Boney M. - Nightflight to Venus (1978)

West-Duitsland
Label: Hansa

1. Nightflight to Venus (4:47)
  2. Rasputin (5:52)
  3. Painter Man (3:11)
  4. He Was a Steppenwolf (6:51)
  5. King of the Road (2:37)
  6. Rivers of Babylon (4:21)
  7. Voodoonight (3:31)
  8. Brown Girl in the Ring (4:02)
  9. Never Change Lovers in the Middle of the Night (5:33)
  10. Heart of Gold (4:05)
  11. Mary's Boy Child - Oh My Lord * (5:42)
  12. Dancing in the Streets * (3:59)
matthijs schreef:
[quote=7492068}NEE! Zo is dat niet gegaan.
Oh, nou ik was er niet bij, ik heb dit ook maar weer gelezen. Wel heel toevallig dat ik gisteren sinds jaren dat nummer van Cozy Powell weer eens opzette. Gejat of niet, Rasputin is en blijft voor mij met voorsprong de beste Boney M song, en niet in het minst door het Ritme. Farian heeft er echt wel wat nieuws van gemaakt, veel leuker dan het origineel... [/quote]

Voor de buitenwereld is het alsof (alleen) Farian het gemaakt heeft. Ja,het resultaat,de uiteindelijke productie, werd in ieder geval door hem bepaalt.
Het was echter een heel team. Zo ziin de 3 grote hits,Ma Baker,Rasputin en Rivers of Babylon het basis idee van een mede componist/bewerker,de heer H. Mayer die onder Reyam vermeld wordt.
Alle 3 de nummers hoorde hij op vakantie.
Ma Baker is gebaseerd op een Tunesische hit uit 1975 die overigens geschreven was door een Nederlander.
Zeker 30% van de melodie/ritme is gecovered/gesaampled. De tekst is eigen maar nooit zijn extra namen toegevoegd.
Rasputin bevat eigenlijk maar een kort,klein melodietje van een Turks liedje en de nummers lijken buiten dat amper op elkaar.
Ook tipte "Reyam" I can't stand the rain voor Eruption.
"de sound van Farian" maar zo staat op elke elpee Stefan Klinkhammer als sound engineer!
Farian produceerde ook een elpee voor MEAT LOAF (1986: Blind before I stop).
Maar is hier NIET als (mede) componist te vinden. Originele nummers.
Zo gauw er Farian bij staat is er wel vanuit te gaan dat er een basis van een ander nummer in zit met als uitzondering Daddy Cool.
FARIAN werd na het schandaal van Milli Vanilli zelfs in bijna anonimiteit de man achter LA BOUCHE. Als componist onder G. Mart en als producer onder FMP. Op een cd wordt die bedankt voor zijn ondersteunende hulp. Maar was de grote man erachter (geworden). La Bouche als zijn muziek in de musical Daddy Cool.
Overigens had Boney M. een serieuzer image kunnen hebben als hij Liz en Marcia meer als zangeressen gelanceerd hadden. Op de elpees is dat wel te achterhalen dat ze profi zijn maar het hitwerk is vocaal simpel maar dan wel goed in het gehoor liggend.

Disco Lover schreef:

Alle 3 de nummers hoorde hij op vakantie.
Ook tipte "Reyam" I can't stand the rain voor Eruption.
Farian produceerde ook een elpee voor MEAT LOAF (1986: Blind before I stop).
Maar is hier NIET als (mede) componist te vinden. Originele nummers.
Overigens had Boney M. een serieuzer image kunnen hebben als hij Liz en Marcia meer als zangeressen gelanceerd hadden. Op de elpees is dat wel te achterhalen dat ze profi zijn maar het hitwerk bevat simpele vocalen maar dat gezang klinkt aardig,is goed in het gehoor liggend. Het geluid op zich van de stem is uiteindelijk net zo belangrijk of zelfs belangrijker als het zangbereik om van een aantrekkelijke stem te spreken. [/quote]

musician schreef:
Ik kan toch heel wat hebben, maar Boney M gaat mij toch wel iets te ver.

Het verhaal van Dazzler van 14-05-09 is bepaald imponerender dan wat ons hier muzikaal wordt voorgeschoteld.

Rivers of Babylon is een nummer waarvan echt al mijn haren recht overeind gaan staan van ergernis, al vanaf het verschijnen in 1978. De plaat heeft onmiskenbare kwaliteiten om erg hoog te komen in een treurnis top 100. Echt heel erg slappe vertoning.
En dan kan de b-kant Brown girl in the ring nagenoeg dezelfde kwaliteiten worden toegedicht.

De wetenschap dat de zangpartijen van Bobby zijn ingezongen door Frank Farian................ Het gebrek aan eigen repertoire. Het volstrekt ontbreken van enige begeestering met muziek. Het magere spel en productie. De gedateerdheid van dit alles. En uiteindelijk de toevoeging van Mary's boy child...

Twee punten aftrek ook voor de Neil Young cover Heart of gold. Wat een misplaatste keuze! Het enige pluspuntje levert nog het nummer Rasputin op en in mindere mate Never change lovers in the middle of the night. Maar het kan allemaal niet verhullen, dat de plaat anno 2009 duidelijk niet meer van deze tijd is en dat de aanschaf ten strengste kan worden ontraden........ (of luister anders eerst, dan begrijp je wat ik bedoel).

Maar liefs 20.000.000 mensen kregen rillingen in positieve zin van Rivers of Babylon en kochten het dus.
Tijdens de release klonkt het toch echt mooi: die trommeltjes/gedrum (Caribische geluid) tussen de refreintjes door. Toch wel sensationeel zoals ook Sunny echt SUPER was. Sunny staat niet in de lijst van platen met de meeste airplay maar volgens Farian is Sunny (in bewerking van Boney M) de plaat met de meest airplay world wide!!!!!
Zo staat Boney M. met hun bewezen oplage van 150 miljoen (diamands award daarvoor) gewoon niet in diverse most selling artists lists. Maar Farian en zijn company en ook Wikipedia (alle talen) weten wel beter!
magere productie?
In 1979 won de elpee Oceans of Fantasy de priis "best geproduceerde elpee van Europa". Boney M. is dus niet jouw sound maar het klinkt zeer zuiver en onvervormd. Goed in balans. En: Boney M. bereikte de hele wereld en waren alleen niet een rage in The USA (4 singels in Bill Board,Rivers of Babylon op 30).
Maar onder The USA,Mexico,wel gewoon op 1. En kijk naar huidige video's en daar draait Bobby nog steeds en ook die been en arm bewegingkjes. Ja,Michael was sinds Thriller ook Bobby!

avatar van musician
Het album is zeker veel verkocht, het geldt ook voor BZN in dezelfde periode, dat bewijst niet dat het ook automatisch goed is of hoog wordt gewaardeerd. Je komt het wel veel tegen in de kringloop.
Dan nog kunnen de meningen sterk uiteen lopen, de individuele perceptie wordt juist op deze site zeer op prijs gesteld.
Ik blijf alleen griezelen van Rivers of Babylon.

avatar van LucM
Het album verkocht inderdaad erg goed (vanwege de hitsingles) maar daarom vind ik het nog niet goed (maar slecht ook niet).
De hits Rasputin, Painter Man, Rivers of Babylon en ook de titelsong en in mindere mate He Was a Steppenwolf mogen er zeker zijn, de rest hoeft van mij niet. Productioneel zijn de albums van Boney M in orde, dat moet ik toegeven.
Al staat in de huidige hitlijsten nog veel slechtere dingen dan Boney M en toen ook (Luisa Fernandez, Ferrari, Dennie Christian, de Havenzangers, Arno en Gradje ...).

avatar van bikkel2
Wat voor de één geweldig is, is het voor de ander niet, maar Boney M was best vermakelijk en ik vind eigenlijk wel dat ze een aantal sterke singles hebben gemaakt.
Frank Farian was natuurlijk de grote bepaler en wellicht niet de meest oprechte songwriter/ producer (Milli Vanilli
Oei!), maar kom er maar eens op.
Dit is duidelijk een act die het van hun hitjes moesten hebben. Dat waren de sterkste troeven. Een greatest hits volstaat dan ook wel.
Gewoon af en toe omdat het leuk is.

avatar van LucM
Van Boney M volstaat een Greatest Hits voor mij. Die krijgt 3* al hadden die remixen achterwege gelaten moeten worden (dan zou het nog een half ster meer zijn).
Maar voor typische hitparade-acts (ik zeg duidelijk acts, geen artiesten) kun je beter enkel een greatest hits aanschaffen.

LucM schreef:

Ja,Boney M. is vooral als een act te zien.
Daarnaast hebben ze tot de dag vandaag nog steeds een full fake image.
De groep is er neer gezet om de produkties van Farian te vertolken/promoten.
Dit met vooral full playback tv performances en slechts sporadisch wat live vocals (o.a. op Duitse en Spaanse tv).
Concerten op de tv i.v.m. bijvoorbeeld elpee promotie waren grotendeels studiowerk,zowel de zang als de muziek. De rede hiervoor zou zijn omdat Farian het beste geluid ter horen wou brengen.
Boney M. in Polen 1979. 9 live concerten maar die voor de tv was dan weer fake (Sopot 1979).
De lead zangeres,Liz Mitchell,moet tot de dag van vandaag nog bewijzen dat ze zelf zong. Marcia gaf in de top jaren aan dat de verhalen haar allemaal niks interesseerden omdat later wel bevestigd zal worden dat ze gewoon zong en een echte zangeres is.
De vele live concerten waren niet voldoende. De verhalen waren altijd: "die zingen niet zelf". Dat was in feite
alleen Farrell die niet zelf zong want een derde vrouwelijke stem was er niet. De derde,Maizie, playbackte niemand.
Een full live concert van Boney M. is best wel te pruimen: deze is van 1977 (een tour die notabene op de elpee Love for Sale werd aangekondigd).

LucM schreef:

"De rest hoeft van mij niet"
Wellicht is mijn inziens dan 1 van de nummers met juist muzikale waarde op deze elpee te vinden:
"Never change lovers in the middle of the night". Ook nog eens een origineel nummer met the other way round: De Amerikaanse Soul zangeres Millie Jackson coverde het en zong het met wat meer power dan Marcia deed. Maar vind zelf het origineel van Boney M. toch beter.
In enkele landen was het trouwens als singel uitgebracht en daardoor waarschijnlijk ook daadwerkelijke performances van deze song op You Tube.
Ook live te zien in Sun City 1984 en Dublin 1978. Geef je de link van Dublin:

avatar van LucM
Nogmaals, ik vind Boney M wel aardig (de meeste singles althans) maar zal deze formatie nooit serieus nemen, laat staan tot de top rekenen.
Al vind ik Modern Talking, Scooter, Milli Vanilli bv. veel slechter dan Boney M.

avatar van musician
Disco Lover schreef:
(.....) Ook live te zien in Sun City 1984 (.....)

Dat optreden in Zuid Afrika deed de reputatie van Boney M bepaald ook geen goed. Je kunt redeneren "het is niet goed of het deugt niet", maar er waren zware (culturele) boycots tegen Zuid Afrika (Apartheid) uitgeroepen en uitgerekend Boney M had geen enkele moeite om er op te treden. Eigenlijk bleef de hele internationale muziekwereld wel zo'n beetje weg uit dat land. Maar nee, Boney M mocht er graag heen (verkocht daar ook veel van de miljoenen platen).

Ik denk dat de grijpgrage Frank Farian nu ook geen enkele moeite heeft met zaken blijven doen met Rusland. Het is dat het met die band niet meer lukt. Maar als het nog gekund zou hebben zou Boney M gewoon nog optredens in Moskou hebben verzorgd.

Artists United Against Apartheid - Sun City

musician schreef:

Artists United Against Apartheid - Sun City

"Oh those Russians" Waarschijnlijk omdat Farian niet echt kapot was van Russen . Zijn vader kwam om in de Tweede Wereld Oorlog. Ooit gelezen...als plichtig militair tijdens de tocht naar Rusland. Via de geschiedenis is te vernemen dat ze verzwakt waren omdat ze niet bestand waren tegen de kou en dus eenvoudig te overmeesteren en ja ook uit te schakelen dus. Boney M. uploads worden geblocked voor Rusland.
Concert Sun City lijkt met regelmaat geprepareerde "live" vocals te bevatten. Uploaders beweren dat dat lijkt omdat het gemixte beelden zijn van de 2 concerten daar.
Hun image? Tot de dag vandaag treedt Liz en ook Maizie nog op en toch wel met succes.
Maar inderdaad staat Boney M. niet of laag in gestemde muzieklijsten. Maar staan toch nog wel 2 keer in de radio 2 top 2000 terwijl James Brown,een grondlegger van podiumshow,er in de laatste editie er 0 keer in stond net zoals ook The Supremes. Wat zijn echte fans? Ook artiesten mogen blij zijn dat ze nog een partner hebben gevonden.

Zo vonden super Whitney Houston fans het laatste concert wat ze van haar zagen het slechtste concert wat ze ooit gezien hadden........en......dat maakt BENNIE JOLING dan niet mee en Bobby van Boney M. zelfs niet
mee tijdens zijn laatste concert in Sint Petrusburg.....toch ook een beetje aan de basis staand van iets,free style dance.

➡️Rasputin⬅️ ➡️Oh those Russians⬅️ zie vorige commentaar/bewerking
link naar video waarin verhaal dat Farians vader omkwam tidens de Tweede Wereldoorlog als militair in Rusland.

https://youtu.be/P3EOEhuIgpA vanaf 0:20

avatar van Edwynn
Ach ja, Queen stond ook gewoon in Sun City. Maar daar hoor je dan weer niemand over.

T.O. schreef:
Producer Frank Farian is sowieso een zwarte bladzijde in de muziekgeschiedenis...

Boney M, Milli Vanilli, No Mercy, zelf de nummers van zijn 'artiesten' inzingen....:N

Onjuist!
Meat Loaf moest Farian hebben als producer.
Heeft Terence Trent D'Arby als eerste in de studio gehad.
Heeft Stevie Wonder in zijn studio gehad.

ALLEEN MILLI VANILLI ....FULL FAKE...

Gilla zingt zelf
Liz en Marcia van Boney M. zongen zelf en groep sterk genoeg voor Live concerten.
Melanie van La Bouche is een top zangeres
Precious Wilson van Eruption is een top zangeres
Marty van No Mercy is een prima zanger.
Toto leden zaten in Far Corporation
Reggie Tsiboe van Boney M. is een profi zanger.
En hij had de bekenste nederlander allertijden,Bobby Farrell,in Boney M.

Wel is het zo dat hij de produkties een beetje zichzelf maakt door zelf achterzang te doen.
Bij La Bouche en Eruption is die echter niet te horen.

OMIT
Dit is goud. Dit is natuurlijk goud. Goud, en Goud. Dat mensen dit downstemmen, ik kan er met mijn verstand niet bij.
En dat zegt dus helemaal niks over mij verstand.

Parels staan op dit album, parels en juwelen. Painterman, Nightflight, Brown Girl, Rivers of Babylon, Steppenwolf.... dit is het belangrijkste discodocument dat er ooit uitgegeven is. En dan een lousy 82 stemmen (nu natuurlijk 83) en een score alsof het Gordon is?

Ik houd van jullie, maar ik snap jullie niet. Zelfs Rasputin staat op dit album.