Kanye West - Graduation (2007)

Label: Roc-a-Fella

1. Good Morning (3:15)
  2. Champion (2:47)
  3. Stronger (5:11)
  4. I Wonder (4:03)
  5. Good Life (3:27)

met T-Pain

6. Can't Tell Me Nothing (4:31)
  7. Barry Bonds (3:24)

met Lil' Wayne

8. Drunk and Hot Girls (5:13)

met Mos Def

9. Flashing Lights (3:57)

met Dwele

10. Everything I Am (3:47)
  11. The Glory (3:32)
  12. Homecoming (3:23)

met Chris Martin

13. Big Brother (4:47)
  14. Good Night * (3:06)

met ALBe. Back en Mos Def

15. Bittersweet Poetry * (4:01)

met John Mayer

avatar van Reijersen
Toch best weer een lekker album van Kanye. Het niveau van de eerste 2 platen haalt hij niet, maar vaak zit er toch wel weer veel goeds tussen. Wat me een beetje tegenstaat is dat de meeste tracks zo traag zijn.

3,5 ster.

avatar van catdog
"Graduation" is Kanye's eerste album voor mij, en heeft mijn interesse gewekt door het lekkere "Stronger". "Graduation" is mij over het algemeen vrij goed bevallen en hieronder volgt mijn recensie van het album.

De CD opent vrij sterk met "Good Morning". Een nummer dat een sample gebruikt van een oud Elton John-nummer en ook hoor ik hier enkele Jay-Z vocalen in verwerkt. Alles is goed verwerkt in dit nummer.

"Champion" zet de lijn van "Good Morning" voort maar "Graduation" wordt pas echt sterk als natuurlijk "Stronger" begint. Een lekker sterk nummer. Het enige probleem met "Stronger" is dat Kanye het niet geheel zijn eigen kan maken want ik heb vaak het verlangen om na het beluisteren van "Stronger" het nummertje van Daft Punk op te zetten. Nu kan dit zijn omdat ik een Daft Punk-liefhebber ben maar toch valt mij dit op. Toch blijft "Stronger" een lekker nummertje.

Na het sfeer-volle "I Wonder" komt een nieuwe favoriete track van mij opzetten: "Good Life". Het nummer heeft een enorme feel-good vibe om zich heen en Kanye weet dit met behulp van T-Pain wel over te brengen bij mij. Het sampletje van Michael Jackson's "P.Y.T." vind ik er ook goed in verwerkt.

Na "Can't Tell Me Nothing" een lekker nummertje om de sfeer van "Stronger" en "Good Life" wat door te trekken zakt het album wat in. Hoewel "Barry Bonds" en "Drunk and Hot Girls" niet echt slecht te noemen zijn, zijn de tracks wel onder de maat vergeleken met de rest.

Gelukkig klimt Kanye weer omhoog uit zijn kuil door te komen met het ijzersterke: "Flashing Lights", mijn persoonlijke favoriet op het album. Alles klopt aan deze track: Lyrics, beats, rhymes, zang en natuurlijk de geweldige video, geregiseerd door Kanye zelf en Spike Jonze (bekend van Fatboy Slim's "Praise You" en Daft Punk's "Da Funk".).

"Everything I Am" en "The Glory" halen het vroljke sfeertje terug van "Good Life" maar deze platen weten "Good Life" niet te overtreffen en "The Glory" moet het ook nog doen met een, naar mijn inzien, mager beatje.

Dan is "Graduation" aangekomen bij weer één van de toppers van het album: "Homecoming". Heerlijke vocalen van Chris Martin en een lekkere rap van Kanye.

Het album sluit af met "Big Brother". Op zich een goede track maar hij weet zichzelf niet vast te plakken aan de luisteraar om het zomaar te zeggen, en zeker met een afsluiter is het belangrijk om de track zich aan de luisteraar te lijmen. Het lukt dus niet met "Big Brother". Jammer, en daarom weet het over het algemeen goede album niet sterk af te sluiten.

Toch krijgt Graduation van mij 3.5*.
Goede tracks worden afgewisseld met wat mindere en alhoewel Kanye niet de sterkste MC is weet hij dit album toch te redden met de leuke samples en zo nu en dan verassende beats.
Ik ben benieuwd wat Kanye met z'n vorige albums gedaan heeft en zal ze dan ook snel gaan beluisteren.

3.5*

avatar van Silky & Smooth
Ik denk dat dit het eerste album voor mij is waar ik echt meer dan een jaar lang naar uitgekeken heb. Ik ben pas echt fan geworden nadat Late Registration was uitgebracht, dus daar hoefde ik niet op te wachten. Dat verlangen naar deze cd was ook niet, omdat de andere albums verveelden. Nee, ik wilde juist meer en meer horen van deze geweldige artiest! Gelukkig is het wachten ook ruim beloond met wederom een prachtige plaat, al werd ik wel (aangenaam) verrast bij mijn eerste luisterbeurt. Waar het talent Kanye West met The College Dropout een frisse wind liet waaien binnen hip-hop, laat hij hier duidelijk weten dat hij zich niet meer hoeft te bewijzen. Bij zijn voorgangers liet hij soms even horen hoe goed hij zichzelf al vond (...since Pac passed away, most of you rappers don't even deserve a track from me...), laat hij hier helemaal horen dat hij de grote man is:

Bow in the presence of greatness!
'Cause right now thou has forsaken us!
You should be honored by my lateness!
That I would even show up to this fake shit!

Eerder gingen zijn teksten voornamelijk over maatschappelijke problemen, nu gaan ze over zijn eigen problemen (en voordelen) als bekend persoon. Hij heeft dan wel weer een nummer geschreven over zijn 'grote broer' Jay-Z.
Verder zijn de relaxte beats van The College Dropout en helemaal van Late Registration vervangen voor nummer met een sneller tempo. Dat terwijl het genre waar hij zijn samples uit haalt vrijwel hetzelfde is gebleven. Het mooiste voorbeeld hiervan vind ik I Wonder, mijn favoriete nummer van dit album mede door mijn liefde voor My Song. Het begint met een rustige stukje zang begeleid met piano, waarna er er snelle drums aan toe worden gevoegd. Ook wordt er veel meer gebruik gemaakt van de synthesizer op dit album in plaats van de pianomelodietjes van John Legend. De laaste belangrijke verandering zit in de gastartiesten. Chris Martin vind ik een erg leuk toevoeging, maar die vergelijk ik ook wel met Adam Levine. Alleen zijn hier Consequence en GLC ingeruild voor bekendere artiesten als Lil' Wayne en T-Pain.

Over het album: Het begint fenomenaal met Goodmorning. Een geweldige openingstrack. Die paar seconden sample van Elthon John zijn zo mooi! Verder staan er alleen maar weer goede nummers op. Het verschil tussen droevige en vrolijke nummers is trouwens wel groter. Vrolijke nummers als Good Life, Champion, The Glory en Homecoming zijn ook echt vrolijk en wat sombere nummers (Everything I Am en Bittersweet Poetry) zijn ook echt somber. Kanye West heeft op met dit album toch echt twee klassiekers op zijn naam gezet. De producties van Can't Tell Me Nothing en Flashing Lights zijn echt super!

Als het al erg moeilijk is om 3 beste nummers aan te vinken, kan ik een album al rekenen tot erg goed (of slecht natuurlijk) album. Hier was het echt moeilijk om 3 favorieten te kiezen uit 16 topnummers, dus dat zegt al genoeg: ook vijf sterren voor het 3e album van Mr. West!

avatar van Hurrdurr
In de afgelopen maanden is Kanye West enorm in mijn aanzicht gestegen. Waar ik hem eerder slechts kende van een single hier of een feature daar had ik voor de rest niet al te veel van hem gehoord, omdat ik de mainstream hiphop vanaf 2005 als slecht beschouwde. Een on ondergrond statement achteraf, want hoewel deze periode misschien niet een nieuwe Golden Age was zijn er toch artiesten die er enorm uitspringen.

Kanye is hier één van. Dit is niet zijn best, niet zijn slechtste maar wel gewoon heel degelijk. Waar ik de eerste keer dat ik dit album gehoord had me nog geen fan noemde, is dat wel veranderd. De stem veranderd helaas niet, door het zeer zwakke midden. Het kan mijn aandacht gewoon niet vashouden na Good Life (met een verrassend goede T-Pain) is pas Homecoming weer een track er uit springt. De rest is niet slecht, maar vooral een beetje saai.

Dit album verliest dus geen punten op de nummers, maar vooral op momentum. Het is voor mij gewoon geen plaat die ik snel opzet. Het gaat misschien iets te lang door bij sommige nummers, ik weet het niet precies. Bij de beste albums is de som misschien meer dan de liedjes alleen, hier is het andersom. De nummers komen los beter tot hun recht dan op het album.

avatar van kobe bryant fan
Kanye West-Graduation

Kanye West heeft me eigenlijk nooit aangetrokken,maar een paar weken terug,kwam nog een het liedje Stronger op de radio.Vroeger vond ik dat een slecht nummer,nu vondt ik het al beter.
Toen bekeek ik op Youtube de live versie op de Grammy's met Daft Punk.Toen begon ik hem meer te volgen ik luisterde naar My Beautifil Dark Twisted Fantasy,die bellande in mijn top-10 op nummer.2.Toen heb ik The College Dropout geluisterd de eerste 6 luisterbeurten vondt ik er niets aan en begon ik te twijfelen aan Kanye zijn kwaliteiten'zou hij dan toch maar 1 goed album hebben'dacht ik.Maar hoe meer ik The College Dropout luisterde hoe meer ik er van hield hij kwam dan toch in mijn top-10.Toen was ik bij Graduation!

Dit album is staat niet in mijn top-10 en ik ben ook iet van plan dit te doen,wat dit wel is is een top album.Met 15 nummers heeft Kanye een mooi aantal nummers gemaakt,voor een fris album.

Good Morning is een leuk intro met leuke raps van Kanye en een refrein waar je happy van wordt .Dan komt Champion:een goed nummer maar is een van de mindere nummers,gewoon redelijk basic.Dan komt mijn aanzet nummer om dit album te luisteren:Stronger:ik vond het nog altijd een van de beste nummers en heb hem daarom ook aangeduid bij mijn 3 favoriete tracks.

I Wonder geeft me een nostalgisch gevoel!Een leuk nummer dat leuk aanvoelt.
Good Life vindt ik een van de betere nummers maar heb ik net niet aangeduid als een van de drie beste.Ik moet ook even zeggen dat T-Pain een goede keus was voor dit nummer.

Can't Tell Me Nothing:vindt ik een goed nummer en vooral door de productie(die zit eigenlijk goed over gans de lijn maar dit is een van de betere)Kanye zijn raps zijn hier goed en zijn lyrics ook!Dan kwam Barry Bonds toen ik de naam Lil Wayne zag bij dit nummer wist ik dat dit en ramp-nummer ging zijn.Ik moet zeggen het viel mee maar dat komt omdat Kanye de grootste rol heeft en Lil Wayne een redelijke verse afgeeft.Toch is dit het tweede slechtste nummer van het album.

En nu komt het slechtste nummer van het album:Drunk And Hot Girls:ik heb nog geen full album van Mos Def gehoord maar op de paar liedjes van andere waar hij een verse rapt vondt ik het nooit slecht.Maar hier ben ik teleurgesteld in hem en in Kanye.

Dan komt er een van me aangevinkte nummers:Flashing Lights:hier zit alles goed het refrein,de raps en de lyrics wat ik een leuk stuk vond was dit:

She don't believe in shooting stars.
But she believes in shoes and cars.
Wood floors in the new apartment.
Couture from the stores departments.
You more like love to start shit.
I'm more to the trips to Florida.

Everything I Am:hier over ga ik niet veel zeggen want dit nummer is redelijk saai,alleen de productie is nog leuk gedaan.
The Glory:is een leuk nummer met een typische Kanye productie en Kanye flowt hier echt goed naar mijn mening.

Homecoming:als je 4 tracks mocht selecteren zat dit er zeker bij want dit is zo een relexte song.
Chris Martin levert ook goed werk,dus ik vind het jammer dat ik deze niet kan selecteren.
Big Brother:heb ik ook aangeduid vooral voor de mooie lyrics en de geoelige flow.

Good Night:is een redelijk nummer maar ik vind Mos Def hier al veel beter dan op Drunk And Hot Girls.Bittersweet Poetry:is een mooie afsluiter van een mooi album van Kanye maar minder dan The College Dropout en My Beautifil Dark Twisted Fantasy,daarom geef ik deze de zelfde score als Last Registration.

Dit was mijn recensie hopelijk heb ik je niet verveeld
Dus wie dit nog niet heeft geluisterd en Kanye West fan is zeker luisteren want dit is een mooie 4.5* waardt.

avatar van hoi123
Van alle knipperlichtrelatieplaten van de heer West is Graduation degene waar ik de beste en stabielste relatie mee heb, met prijsnummers als The Glory, Stronger of Flashing Lights.

Op latere albums maakt deze qua karakter onuitstaanbare rapper het veel te bont met zijn autotune-fetishen, flauwe gastartiesten en zeer flauwe refreintjes en op zijn voorgaande platen wisselt hij meesterwerken van nummers af met niet boeiende, flauwe sketches en oninteressante beats. Graduation haalt het beste uit beide kanten naar boven.

De beats bijvoorbeeld, zijn toch echt wel om van te houden. Bombastisch, soms misschien wat over de top en niet altijd even origineel, maar altijd zo verdomde lekker. Neem het eerbetoon aan Daft Punk in Stronger. Noem het een rip-off, maar het blijft een erg indrukwekkend nummer en de beat blijft een geweldige begeleiding voor de aardige flow van Kanye.

Want ook Kanye doet het niet slecht op Graduation. Met zijn bozige, gevatte flow kan hij mij in ieder geval goed boeien, in tegenstelling tot op zijn laatste. En al doen zijn soms wat afgezaagde teksten dat niet, hij zorgt er wel voor dat Graduation interessant en één van mijn meer geliefde commerciële hiphopplaten blijft.

avatar van Chicken Sun
Ik mis wat samenhang in dit album, ondanks dat de sound wel consequent is. Het voelt meer aan als een collectie singles en is ook lyricaal gezien wat oppervlakkig. Zeker zijn minst goede album in mijn ogen. De punten die ik eraan geef zijn hoofdzakelijk voor Flashing Lights and Can't Tell Me Nothing, dat zijn twee van Kanye's beste nummers ooit. Een hoop tracks mogen er echt wel zijn (Everything I Am) maar het vonkt niet echt.

avatar van Yestsida
Dit was toch een stap terug.

Waar de eerste twee studioalbums van Kanye West fantastisch zijn vind ik Graduation toch een stuk minder goed. Dit is het eerste album waar hij niet meer voornamelijk bekend was in het genre maar dit was toch ook voornamelijk zijn doorbraak bij mensen die niets met Hip Hop hebben.
Met Stronger had hij een monsterhit te pakken waar hij begon te experimenteren met andere muziekgenres, met name EDM. Dit was de aanzet dat hij nodig had om een superster te worden maar persoonlijk heb ik dat nooit zo'n sterk nummer gevonden.

Good Life was een feel-good single dat ik veel prettiger vond, T-Pain was die periode een graag geziene gast dat bijna synoniem stond met hits. Flashing Lights is ook een heerlijk nummer dat ik graag hoorde langskomen op Grand Theft Auto 4. Can't Tell Me Nothing is uiteraard vrij geniaal en heerlijk om het refrein mee te roepen, de adlibs van Young Jeezy maken dit helemaal af.
Big Brother vind ik een uitstekend eerbetoon aan zijn voormalige Roc-a-Fella Records baas Jay-Z.
Ten slotte zijn I Wonder, Everything I Am en The Glory ook nog mooie nummers.

De overige nummers vind ik toch heel wat minder om eerlijk te zijn, niet bepaald slecht maar ook niet heel goed. Stronger, Barry Bonds en Drunk and Hot Girls zijn wel op het randje hoor.

Het cijfer schommelt tussen 3* en 3,5* maar omdat, de drie nummers van de alinea hierboven niet meegerekend, hier genoeg leuks opstaat krijgt dit project een verhoging.

avatar van Niek
Nadat ik recent College Dropout weer eens luisterde en blij verrast was dat deze geenszins tegenviel, heb ik Late Registration ook snel weer opgezet om tot een vergelijkbare conclusie te komen. Nu was Graduation dus aan de beurt. En ik had er zin in. Het album start ook prima met het prima Good Morning en Champion als warmlopertjes. Vervolgens knalt het heerlijke Stronger er in en zit de sfeer er echt goed in. Hoewel deze track natuurlijk wel erg sterk leunt op het sample van Daft Punk blijf ik toch onder de indruk van dit nummer. Bijvoorbeeld hoe die strings er tegen het einde aan nog onder komen. I Wonder kan me vervolgens ook nog wel bekoren, waardoor ik in mijn hoofd al bezig ben met de vraag of deze plaat niet ook gewoon vier sterren verdient. Dan volgt echter de eerste echte smet op het blazoen van Kanye. Good Life is vreselijk. Te druk, te kazig. Het slechtste dat Kanye tot dan toe heeft gebakken. Het grootste hoogtepunt moet dan gelukkig nog komen. Can't Tell Me Nothing is magistraal. Dat zijn van die tracks die eindeloos door mogen gaan. Hoewel anders, zie ik zo'n nummer in het spoor staan van My Way Home en We Mayor van Late Registration. Minder harde klappen maar meer voortdeinende producties.
Helaas is het dan goeddeels uit met de pret. Barry Bonds is best lekker, maar de raps vallen tegen. Drunk and Hot Girls is net als Good Life ondermaats. Flashing Lights is het enige bescheiden hoogtepunt van de tweede helft van de plaat. De rest gaat orenschijnlijk wat op de automatische piloot. Everything I am is gezapig. The Glory is Touch the Sky maar dan wat fletser. Homecoming is gênant en Big Brother wil graag iets als Last Call zijn, maar is dat niet. Nu de producties op deze tracks allemaal wat minder hoogstaand zijn, valt het op dat Kanye rappend toch wel echt wat weinig te bieden heeft. Met goede raps waren veel van de genoemde nummers nog absoluut de moeite waard geweest, maar Kanye levert die niet en ook de gastartiesten geven niet thuis op dat vlak.
Alles bij elkaar toch een tegenvaller dus. Graduation borduurde qua sound duidelijk voort op College Dropout en Late Registration maar dit spoor lijkt wat op te drogen. Wat dat betreft is het goed dat Kanye hierna het roer radicaal heeft omgegooid. Binnenkort gaat 808's and Heartbreak in de cd-lade.

Edit: ik zie nu dat Homecoming meeste voorkeursstemmen heeft. Dat vind ik dus volstrekt onbegrijpelijk.

avatar van djwutru072
Preaching to the choir hier...

Maar wat een dijk van een plaat is dit zeg!