Deacon Blue - Raintown (1987)

Label: CBS

1. Born in a Storm (1:33)
  2. Raintown (3:50)
  3. Ragman (3:08)
  4. He Looks Like Spencer Tracy Now (3:51)
  5. Loaded (4:31)
  6. When Will You (Make My Telephone Ring) (5:01)
  7. Chocolate Girl (3:20)
  8. Dignity (4:00)
  9. The Very Thing (3:34)
  10. Love's Great Fears (3:42)
  11. Town to Be Blamed (5:18)
  12. Riches * (2:37)
  13. Kings of the Western World * (2:40)
avatar van ratfish
Een van de beste popplaten van de jaren tachtig. Gepassioneerde samenzang Ricky Ross en zijn muze Lorraine Mcintosh. Northern soul in de beste poptraditie. Geen gejam of gegalm, alleen maar goede songs. Helaas commercieel geen succes geworden (onbegrijpelijk). Verdient alsnog plaatsje in hall of fame.

avatar van fish
Ook al Homesick gehoord?

avatar van ratfish
Heb ze niet meer echt gevolgd de laatste jaren. De moeite waard?

avatar van titan
titan (crew)
Ze zijn halverwege de jaren '90 uit elkaar gegaan om vervolgens nog een tenenkrommend comebackalbum te maken.

avatar van vigil
sowieso is dit de beste van het stel maar inderdaad na de zogenaamde comeback is het niet veel...

avatar van TEQUILA SUNRISE
Inderdaad een van de betere platen uit de jaren 80, ook zijn opvolger When The World Knows Your Name is de moeite waard.
Ik heb al hun 5 reguliere platen, maar het gaat per album wel bergafwaarts zonder echt vervelend te worden.
Was ook live interessant!
Dit debuutalbum bevat enkel pareltjes ( o.a Dignity , Town To Be Blamed & He Looks Like Spencer Tracy Now )

avatar van dennisversteeg
Mooie unieke mix van Schotse melancholie met soulinvloeden.

Werkelijk prachtige plaat! Good memories.... Prachtige samenzang! Helaas hebben ze de kwaliteit van dit album nooit meer gehaald. Volgens mij is dat ook niet mogelijk. Geen zwakke momenten en mooie teksten! GENIETEN, met hoofdletters!

avatar van Marian2
Weer zo'n fantastische Schotse band, jammer alleen dat ze voor Rangers zijn Die zangeres erbij vind ik ook echt iets toevoegen. Ik heb ze jaren geleden live zien optreden ergens in de openlucht in Schotland (weet niet eens meer waar) en het weer was nog goed ook Raintown en Loaded zijn mijn favorieten, This town ook

avatar van bikkel2
Behoorlijk eenduidige stemming hier en terecht . Deacon Blue , toch een tikkeltje onderschat . Beetje in de catagorie Prefab Sprout .
Dit zijn van die bands die geen hits nodig hebben om te overtuigen .
Raintown is een fraaie melodieuze plaat . Muzikaal gedreven , sterke zanglijnen en een eigen geluid .
Zeer constante lijn en nergens vervelend . Ten tijde van deze plaat heb ik ze gelukkig nog een keer live gezien in de Rocktempel Paradiso . Nooit spijt van gehad .
Zonde dat het artistieke peil zo snel naar beneden ging . De koek was helaas snel op .

avatar van Papartis
Album is opnieuw uitgebracht t.b.v. 25 jarig jubileum.
3 cd uitvoering met live optredens, afwijkende tracks, demo's en remixes..

avatar van TEQUILA SUNRISE
Blijft een heerlijke popplaat die ik graag beluister, samenzang tussen Ross & Mcintosh is helemaal goed, ook de opvolger vind ik absoluut de moeite waard.

avatar van Running On Empty
Eens. Hier ook weer op de speler gehad vandaag. Heb hem ook nog op vinyl.

Hele fijne plaat deze.

Dit debuut album van Deacon Blue vind ikzelf meteen het beste album van de band die daarna zeker meer prima albums heeft afgeleverd. De sfeer van de hoes en de muziek komen goed overeen. Town To Be Blamed vind ik het hoogtepunt van het album die eigenlijk allemaal juweeltjes van popsongs bevat. Inderdaad een van de beste albums uit de jaren tachtig!

Parlotones
Een schitterde album van Deacon Blue. Loaded , When will you [make my telephone ring] en Town to be blamed [Lekker rauwe stem] zijn de allerbeste van dit album. En de laatste 2 hadden ze beter weg kunnen laten 2 niets zeggende nummers.

avatar van Barney Rubble
'Raintown' is een aangenaam, druiliger new-wave album vol met emotionele zang en warme weemoed.
Dignity en Town to Be Blamed zijn zelfs overtuigend en indringend. De rest van de plaat is wat minder smaakvol, hoewel het de aandacht goed vasthoudt.

avatar van Tony
They've got a name for the winners in this world
But I want a name when I lose,
They call Alabama the Crimson Tide
Call me Deacon Blues

avatar van Twinpeaks
Mooi stabiel album van Deacon Blue. Fijne samenzang en uitstekende composities. Te lang niet beluisterd al herkende ik wel alles nog. Favoriet Town To Be Blamed . 4 sterren

avatar van R-Know
Plaat ooit bij de Plaatboef, Leiden gekocht. Helaas ook ter ziele.
Ligt nu weer op de platenspeler en ik blijf het een lekkere plaat vinden. Geen superplaat maar er staat ook geen een vervelende track op.

avatar van gaucho
Mee eens, ik vond dit ook een prima debuut. Voorzover ik kan nagaan ook de beste plaat van de band, al zal niet iedereen het daarmee eens zijn (en ik ken hun latere comback-repertoire niet). Leverde vooral in Engeland diverse hits op. Wij moesten het doen met Dignity, dat in Nederland niet verder kwam dan de tipparade.
Ik viel destijds als een blok voor de single, die overigens een iets andere mix heeft dan de albumversie. De aanschaf van de LP volgde al snel daarna, nog later gevolgd door de CD, die meer nummers heeft. Hier staat inderdaad geen enkel zwak nummer op. Ik ben een liefhebber van de licht hese stem van Ricky Ross, die bovendien mooi kleurt met die van Lorraine McIntosh. En een band die zijn naam afleidt van mijn écht favoriete band heeft bij mij natuurlijk al gauw een streepje voor...

Raintown, het prachtige debuut van de band rondom spil Ricky Ross. Nooit iets bij geschreven. Dan nu maar wat wijze woorden. De naargeestige sfeer van de hoes was al zoiets ja, Raintown, Glasgow, grauw, nat, donker. De muziek edoch geheel anders, fraai ingekleurd, veel ruimte voor toetsen, piano prominent aanwezig, fraaie melodieuze songs welke zich meteen tussen mn oren nestelden. Single Dignity snelde ons al vooruit. En nog altijd een klasse apart dat nummer. Mooie tekst ook. Componeren kon en kan ie wel. En eigenlijk blijkt dan, zelfs na al die jaren, dat hier geen enkel minder nummer op staat. Een debuut wat staat als een huis, nog steeds ja. Ben de band blijven volgrn tot aan de dag van vandaag, heb ze eenmaal live gezien, jaaaren terug en wellicht toch net te English om ook hier door te breken, hetgeen ik vaker heb met Engelse bands ja. Simply too English. Aan de kwaliteit moge het niet liggen, die was en is nog overduidelijk aanwezig. Topplaat destijds en nu. Beste plaat binnen hun eigen oeuvre of niet, moeilijk want er is zoveel moois. Zelfs uit hun meest recente jaren, de kwaliteit druipt er vanaf.

Parlotones
Parlotones schreef:

Met de laatste 2 nrs bedoel ik dus de bonus tracks Riches en King of the western world. De beste nrs zijn 2 4 5 6 7 8 en 11. Zo zelf even recht gezet.

avatar van sjepolleke
Marian2 schreef:

Ricky Ross (zanger) is een Dundee United supporter, maakte zelfs ooit een song "Proud to be an Arab". Arab is een bijnaam voor een Dundee United supporter....

avatar van sjepolleke
sjepolleke schreef:

Plus Lorraine McIntosh, echtgenote en backing-vocaliste, heeft Iers Katholieke roots, dus dat die voor Rangers is, is ook heel twijfelachtig

Deze week deze prima LP gekocht. Tot mijn verbazing blijkt het een dubbelaar te zijn. Kant 3 en 4 bevat de muziek van Riches, ook uit dezelfde tijd. Was dit een limited edition? De heren waren dus wel erg productief ook al haalt Riches niet het hoge niveau van Raintown. Elders bij Deacon Blue staat 'Riches and More' genoemd uit 1998. Ik vraag me af of dat klopt. Mijn line up bevat in ieder geval nummer 1-10 die daar genoemd worden +pianoversie van Raintown als 5e nummer. Het mooie Dignity staat bij mij dus op kant 2 en 4.

Ik bedoel natuurlijk ' heren en dame'. Sorry Lorraine.