Iris Penning - Dan Maar Genieten (2023)

Label: Concerto

1. Dan Maar Genieten (2:13)
  2. Raad Me Maar (4:51)
  3. Tranen Met Azijn (4:04)
  4. Hier Blijft het Bij (2:57)
  5. Iets Beters (3:39)
  6. Oogcontact (3:27)
  7. Ik Bepaal (3:13)
  8. Misschien Ook Wel (3:49)
  9. Tweemansland (2:45)
  10. Een Mensenleven Lang (2:49)
  11. Stop de Storm (3:19)
  12. Aan Wal (3:36)
  13. Beter in Herinnering (3:20)
Een Iris zondagskind dagje is deze 12/2 geworden. Ben meestal voorzichtig met een oordeel, naar 3 luistersessies heb ik er wel een erg fijn, speciaal gevoel over dit album. Mag zelf ook graag schrijven
( inmiddels de roman De Erfenis van Karlijn uitgebracht en nu in afrondende fase van verhalenbundel Blozend Blij ) maar voor haar persoonlijke, directe, listige, schreeuw het uit en lekkere teksten heb ik enorm veel bewondering, maak ik een diepe buiging en bedenk me zo kan het dus ook ( en fluister me hier kan ik heel veel mee). De kunst van het weglaten zorgt ervoor dat de regels nog harder en, of spitsvondiger binnen komen. Echt supertof. Waar het dan wel eens aan wil schorten is de muziek, die hoort er ergens ook nog bij. Niet hier, de symbiose van haar teksten met de muziek is wonderwel goed geslaagd, je voelt dat er niet alleen veel aandacht aan is besteed, het vult elkaar prachtig aan of op. Voor nu top Iris Penning, in veel neigt Dan Maar Genieten naar je beste album ooit.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Iris Penning - Dan Maar Genieten - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Iris Penning - Dan Maar Genieten
Iris Penning overtuigt wederom met een bijzonder mooi ingekleurd album, sterke en aansprekende songs, prachtige teksten met een vleugje poëzie en een stem vol gevoel en zeggingskracht

Iris Penning, stadsdichter van Eindhoven, is alweer toe aan haar vierde album. Met haar vorige album, Liever Vieze Voeten, trok de Nederlandse muzikante flink de aandacht en dat moet ze weer gaan doen met haar nieuwe album Dan Maar Genieten. Van een stadsdichter verwacht je bijzondere teksten en die krijg je op het nieuwe album. Deze teksten zijn verpakt in aangenaam klinkende songs, waarvan de sober ingekleurde en wat folky songs mij het best bevallen. De instrumentatie is keer op keer prachtig en kleurt mooi bij de aangename stem van Iris Penning, die de songs op Dan Maar Genieten met gevoel en precisie vertolkt. Wederom een prachtalbum van eigen bodem.

Ik heb al heel lang een lastige of misschien zelfs wel onmogelijke relatie met Nederlandstalige popmuziek. Er zijn tijden geweest dat ik totaal niet open stond voor popmuziek in de eigen taal, maar ook nu ik me er wel voor open stel, pik ik er maar zeer zelden een Nederlandstalig album uit. Ik heb de laatste tijd geregeld een Nederlandstalig album gehoord dat me in muzikaal opzicht beviel en waarvan de songs me best hadden kunnen aanspreken, maar waarop de taal me in de weg zat, vooral omdat het voor mij teveel schuurde. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik kan me er ook niet aan onttrekken.

Gelukkig zijn er ook Nederlandstalige albums die me wel bevallen en waarop het gebruik van onze eigen taal geen moment schuurt. Liever Vieze Voeten van de uit Eindhoven afkomstige Iris Penning was zo’n album. Het derde album van de stadsdichter van Eindhoven was mijn eerste kennismaking met de muziek van Iris Penning, maar het was een kennismaking die me uitstekend beviel. Haar deze week verschenen vierde album heb ik er dan ook direct bij gepakt en ook Dan Maar Genieten is een Nederlandstalig album dat me direct wist te veroveren.

Iris Penning schrijft poëtische en aansprekende teksten, die worden vertolkt met een licht en charmant Brabants accent. Het zijn persoonlijke teksten, die flink kunnen ontroeren, bijvoorbeeld wanneer de Eindhovense muzikante een ode brengt aan haar overleden vader, maar die ook filosofisch van aard kunnen zijn of juist inzoomen op de dagelijkse beslommeringen van een jonge vrouw.

Bij Nederlandstalige muziek zitten de teksten en de muziek elkaar, in ieder geval wat mij betreft, vaak in de weg, maar op Dan Maar Genieten passen de teksten en de muziek perfect bij elkaar. De songs van Iris Penning klinken mooi melodieus, maar zitten ook vol gevoel, waardoor ze zich stevig opdringen. De Nederlandse muzikante schrijft niet alleen mooie teksten, maar beschikt bovendien over een zeer aangename maar ook karakteristieke stem, die de songs op Dan Maar Genieten stuk voor stuk naar een hoger plan tilt.

Ook in muzikaal opzicht is het nieuwe album van Iris Penning van hoog niveau. De muzikante uit Eindhoven heeft haar songs in de meeste gevallen sfeervol of zelfs stemmig ingekleurd met fraai akoestisch gitaarspel en vakkundig laten produceren door Huub Reijnders. Het warme geluid op het album past goed bij de stem van Iris Penning en valt op door mooie accenten van onder andere cello en blazers.

Zeker wanneer de Eindhovense muzikante haar teksten voordraagt, wat overigens niet vaak gebeurt, schuift Dan Maar Genieten op richting kleinkunst, wat ik overigens een vreselijk woord vind en ook een uitstapje richting pop wordt niet geschuwd. Ik heb persoonlijk een hele duidelijke voorkeur voor de wat meer ingetogen en wat folky popliedjes op het album, waarin we het moeten doen met de gitaar en de stem van Iris Penning en wat subtiele accenten, maar de uitstapjes buiten deze paden voorzien het album wel van dynamiek en variatie.

Bij herhaalde beluistering van Dan Maar Genieten winnen de songs van Iris Penning alleen maar aan kracht en hoor je steeds beter hoe knap dit album is gemaakt. Of ik ooit helemaal ga wennen aan Nederlandstalige muziek weet ik niet, maar Dan Maar Genieten van Iris Penning is echt prachtig en wordt vooralsnog alleen maar beter. Erwin Zijleman

avatar van RadioMad
Mooi album weer van Iris.
Heb 'm bij de release show gekocht op 7 okt jl., dus ik heb 'm al heel wat keren kunnen luisteren.

Erwinz (prachtige recensie weer); Bij herhaalde beluistering van Dan Maar genieten winnen de songs van Iris Penning alleen maar aan kracht en hoor je steeds beter hoe knap dit album is gemaakt. Precies, het ultieme kenmerk van een plaat wat gewoon goed ontstijgt en er een heel bijzondere, fijne en prachtige plaat van maakt. Brabant staat voor een carnavalsweekend, ga ook 1 dagje sfeer proeven en hoop oude bekenden te zien, spreken. De urgentie ligt toch vooral bij het genieten van deze plaat, die sluiers omtovert tot ragfijne regenbogen. Brabants trots in Nederlandse verpakking, jasje, nee, eigenlijk zelfs werelds toneel al luisterend naar de universele teksten, met eigen, tegendraadse inslag.

avatar van Lura
“Welkom in de hersenkroeg van Iris Penning! Iris Penning maakt eigenwijze poëtische pop. Tekstueel, eigenzinnig, soms theatraal, soms precies zoals ze is.“. Deze kernachtige omschrijving vind je als eerste als je deze Eindhovense singer-songwriter opzoekt op internet. Geboren in 1993 maar al zichzelf sinds 2009 muzikant noemend. En met de nodige vlieguren, ze trad al meer dan duizend keer op.

Haar doorbraak naar een groter publiek kwam met de prachtige voorganger Liever Vieze Voeten, wat ook al uitkwam op Concerto Records. Op dat album werd gekozen voor een volledig akoestische setting door de Brabantse topproducer Gabriël Peeters. Ik schreef toen dat Iris in staat is om met weinig woorden tot de essentie te komen. Dat geldt ook voor het nieuwe album Dan Maar Genieten. Deze keer uitstekend geproduceerd en opgenomen door Huub Reijnders, die ook mellotron, moog en wurlitzer speelt.

Het album is opgedragen aan haar vader Frans Michel Penning, die wordt geëerd in het titelnummer. Andermaal is een belangrijke rol weggelegd voor zangeres en celliste Mirthe de Jonge, die met haar inventieve spel iets wezenlijks aan de liedjes toevoegt. Bovendien begint Mirthe zich ook te ontpoppen als componist. Ze schreef al eerder voor Björn van der Doelen It’s Just a Ride. Nu schreef ze de muziek voor Iets Beters en het indringende Ik Bepaal.

Ook nu zijn de teksten regelmatig spitsvondig, zoals in Oogcontract, waarvan het refrein meteen blijft hangen :

"Oogcontact is een contract
Dat niemand heeft geschreven
Oogcontact is een contract
Dat ik nooit heb ondertekend
Oogcontact is een contract
En ik zal wel dyslectisch wezen
Als hier helder staat te lezen dat het mag”

Op dit nummer speelt Peter Slager van de band BLØF trouwens bas.

De zonder uitzondering bovengemiddelde songs worden ook prachtig ingekleurd. De trompet van Philip Lassiter in Een Mensenleven Lang en de saxofoon van Floriaan Wempe in Een Mensenleven Lang en Tranen Met Azijn zijn een duidelijke verrijking. Meestal beweegt men zich in het popidioom, maar maakt men ook nog een lekker uitstapje naar de reggae.

Was voorganger Liever Vieze Voeten al een prachtplaat, toch is Dan Maar Genieten nog net iets mooier. In het prachtig vormgegeven hardcoverboekje zijn naast de teksten ook de nodige andere gedichten te vinden. Wie mocht denken dat dit soort fraaie Nederlandstalige albums schaars zijn vergist zich, twee weken verscheen bijvoorbeeld nog het debuutalbum van de Zeeuwse band De Toegift op Snowstar Records, net zo eigenzinnig als dat van Iris Penning.

Het label van platenzaak Concerto brengt trouwens regelmatig prachtige albums op de markt. Binnen afzienbare tijd zal daar ook het debuutalbum van de zeer talentvolle Nederlandse singer-songwriter Paul Bond gaan verschijnen.

Iris Penning live :

25-03 OOSTERHOUT : De Schelleboom
19-04 NAALDWIJK : Westland Theater De Naald

Bron : Music that needs attention - musicthatneedsattention.blogspot.com

Wat kon, kan ik genieten van Erik de Jong, Frits Spits Avondspits, Bas de hoofdpersoon uit de roman De Erfenis van Karlijn, Huub vd Lubbe, Harrie Jekkers, Erwinz en Lura met hun erg fijne recensies. Als jongste en toch al ervaren telg voegt Iris Penning zich aan dit illustere rijtje toe. Op haar eigenzinnige, eigengereide en waanzinnige wijze.

Wat zo heerlijk aan dit album is, de nummers krijgen per luisterbeurt meer kleur, soms hoor je de finesses pas na een flink aantal keer voorbij te zijn gekomen. Fijnzinnige, spitsvondige teksten die je inpalmen, je aan het denken zetten of spontaan een 'smile' van oor tot oor bezorgen. Met de muziek als volkomen natuurlijke bondgenoot, het geeft zoveel extra kleur, bijzondere sfeer. Zou best wel, verdiend het reuze, wat breder op mogen worden gepakt, maar dat schijnt hier met Nederlandstalig en redelijk onbekend best lastig, een issue te zijn.

avatar van Zwaagje
Ik heb het normaal gesproken niet zo op Nederlandstalige muziek. Moeilijk uit te leggen waar dit aan ligt. Met scepsis aan dit album begonnen en met de eerste luisterbeurt bezig. Knap dat de teksten en de muziek zo'n mooi geheel zijn. Bij een nummer als oogcontact versterkt de muziek de tekst weergaloos. Misschien wordt dit een uitzondering op de regel.

Nieuwe wegen ( luister ook eens naar Ina Forsman en Johnny Mac and the Faithful ) zijn vaak, die van Nederlandstalig hier nog eens extra, onwennig, niet meteen het beste paard uit de stal. Als je echter doorzet, echt de moeite neemt komt er je zoveel moois tegemoet Zwaagje en alle andere, nog twijfelende, muziekliefhebbers. Iris heeft mij allang overtuigd.

Behoudens Roosbeef, Spinvis en ongetwijfeld nog een aantal andere bands heeft het relatief onbekend talent het hier lastig met hun Nederlandstalige liedjes. Neem Iris Penning, nog ver van de 100 stemmen voor 4 albums, die allen wel het gemiddelde van vier sterren halen. Samengevat; een klein groepje volgt haar muzikale escapades, met daar veel bewondering. Maar wat houdt anderen daarvan weg ! Niet sexy , niet genoeg in de markt gezet, argwaan voor Nederlandse teksten, wel prachtige zinssneden maar saaie, niet passende muziek erbij ? Zou toch aanraden stap eens over die vooroordelen of koudwatervrees heen. Iris Penning maakt hier een album met teksten die ertoe doen, die integer en enorm vindingrijk uit haar brein zijn ontsprongen, die aanzetten tot een speciale lach of overpeinzing, die haar leven, omgeving niet sparen, wel enorm kleuren. En ja ook aan de muziek is erg veel liefde, aandacht en finesses geschonken. Het is juist de heerlijke symbiose tussen teksten en muziek ervoor zorgt dat het album niet snel gaat vervelen, juist meerdere luisterbeurten en insteken bevordert.

avatar van Ssst
Luisteren kan hier:
want ze heeft de CD zelf op YouTube gezet.