Ben weer eens begonnen aan het herbeluisteren van de eerste zeven albums van de Steely Dan catalogus (de twee 'nakomertjes' zijn zeker niet slecht maar omdat ze toch een heel stuk minder zijn laat ik ze hier buiten beschouwing). Eens kijken of mijn beeld hetzelfde is als in mijn herinnering. In die herinnering ontlopen de eerste zeven albums elkaar niet veel in kwaliteit, hoewel ik toch zo mijn voorkeuren had.
Katy Lied was mijn eerste kennismaking met Steely Dan. LP was goedkoper, dus met het hoekje eraf of gaatjes in de hoes (weet je nog, oudje?

). Geen idee wat ik kon verwachten. Ik was destijds meer bezig met symfonische rock, Jimi Hendrix, Who. Led Zeppelin, Van Morrison, Rolling Stones en zo. Nou: wat ik de eerste keer hoorde was dus heel iets anders. Maar het viel bij mij wél in het juiste gaatje. Ik was gelijk verkocht.
Ik heb daarom vermoedelijk een zwak voor dit album (die bekende 'eerste'). Net zoals op
Countdown to Ecstasy zijn hier geen hits te vinden, maar blijken de nummers - zeker na herhaald luisteren - erg veel lagen te bezitten. Mijn favoriete nummers wisselen dus wel eens. Maar
Your Gold Teeth II behoort daar meestal wel toe.
En ja,
Droombolus, wat jouw vermeende Zappa zweem betreft? Nooit zo gehoord, maar sinds jij dat zo benoemd heb hoor ik ze intussen ook ...