Stef Bos - Bitterlief (2023)

Label: Niemandsland

1. En Wij Vergeten Soms te Dromen (4:47)
  2. Geen Ander (3:31)
  3. Iemand Moet Het Doen (2:27)
  4. Je Leeft Maar 1 Keer (2:54)
  5. Ik Denk aan Jou (4:54)
  6. De Weg (3:19)
  7. Bitterlief (3:50)
  8. Onder Mijn Huid (3:45)
  9. Alles op Zijn Tijd (2:47)
  10. Je Wordt Gemist (3:21)
  11. Als Niemand Haar Ziet (3:07)

avatar van verm1973
Sinds mensenheugenis wordt Stef Bos geprezen om zijn vermogen poëtische teksten en levensverhalen te vertellen door middel van zijn muziek. Ook op zijn nieuwste plaat Bitterlief laat hij dat vermogen de vrije loop. Sinds diezelfde mensenheugenis is er kritiek op Stef Bos die formule-muziek zou maken middels dezelfde akkoordenprogressie en herhaling in taalgebruik. Bitterlief laat beide werelden aan bod komen.

Lees de rest van mijn recensie op Stef Bos - Bitterlief - nieuweplaat.nl

avatar van goldendream
Eindelijk een volwaardig album van Stef Bos na 'Tijd om te gaan leven' uit 2020.
In de jaren ertussen zat hij niet stil en verschenen albums horend bij een of ander zijproject:

- Beste zangers (2020): niet zijn beste worp, hij is te goed om mindere liedjes van mindere artiesten na te zingen en zijn nummers zijn te goed om door die mindere artiesten mismeesterd te worden

- Serenade van Stef (2020): heel mooi project waarin hij voor bijzondere mensen een eigen nummer schreef

- Bloemlezing (2020): herwerking van eigen nummers; leuk, maar niet echt relevant

- Serenade van Stef - deel 2 (2021)

- Kerstduetten (2022): typisch tussendoortje en mijns inziens veel minder boeiend dan voorgaande projecten met een religieuze benadering

- Bloemlezing (2022)

- binnenkort deelname aan 'Liefde voor muziek' op Vlaamse televisie: waarom toch, Stef?

Bij al die zijprojectalbums bleef ik wat op mijn honger zitten. Sommige zijn heel mooi, andere eerder overbodig of zelfs Bosonwaardig. Beste zangers en Liefde voor muziek, really? Wetend dat er dan ook nummers verschenen met onnozele niemendalletjes als Diggy Dex ...

Nu dus uitkijken naar dit eerste echte album sinds een aantal jaren!

verm1973 schreef:

Lees de rest van mijn recensie op Stef Bos - Bitterlief - nieuweplaat.nl

De kritiek klopt wel.
Het is altijd hetzelfde kunstje wat de man doet.

avatar van Poles Apart
Onze Ries schreef:

De kritiek klopt wel.
Het is altijd hetzelfde kunstje wat de man doet.

Maar dat is wel een verdomd aardig kunstje. En hij doet het altijd goed. Mag altijd graag naar Bos luisteren, wat mij betreft één van de betere Nederlandse songwriters.

avatar van goldendream
Liever iemand die zogezegd steeds hetzelfde kunstje doet en iets prachtigs realiseert dan iemand die steeds andere kunstjes toepast en telkens op niks trekt.
Trouwens, doen alle artiesten niet steeds hetzelfde kunstje? Beyoncé staat toch altijd maar halfnaakt met haar gat te draaien?

avatar van ZAP!
goldendream schreef:
...Beyoncé staat toch altijd maar halfnaakt met haar gat te draaien?
Dat kan je alleen maar weten als je zelf altijd staat te kijken. Maar ik snap je hoor (was al verbaasd dat je zo lang niets meer over haar gepost had).

avatar van Arrie
Het is altijd weer afwachten waar we de volgende keer kritiek op Beyoncé van goldendream kunnen verwachten. Deze keer heeft ie haar erbij weten te betrekken bij een Stef Bos-album. Toch ook weer een prestatie.

avatar van goldendream
Het album heeft intussen al een aantal keren gespeeld. Rustgevend, mooie melodieën, teksten met diepgang. Stef Bos verdient meer aandacht en al zeker in Nederland.

avatar van ZAP!
goldendream schreef:
Tijd voor een duet met Beyoncé, dunkt me.

avatar van goldendream
Een favoriet nummer benoemen is moeilijk, maar 'En wij vergeten soms te dromen' komt in elk geval in aanmerking.

woensdag 31 mei, Roeselare, tour 'Bitterlief', 120 minuten zonder pauze

Stef werd begeleid door 4 muzikanten en speelde zelf soms piano en akoestische gitaar. Hij was heel goed bij stem. De bindteksten waren traditiegetrouw afwisselend humoristisch en diepgaand.

Setlist:
9 nummers van het nieuwe album (niet 'Iemand moet het doen' en 'Als niemand haar ziet')
4 oude nummers ('Papa', 'Tussen de liefde en de leegte', 'Het midden', 'Witsand')
cover van Brel in Zuid-Afrikaans ('Moenie weggaan nie')
2 nummers uit 'Liefde voor muziek' als bisnummers ('Vergeetmuziek' en 'Dit is wat je weten moet')

16 nummers lijkt weinig, maar de bindteksten waren uitvoerig en verveelden geen minuut. Misschien vergeet ik een nummer te vermelden, maar ik denk het eigenlijk niet.

'Papa' kreeg een iets aangepaste tekst omdat hij niet meer akkoord gaat met de oude:
'Jij gelooft in God en ik geloof in niets, dus we komen elkaar na de dood nooit meer tegen' is nu
'Jij gelooft in God en ik geloof in iets, dus we komen elkaar na de dood misschien nooit meer tegen'.
'Niets' is 'iets' geworden. Het woordje 'misschien' is toegevoegd. Ik vind het hoopvoller.

Speciaal voor ZAP: geen spoor van Beyoncé te bespeuren ...

avatar van goldendream
De volgorde van de nummers klopt hier niet.

avatar van vigil
ZAP! schreef:
Tijd voor een duet met Beyoncé, dunkt me.

Bos & Beyonce allitereert in ieder geval al lekker!

vigil schreef:

Bos & Beyonce allitereert in ieder geval al lekker!

Een alliteratie is te weinig om een duet te maken aangezien het verschil in kwaliteit onmetelijk groot is.