Mssr Renard schreef:
In het begin van de Queen-carriere wilde de band nog wel nummers als een medley in elkaar laten overlopen. Op Queen II, Sheer Heart Attack en ook Night at the Opera deden de heren dat, waardoor het leek alsof de band ellenlange songs had.
Maar eigenlijk schreef de band heel vaak, korte puntige songs. Op Jazz zijn alle songs los van elkaar, zonder overgang, waardoor het meer opvalt.
Wat ook opvalt is de enorme diversiteit in de songs, waarbij eigenlijk een beetje wordt teruggegrepen op de pastiche van Sheer Heart Attack, maar dan met de power en punk-mentaliteit van News of the World, terwijl er al (licht) geflirt wordt met nieuwe muziekstromingen als funk en disco.
Wat nog meer opvalt is de grotere bijdragen van Taylor en Deacon, waarbij Deacon zelfs hardrock aflevert en Taylor de discofunk. De riff van Taylor op Fun It is wel weer erg vet (denk aan Fight from the Inside).
De funkrock van No More of That Jazz is trouwens ook een voorbode van de funkrock van het debuutalbum van The Cross 10 jaar later.
May levert wel zijn zwakste nummers af, met als compositorisch dieptepunt Leaving Home Ain't Easy.
Mercury levert zijn eerste (bijna) solonummer af: Don't Stop Me Now. Hadden zijn soloplaten maar vol gestaan met dit soort songs. Dit is piano-rock op zijn best.
Ik vind het juist wel een andere plaat dan NOTW.
Waarom, dat leg ik zo wel uit, maar het punt is dat dit typisch een band-album is waarbij de som meer is dan alle delen, ook al is het een ratjetoe.
Ik heb het idee dat Freddie, John en Roger zich wat meer konden vinden in het veranderende muzikale klimaat dan May.
Freddie’s aanpak is, heel typisch, van alle tijden. Een muzikale kameleon en ook iemand die de meest frivole ideëen kon uitbouwen tot iets imposants, of tenminste iets waarover gepraat werd. Dat alles komt hier op Jazz wederom duidelijk naar boven.
Het gaat m.i. wat ver om If You Can’t Beat Them hardrock te noemen, maar het is echt weer typisch John. Het klinkt voor mij meer als rock met new wave invloeden.
Het is duidelijk dat hij de ontwikkelingen goed onder de loep nam en hij is een meester in het componeren van goed uitgebouwde popmuziek, al ben ik geen fan van I Want To Break Free. Komt ook overal mee op het juiste moment, waarmee hij veel geld in het laatje bracht.
Een ondergewaardeerd bassist/artiest, zonder meer.
Roger gaat hier ook nog goed mee in het totaalplaatje, al heeft hij elders wat beter werk afgeleverd.
Zijn composities passen goed op het album. Enigszins vooruitdenkend, maar met een been in het vertrouwde rock-geluid.
Ik denk uiteindelijk dat May hier wat met een kater zit.
Kon hij zich op de anti-punk revolte van NOTW nog heerlijk uitleven, hier lijkt hij moeite te hebben met het wisselen van de koers.
Dead On Time is hier z’n beste bijdrage. Vet nummer.
Maar z’n andere nummers vind ik wat minder (vind Fat Bottomed Girls ook niet hun sterkste single) en van alle leden lijkt hij het meest vast te houden aan het vertrouwde Queen-geluid van weleer.
Brian was niet zo van de disco/dance-invloeden.
Ik heb dan ook het idee dat hij zich, nadat hij z’n ei kwijt kon met Flash Gordon, vooral weer wilde revancheren ten tijde van A Kind Of Magic toen de band na Live Aid carte blanche had toen de jaren ‘80 behoorlijk op weg waren.