Slowdive - Everything Is Alive (2023)

Label: Dead Oceans

1. Shanty (5:47)
  2. Prayer Remembered (4:46)
  3. Alife (4:38)
  4. Andalucia Plays (6:41)
  5. Kisses (3:57)
  6. Skin in the Game (3:52)
  7. Chained to a Cloud (6:51)
  8. The Slab (5:10)
avatar van jorro
Het is niet zo dat ik drie steekwoorden gebruik om een verhaal over een album te krijgen. Ik luister nummer voor nummer (en dat vaak herhaalde malen) en noteer hoe het mij raakt en wat mij opvalt, wat ik er sterk aan vind en wat juist niet (dat laatste komt niet vaak voor want ik schrijf zoals de meesten over albums die ik zelf mooi vind). Ik probeer zoveel mogelijk de teksten te begrijpen via Genius.com. Ook dat vat ik samen. Ik ben daar voor een album een hele tijd zoet me. En als je een tekst niet goed begrijpt kan AI je daar trouwens goed bij helpen. Dat opent soms deuren. De hele rij gegevens gooi ik in een lange prompt van vaak wel een A4-tje of meer en laat AI een verhaal maken.
De output vraagt vaak om nog wat verbetering en dat voeg ik dan in.

Het is dus duidelijk dat ik zeker niet aan AI vraag om een mening te geven. Dat zou bizar zijn. Het is mijn mening, mijn emoties, mijn beleving die ik door AI in een verslag laat uitwerken.

Samengevat: ik moet dus net als Slowgaze zelf nadenken en mijn eigen gedachten vormen. Die uitdaging heb ik dus ook. De laatste uitdaging is het om een goede prompt te maken. En inderdaad het maken van een sluitend geheel laat ik dan aan AI. Dat doe ik met veel plezier. Mijn kick is het om te zien of AI ervan maakt wat ik in gedachten heb. Ik was tenslotte IT-er, dus erg nieuwsgierig naar de AI tools. Twee vliegen in één klap. Wellicht ook interessant voor Arrie

avatar van Slowgaze
Dank voor de toelichting, jorro. Snap je deels ook wel: ik heb er zelf toch ook redelijk wat plezier aan beleefd op m'n werk om de juiste ChatGPT-prompt te vinden om audiotranscripties fatsoenlijk te corrigeren, want inderdaad, AI kan wel een ontzettende hulp zijn.

avatar van Mjuman
jorro en Slowgaze Als je met taal werkt, gebruik je tools: analoge, vergen niet alleen ruimte in de boekenkast, maar behoren qua reputatie tot de 'proven technology' en slechts weinigen zullen de autoriteit ervan betwisten; daarnaast de digitale van spell- en grammar-checker, style tools, analyse-tools, electronische woordenboeken tot translation memories en thans AI-software.

Doel van al deze hulpmiddelen is verlichting van de taak van de professionele gebruiker, efficiëntie en kwaliteit.

Twee opmerkingen mijnerzijds: 1. is de inleertijd die in de gehanteerde LLM's (large language models) is gestoken voldoende om een adequaat kwaliteitsniveau te garanderen of is het 'spielerei'; 2. AI is een relatief begrip; er zijn tegenwoordig toepassingen actief die 15 - 20 jaar geleden als toekomstmuziek zouden hebben geklonken: denk aan het volledig geautomatiseerde proces van trajectcontrole of aan het agent-based proces om verdachte bewegingen op bedrijfsterreinen te volgen.

avatar van jorro
Mjuman en Slowgaze. Ik maak niet voor niks erg uitgebreide prompts. Ik pas waarnodig de gegenereerde uitkomst aan. Ik ben desondanks wel onder de indruk van hetgeen AI kan. Zeker de nieuwste versie van ChatGPT zijnde 4o. Deze versie kan ook zeer actuele onderwerpen aan. Het verwerkt mijn input verbazingwekkend goed. Maar we wijden denk ik te ver uit bij dit album. Wellicht een onderwerp voor een van de andere fora op MuMe.

avatar van Mjuman
Iets heel anders - as we 'spoke' - Slowdive heeft 2 versies (remixes) van Kisses losgelaten: een van Grouper (ambientesk) en een van Daniel Avery (dancy), beide te beluisteren via Boomkat en de Gluurbuis; bijv Kisses - Daniel Avery remix