Wilson geeft in een interview (zie bron) een duidelijk antwoord op zijn insteek m.b.t. Progmuziek in relatie tot zijn solo carrière en dit laatste album van Porcupine Tree
Vraag:
Met de laatste paar solo-albums heb je duidelijk geprobeerd om het hele 'prog'-label te laten varen. Maar is het bijna een opluchting om je daar geen zorgen over te maken en gewoon te rocken met Porcupine Tree?
Wilson: Ik denk dat er een element van in zit. We deden zeker wat natuurlijk kwam en probeerden niet zelfbewust te analyseren. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat wanneer ik bijvoorbeeld een album als The Future Bites benader, er vanaf het begin een heel, heel duidelijk mandaat was, namelijk dat ik iets anders wil doen. Ik wil de confrontatie aangaan met de verwachtingen; ik wil een plaat maken die niet echt iets te maken heeft met de wereld van de progressieve rock. Het was geen gekunstelde heruitvinding, maar toch was het een bewuste poging tot heruitvinding, en ik denk, een geslaagde. Terwijl ik denk dat je gelijk hebt met Porcupine Tree, er is niets van dat denkproces. Het is gewoon, dit is wat we doen als we samenkomen. En we denken niet na over hoe het gepositioneerd gaat worden of hoe het gepromoot gaat worden, of hoe het op de markt gebracht gaat worden. Ik bedoel, ik geloof sterk dat wanneer je op een bepaald punt in je carrière komt - en ik doe dit nu al 30 jaar, professioneel - ik het gevoel heb dat ik het recht verdiend heb om gezien te worden als iemand die mijn eigen muzikale universum heeft gecreëerd. En dit idee van genre zou niet noodzakelijkerwijs van toepassing moeten zijn.
Ook trouwens een duidelijk antwoord m.b.t. het niet 'aanwezig zijn' op dit album van bassist Colin Edwin:
Vraag:
De fans van vroeger hebben gevraagd naar [bassist] Colin Edwin, en vroegen zich af waarom hij niet betrokken was bij dit project. Wat is het verhaal daarover?
Wilson: Er is niet echt een groot verhaal. Er zijn veel kleine dingen die samen hebben gewerkt om het te maken zoals het was. Ik denk dat het eerste ding was dat de oorsprong van het project was dat ik op een dag naar Gavin's huis ging voor een kopje thee, en hij stelde voor om een jam te maken. En ik keek rond in zijn studio en hij had geen gitaar, maar wel een basgitaar. Dus pakte ik de basgitaar. En ik denk dat een van de eerste keren dat we samenkwamen we die groove begonnen te jammen aan het begin van 'Harridan', waarmee de plaat opent. En we hadden een paar van dat soort sessies waar ik niet eens de moeite nam om een gitaar mee te nemen.
Ik genoot van het spelen van de bas. Zoals veel gitaristen, als ik de bas oppak, heb ik de neiging om hem te bespelen als een gitarist. Dus ik doe veel dingen vrij hoog, ik speel melodieën, ik speel akkoorden, dingen die een "echte bassist" misschien niet zou denken te doen. En dus de fundamenten van de plaat, de basis van de plaat, het DNA waar de plaat uit voortkomt, was gebouwd op mij en Gavin die met mij aan het jammen was op bas, bas spelend in mijn stijl, die heel anders is dan Colin's stijl. Dus in die zin werd het een beetje een voldongen feit, tegen de tijd dat we drie of vier nummers hadden, was het van, "oh, oké, ik denk dat ik de bassist ben op deze plaat, dan". Maar er waren andere dingen. Niemand van ons hoorde iets van Colin voor jaren aan een stuk. We gingen allemaal onze eigen weg in 2010, en ik hoorde regelmatig van Richard en Gavin: "Wanneer gaan we iets nieuws doen?", "Zullen we bij elkaar komen?", "Zullen we uit eten gaan?", "Zullen we een kopje thee gaan drinken?" Ik hoorde niets van Colin, ik heb nog steeds niets van hem gehoord. Dus hij was niet pro-actief aan het pushen om betrokken te worden in iets nieuws. Maar ik denk dat, zoals ik het zie, de creatieve kern van de band altijd uit ons drieën heeft bestaan. Dus het is Gavin's interesse in complexe drums, maatsoorten, polyritmiek; Richard's nadruk op sound design en textuur keyboardspel. Beide dingen, gefilterd door mijn singer-songwriter gevoeligheid. En opnieuw, teruggaand naar het prille begin, Porcupine Tree begon als een soloproject, dus speelde ik bas. Op de eerste drie Porcupine Tree albums, speelde ik bas. En ik speelde af en toe bas op nummers in de tussenliggende periode ook, toen het meer mijn stijl was die ik wilde op de bas, meer agressief, meer gitaar-georiënteerde stijl. Dus nummers op [2002's] In Absentia en [2005's] Deadwing speel ik bas op, dus het is niet helemaal ongekend.
BRON:
Steven Wilson on the return of Porcupine Tree