Eindelijk heb ik de kans gehad de plaat voor het eerst te beluisteren. De termen 'energiek', 'overrompelend', 'fris' en 'synergie' komen in mij naar boven. Een korte uiteenzetting van mijn initiële gedachten:
Wat ik heel erg merk als ik deze plaat luister is hoezeer de ontelbaar veel liveoptredens van King Gizzard nu hun weerslag beginnen te krijgen op het plaatmateriaal van de band. De bandleden zijn zó goed op elkaar in gespeeld, weten precies wat ze aan elkaar hebben en weten moeiteloos creatieve secties heel soepeltjes af te wisselen.
Wat me ook opvalt is eigenlijk hoe gebrekkig Infest the Rat's Nest eigenlijk is. Even eerlijk vrolijke vrienden, maar als je deze plaat naast het werk uit 2019 legt dan voelt de Rattennest toch aan als een simpele demo, of ligt dat aan mij? Ik zeg niet dat ik die plaat niet goed vind, maar ik vind deze plaat toch wel tien pakken beter dan het vorige volledige metalwerk van de band.
Verder kan ik hier na mijn eerste luisterbeurt weinig inhoudelijks over kwijt, behalve dat mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen zijn. Wat me bijstaat is dat ik de drie langste nummers (Motor Spirit, Dragon en Flamethrower) met afstand de beste nummers vond. Daar zat wat mij betreft de meeste compositionele creativiteit in. Flamethrower is overigens wel echt het hoogtepunt / klapstuk van de plaat. Ik denk inderdaad dat
Mindscapes een heel valide punt aan heeft gesneden door te stellen dat de laatste helft van het slotnummer kan worden gezien als de muzikale stijlovergang naar de volgende plaat. Complimenten ook hoe de band erin is geslaagd dat zo soepel, stijlvol en niet-geforceerd te verweven met de rest van de plaat.
Nu maar wachten tot het vinylexemplaar deze kant op komt. Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik die gepreordered heb, aangezien de eerste luisterbeurt hier zo ontzettend goed is bevallen. Dit lijkt me ook weer zo'n typische plaat die op een betere geluidsinstallatie (dan een digitaal medium) beter uit de verf komt. Kortom: een aanrader en welkome toevoeging aan het toch al zeer, zeer uitgebreide oeuvre van deze jonge Australische honden. Topband!