Dit live boxje werd al afgelopen zomer aangekondigd door Nick Davis en nu is het er dan eindelijk. Was het setje het wachten waard? Mwah.
Genesis is nou niet bepaald een band die grossiert in officiële live releases, dus op zich is het wel een verrassende uitgave. De reden hiervan was eerst onduidelijk maar na het kijken van enkele videoblogs werd het juist volkomen duidelijk.
Bij diverse online retailers kun je immers al enige tijd diverse semi-legale live opnames kopen op CD en LP. Sommige releases zijn qua geluid ronduit matig, zelfs minder dan de opnames van de bekende en toegestane Genesis Torrent site. Maar enkele zijn echt bijzonder goed, bijvoorbeeld de 2CD van The Roxy, LA 1975. Dit is hetzelfde Lamb concert als van de Archives 1 box, maar dan zonder al die overdubs.
Darren Lock van ProgReview sloeg bij zijn review over deze live set de spijker op zijn kop: ‘ze willen zelf ook gewoon een stukje van de taart van al die semi legale releases en brengen daarom nu dit BBC setje uit’. Snel gemaakt ook, alles is er al. Graag vermelden ze ook op de set dat alles officieel is. Kennelijk is dit eenvoudiger dan de juridische weg (als die er zou zijn). Helaas waren er geen BBC shows in de jaren 1976 en 1977, maar de vraag is dan weer wat hiervan überhaupt deze boxset gehaald zou hebben.
Dan het setje zelf. Disc 1 is prachtig, al zijn het delen van opnames die elders in hun volledigheid te vinden zijn. Sommige live versies uit die tijd zijn behoorlijk afwijkend van de studio versies en daardoor heerlijk om te horen. Ze geven een goed beeld van een doorbrekende band.
Disc 2 begint met Knebworth 1978 en ik vind de geluidskwaliteit ronduit matig. Ooit heeft Wim Van Putten in zijn LP show een uur van dit optreden uitgezonden en die opname is veel dynamischer. Daarna wordt het gelukkig beter. Het bijna complete concert van de Duke tour uit 1980 is al grotendeels bekend, maar toch klinkt het hier best lekker, met name de Duke suite. Toen de band in 1981 in de Groenoordhallen in Leiden speelde stond Duke’s Travels helaas al niet eens meer op de setlist.
Wembley 1987 klinkt ook best goed. Echter dit concert is ook elders in zijn geheel te vinden en dat geldt ook voor de helaas veel vlakker klinkende opname van Knebworth 1992 op disc 5. De 2 nummers met Ray Wilson zijn meegenomen, zeker leuk om te horen maar of ze erbij passen vraag ik mij echt af.
Over de indeling van disc 2 tot en met 5 kun je lang discussiëren. De meeste liefhebbers hadden waarschijnlijk toch echt liever daarop de 2 volledige concerten gezien uit 1980 en 1987 dan het opgesplitste ratjetoe gedoe dat het nu is geworden.
Uiteindelijk ook weinig Hackett. Wat ik persoonlijk echt graag officieel uitgebracht zou willen zien zijn alle leftovers van Seconds Out, dus bijvoorbeeld een volledige show uit 1976 en een volledige show uit 1977 in diezelfde sublieme geluidskwaliteit als Seconds Out. Maar we mogen blijven dromen. Misschien ooit … Eigenlijk heeft men deze kans volledig gemist bij de eerdere zwart gekleurde Live 1973-2007 Box.
Het is een hebbedingetje dit nieuwe setje, maar ik zal bij voorkeur de volledige concerten blijven opzetten van de diverse semi legale releases en downloads. Voor alle opnames en concertfragmenten van dit setje geldt dat er betere alternatieven zijn helaas. En sommige nummers (I Can’t Dance, That’s All, Hold On My Heart, Invisible Touch, Throwing It All Away) zap ik sowieso door.