"MIDNIGHTS" is het tiende studioalbum van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift, haar twee re-recordings die vorig jaar verschenen niet meegerekend. Die re-recordings waren zogenaamde Taylor's Versions, oftewel ze heeft ze opnieuw opgenomen zoals ze eigenlijk bedoeld waren? Misschien wel, misschien niet, hoe dan ook, de op 13 december 1989 in West Reading Pennsylvania USA geboren Swift doet het tegenwoordig op geheel eigen wijze.
Ze was nog geen 17 jaar, toen haar debuutalbum "TAYLOR SWIFT" uit werd gebracht, met als resultaat een instant succes, een millionseller. Dat succes werd met het tweede album, "FEARLESS" meer dan verdubbeld, de single "LOVE STORY" was haar eerste Nederlandse Top 40 hit. Dit was in 2008 en de 14 jaar die hierop volgden, waren voor de zangeres, die ook in een enkele films acteerde, zeer succesvol. De albums "RED" uit 2012 en "1989" uit 2014 waren grote kassuccessen, de singles "SHAKE IT OFF", "I DON’T WANNA LIVE FOREVER" met Zayn en "LOOK WHAT YOU MADE ME DO" waren top 10 hits in de Nederlandse Top 40 en ze werd veelvuldig onderscheiden met verschillende awards en prijzen. In 2019 bracht de op een kerstbomenkwekerij opgegroeide zangeres een kerstsingle uit, het toepasselijke "CHRISTMAS TREE FARM". In 2021 kwamen twee albums uit, de folky pop-achtige "FOLKORE" en "EVERMORE", waarvan ik vooral de eerste erg mooi vind.
Album tien is dus "MIDNIGHTS", dat afwijkt van die twee recente platen. Dit schijfje heeft een meer synth-pop stijl én is een concept album. Swift beschrijft in de dertien tracks de wijze waarop zij slapeloze nachten heeft doorgebracht. Ze noemt het zelf “een reis door verschrikkingen en zoete dromen”, met thema's als verliefdheid, "wat als" situaties, wraakacties en break-ups. Ongekend boeiend qua thematiek en dan reist de vraag of het dan ook een boeiend en goed album is. Het antwoord daarop is volmondig ja. Op de dag dat het uitgebracht werd, was het op Spotify het meest gestreamde album ooit en de verkoopcijfers zullen wel dezelfde kant op gaan. "MIDNIGHTS" werd uitgebracht in twee edities, de reguliere en de "3AM EDITION" met daarop zeven extra tracks.
Het reguliere schijfje klokt 44 minuten, heeft dus dertien tracks en gaat van start met "LAVENDER HAZE", in de jaren vijftig een Engelse term voor verliefd zijn. Een prettige beat begeleid je door het pakkende nummer en maakt meteen duidelijk dat je iets anders voorgeschoteld krijgt, dan de voorgaande twee albums. “MAROON” gaat in tempo iets naar beneden, prachtige en sfeervolle instrumentatie geeft het nummer een dreigende sfeer. Het is één van meerdere songs die een zogenaamde explicit lyric heeft, die ik dan ook wel weer passend vind, omdat Swift daarmee haar gevoel meer betekenis en kracht geeft. “ANTI-HERO” is op single uitgebracht en is een heerlijk, modern popliedje. Prachtige synthesizer arrangementen, lekkere melodie, gewoon een prima liedje. Eén van mijn hoogtepunten is het duet met Lana Del Rey, “SNOW ON THE BEACH”. Mooi opgebouwd, spannend, minimale instrumentatie, ingetogen gezongen, een erg goed nummer. Het tempo gaat iets omhoog in “YOU’RE ON YOUR OWN, KID”, maar ook hier zit een bepaalde opbouw in, waardoor het niet meteen zijn geheimen prijs geeft. “MIDNIGHT RAIN” begint met een vervormde stem en de instrumentatie is boeiend, “QUESTION…?” heeft ongeveer hetzelfde tempo als het vorige nummer en is weer een voorbeeld van “less is more”. Je hoeft niet altijd alles vol te stoppen met verschillende instrumenten, met soms minimale begeleiding bereik je soms evenveel.
Het kortste nummer is “VIGILANTE SHIT”, ook weer die prachtige arrangementen, mooie melodielijn en ingetogen zang. Synthesizer klanken leiden “BEJEWELED” in, pakkend tempo en een opgewekte melodie, in “LABYRINTH” zingt Swift ingetogen en het ritme is weer dreigend en spannend. Ik vind de regel “You Know How Much I Hate That Everybody Just Expects Me To Bounce Back Just Like That” veelzeggend. Swift ervaart dus de druk en mening van de buitenwacht en heeft daar een duidelijke mening over. “KARMA” is het meest poppy nummer van “MIDNIGHTS”, “SWEET NOTHING” is een beklemmende ballad en album afsluiter “MASTERMIND” bouwt in drie minuten langzaam naar een einde, zonder dat het met een met een knal eindigt.
“MIDNIGHTS” is een zorgvuldig gemaakt album, met een sfeer die in alle nummers leidend is en die de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Taylor Swift heeft mij opnieuw verrast met een erg goed album, waarop ze op sublieme wijze bespreekt hoe ze met gevoelens, die we allemaal kennen, is omgegaan. De wijze waarop ze daar dan muziek aan heeft toegevoegd, maakt het tot een prachtige en intrigerende reis van zo’n drie kwartier door het leven van de nu 32 jarige Taylor Swift.