AGE-411 schreef:
Hier had Black Sabbath een dieptepunt bereikt
Deranged schreef:
Naar mijn idee was dit het zesde hoogtepunt op rij.
Het klinkt misschien gek, maar met beide meningen hierboven ben ik het eens.
Het eerste deel van dit album is in mijn ogen een van de hoogtepunten uit Sabbath's discografie. De eerste 4 nummers van Sabotage zijn niet zomaar een verzameling liedjes, het is eerder een bloedstollend ritje in een achtbaan.
Zodra je instapt, word je meteen met een hoge snelheid weggeschoten. Je draait een aantal rondjes om je as zonder dat je nog precies doorhebt wat er allemaal gebeurt. In ieder geval is het iets magisch, furieus, spannends (Hole In The Sky). Na 4 minuten belandt je karretje op een vlak stukje, en remt opeens af zodat je tijd hebt om wat adem te halen. Net op het moment dat je (te laat) beseft dat je wellicht beter niet had in kunnen stappen, begin je weer snelheid te maken voor de hele vette looping die Symptom of the Universe heet. En nog een looping, en nog een. Met piepende banden komt het karretje opeens op grote hoogte tot stilstand. Weer even een rustpuntje, even ademhalen. Dan begin je langzamerhand nog verder te klimmen. Heel rustig, maar langzamerhand voel je de spanning toenemen. Todat je opeens van grote hoogte naar beneden raast, sneller en sneller (Megalomania). Het lijkt wel alsof je afdaling nooit meer op gaat houden. En dan sta je opeens stil, nog naar adem zoekend.
Einde van het achtbaanritje dat kant A heet.
Daarbij vergeleken is kant B meer een half leeg spookhuis in hetzelfde pretpark. Je gaat in je karrtje zitten, maakt die riemen vast, en gaan maar. Als je naar binnen gaat, bekruipt je een spannend gevoel. Heel subtiel, maar toch heb je het idee dat er iets overdonderends plaats gaat vinden (Thrill Of It All). Dan kom je het eerste vertrek binnen, maar in plaats van een wandelend skelet kom je een Russisch kamerkoor tegen dat statisch staat te zingen (Supertzar). Gelukkig rij je snel door naar het volgende vertrek. Ook daar niks spannends of engs. Alleen als de klapdeuren naar de volgende kamer openklappen, heb je opeens het idee dat je wordt achtervolgd door een horde enge wezens. Eindelijk iets spannends. Hopelijk is de laatste kamer van het huis net zo eng. Maar helaas. Hier alleen een hard, en bijna vals schreewende man (The Writ). En dan sta je alweer buiten in het daglicht.
Terug in de auto naar huis bekruipt je een gevoel van teleurstelling. De dag begon zo mooi, maar het einde viel toch erg tegen. Maar die achtbaan waar je mee begon, die was er eentje om nooit te onthouden.