'. Nergens wordt mijn aandacht gevraagd, of het moet zijn bij het bovengemiddelde nummer Wreckage. De kwalificatie 'gezapig' gaat me te ver, maar echt spannend is Pearl Jam allang niet meer.

avatar van Juul1998B
Ik verhoog m nog n halfje na mijn 6e luisterbeurt!
Toch wel een ijzersterk album hoor!

avatar van Dirruk
Bruno Banani schreef:

Dit doe ik dus regelmatig. Vaak helpt het wel bij het beoordelen. Als er een nieuw bandje met een nummer als Upper Hand zou komen, dan zou ik direct enthousiast zijn geworden. Maar voor Pearl Jam vind ik dit "gewoon" een bovengemiddeld goed nummer. Kan dus twee kanten op werken.

Ik kon even luisteren tot Waiting For Stevie. Samen met Upper Hand en vooral Wreckage zijn dat wel 3 fijne nummers. Dark Matters klinkt wel oke. De zang van Vedder is nog steeds wel prettig om naar te luisteren.

Ik ben in bezit van Ten en Vs., waar ik nog steeds erg blij mee ben. Alles wat daarna kwam heeft mij nooit kunnen overtuigen. En het lijkt erop dat het hier ook gaat gebeuren. Kan mij voorstellen dat dit voor de fans goed werk is, maar ook dat het verder weinig nieuwe luisteraars op zal leveren.

avatar van vanwijk
Een heel behoorlijk album, vandaag al een aantal keren voorbij laten komen. Nog een aantal keren horen, kom er op terug, maar een hele fijne eerste indruk.