Opeth - The Roundhouse Tapes (2007)

Zweden
Label: Peaceville

1. When (10:28)
  2. Ghost of Perdition (10:56)
  3. Under the Weeping Moon (10:57)
  4. Bleak (8:39)
  5. Face of Melinda (9:57)
  6. The Night and the Silent Water (10:28)
  7. Windowpane (8:01)
  8. Blackwater Park (18:59)
  9. Demon of the Fall (8:13)
avatar van ozwald
"ouder" in mijn geval.. moeders kan het minder waarderen

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
ozwald schreef:
wat een belachelijk goede uitvoering van night and the silent water....

Ik heb er vanavond eens speciaal op gelet en ... ik geef je 100% gelijk. Ik kan het niet uitleggen maar het klopt: de muziek, het publiek niet vergeten, de sfeer. Iets om te koesteren.

avatar van ricardo
Tjee wat een gemiddelde bij deze plaat. Ik heb hem vanmiddag even beluisterd, maar hij klinkt inderdaad erg goed voor een live plaat. ik kan mij de hoge score hier dan ook wel voorstellen. Dit album heeft maar 1 nadeel voor mij, maar daar heb ik al genoeg over gezegd.

avatar van Ataloona
De grunts zeker want dat stoort mij in ieder geval.

leander?
Om heel eerlijk te zijn begrijp ik het enorm hoge stemgemiddelde niet helemaal. Opeth maakt geniale muziek, maar naar mijn gevoel komt die vele malen beter tot zijn recht op een studioalbum. Dit voegt niks toe behalve overdreven schreeuwende mensen op de achtergrond.

3 Sterren nog omdat het op zichzelf geweldige muziek is.

avatar van Kronos
Let dan bijvoorbeeld eens op wat ik hier schreef. Daarbij komt nog de sfeer van het concert die op de hele cd voelbaar is. Daarbij komt ook nog dat dit een goede 'best of' is. Daarbij komt ook nog dat enkele oude nummers veel voller en strakker uitgevoerd worden dan op het originele album.

Als je de kans krijgt de dvd te zien, zeker doen.

leander?
Mja, best of geef ik niet zoveel om en de oudere nummers kende ik sowieso nog niet. Ik ga dan maar eens wat oudere Opeth luisteren (Still Life als eerste)
Misschien krijg ik de sfeer na wat meer luisterbeurten meer mee.

Geweldige dvd.

Hoop dat ze van hun 20- jarig bestaans tournee ook zon prachtige dvd uitbrengen.

Yessss........

Op hun site staat dat de DVD van de live optredens in de Royal Albert Hall vanaf september in de winkels ligt.

Voor verdere infomatie zie : opeth.com

avatar van ozwald
gezien de uitvoeringen die ze in petto hebben kan het wel eens een prijzig verhaal gaan worden..

persoonlijk zit ik overigens niet op een gehele BWP live te wachten (cd1). Had liever een andere setkeuze gezien.

nicoot
Ik schik de 3CD-2DVD aan te schaffen, maar ik vrees voor een euro of 40 minstens... Ik ben wel eens benieuwd naar de gehele live uitvoering van BWP. De studio cd zelf klinkt al heerlijk. Live ongetwijfeld met nog veel meer enthousiasme en passie gebracht. Met Opeth kan je imo zeker zijn van kwaliteit.

Enig minpunt is dat er geen melding wordt gemaakt van een blueray uitgave. Voor de rest juich ik dit alleen maar toe.

avatar van Wouter30
De eerste download (dirge for november) is beschikbaar van de live cd en klinkt erg lekker .........
Via Opeth.com

Wouter30 schreef:
Via Opeth.com

Ik heb 'm ook gedownload, zou het kunnen dat het een edit is? Duurt slechts 4:57 bij mij... Ofwel is de download afgesprongen. Wat zeer spijtig zou zijn, aangezien de download niet meerbeschikbaar is

En ik lees net m'n vorig bericht: ik heb 'm ergens kunnen bestellen voor 39 euro. Wat best meevalt voor vijf schijfjes. Via de website had het me 40 gekost, via de Fnac 44.

avatar van Wouter30
Die ik gedownload heb duurt 8:50............

Via Opeth.com en daarna doorgestuurd naar Roadrunner waar je de download kunt aanvragen.

nicoot
Dammit, download zal afgesprongen zijn. Niet moeilijk, met en internetverbinding zoals hier grmbl...

avatar van Houn
In een bericht bij blackwater park wordt er gekscherend gezegd dat Opeth herfst-metal is. Gister deed de live dvd er even in, en moet zeggen heb de dvd nog nooit zo goed gevonden. Dus herfst metal is in mijn ogen een goeie benaming.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Voor de liefhebbers: klik.

God verdoeme toch, poenpakkers
Ik heb nu net zo'n mooie 2CD editie. Ze zouden beter eens een nieuwe plaat maken!

avatar van Kill_illuminati
"Now to the song that will get us chicks backstage."

Mikael Åkerfeldt heeft een goed gevoel van humor om vervolgens serieus het nummer Windowpane te spelen, wat hij een mooie subtiele bezieling geeft. De nummers klinken hier organischer, Live komt dit wonderschone nummer helemaal tot bloei. Ghost Of Perdition is bruter dan ooit.

avatar van rock-rick
Wat een prachtige uitvoering van The Night and the Silent Water, wat toch hun beste nummer blijft hoor en ook zeker één van de beste ooit. Voor de rest heb ik nog niet genoeg geluisterd om een cijfer te geven, maar ik vond dat Windowpane niet echt speciaal was, maar een beetje dicht bij de studio versie.

avatar van feenah
Ze zouden beter eens een live cd/dvd in Nederland opnemen. Het Engelse publiek kan geen 2 minuten zwijgen. dit buiten beschouwing gelaten; errug goede set en erreg goed gebracht. Zoals altijd bij deze heren.

Misterfool
Hoewel de live-versies op dit album niet radikaal anders zijn dan hun studio-broeders, weet opeth een geweldige live-sfeer neer te zetten. De humor van Mikeal voegt ook veel toe.

avatar van rock-rick
Daarnaast klinken de oudere nummers die ze spelen best anders wat mij betreft. Niet beter, maar het is toch best leuk om ze eens door de nieuwere Opeth gespeeld te horen. Verder is het inderdaad de live sfeer en de humor van Mikael die dit album erg leuk maken.

avatar van wizard
Gezien de vele uitstekende nummers die Opeth door de jaren heen heeft opgenomen (de laatste jaren niet zoveel meer in mijn ogen) zou een live-album mij in theorie moeten kunnen boeien.

Theorie en praktijk komen in het geval van The Roundhouse Tapes niet overeen.
Ondanks het schreeuwende publiek lukt het me toch niet echt om bij dit album het gevoel te krijgen naar een liveregistratie te luisteren. Hier en daar zijn er weliswaar wat andere accenten in vergelijking met de studio-opnamen, maar over het algemeen vind ik de uitgaven van de meeste nummers op dit album klinken als een oefening ‘hoe zou dit nummer hebben geklonken als we het met de huidige bezetting hadden opgenomen’. Tussen de nummers door wordt echter voldoende duidelijk dat dit een live-album is. Helaas hebben Mikael Åkerfeldt en ik niet dezelfde vorm van humor. In andere woorden: ik vind zijn verhalen tussen de nummers door vervelend. Fascinerend ook iemand zo traag kan praten.
Gelukkig staan er een paar uitstekende nummers op dit album: Under the Weeping Moon en The Night and the Silent Water springen er voor mij uit. Ook Blackwater Park blijft een sterk nummer. Daar staat tegenover dat ik Windowpane een weinig overtuigend nummer vind en ook Face of Melinda heb ik altijd een van de mindere nummers van Still Life gevonden.

Ik luister toch liever nog een keertje Orchid, Blackwater Park, of Deliverance.

3.0*

Voor de liefhebbers van vinyl: er is een heruitgave van the Roundhouse Tapes op 'triple 140g vinyl with gatefold sleeve': Opeth - The Roundhouse Tapes (Vinyl, LP, Album, Reissue) | Discogs

Deze is nog voor een aardige prijs te krijgen en klinkt erg goed.

Begin dit jaar kocht ik bij Dodax dit geweldige album (2 CD+DVD) voor €13, dus dat was niet verkeerd.
Toen ik de CD's beluisterde viel de geluidskwaliteit me tegen, weinig definitie en nogal plat en 'muddy'. Destijds had ik dit album bij de bibliotheek geleend en het stond me bij dat het toen beter klonk. Verder heb ik daar geen aandacht meer aan besteed tot ik de originele box die ik eerder had geleend onlangs bij toeval tegen kwam voor een spotprijs bij een uitverkoop.
Thuis een zorgvuldige vergelijking gemaakt en inderdaad, er is een verschil in geluidskwaliteit tussen beide uitgaven hoorbaar.
De oudere, luxere en in mijn ogen betere uitgave met een extra boekje erin, heeft op de achterkant van de box barcode 8 01056 85587 9 en de nieuwere versie 8 01056 78840 5.
Ik ben benieuwd of iemand dit verschil ook heeft opgemerkt, of dat het uiteindelijk louter een hersenspinsel van me blijkt te zijn.