Porcupine Tree - Closure / Continuation (2022)

Label: Sony

1. Harridan (8:07)
  2. Of the New Day (4:43)
  3. Rats Return (5:40)
  4. Dignity (8:22)
  5. Herd Culling (7:03)
  6. Walk the Plank (4:27)
  7. Chimera's Wreck (9:39)
  8. Population Three * (6:51)
  9. Never Have * (5:07)
  10. Love in the Past Tense * (5:49)
avatar van meneer
Ja. Bijzonder dat dit toch nog mag gebeuren. Niet verwacht maar toch ook wat argwanend naar de (aankomende) huidige stijl van de band. Wat gaat het worden ? Of the New Day bevalt goed. Maar Harridan lijkt soms wat op Wilsons laatste albums.

AOR_Lover
Er zijn ook nog 3 bonus tracks
8. "Population Three"
9. "Never Have"
10. "Love in the Past Tense"

Lukt Mausie vast wel om ze er bij te zetten.

avatar van Mausie
AOR_Lover schreef:
Er zijn ook nog 3 bonus tracks
8. "Population Three"
9. "Never Have"
10. "Love in the Past Tense"

Lukt Mausie vast wel om ze er bij te zetten.

Als je de tracktijden voor mij hebt mijn enige bron was hun FB post en daar stonden de bonustracks niet bij.

AOR_Lover
Mausie schreef:

Tracktijden zijn ook niet verplicht bij gloednieuw materiaal.
Mijn bronnen worden niet erkend door de crew. Ze moeten openbaar toegankelijk zijn. Een mail van Sony music is niks waard. Wacht dan maar op Rate Your music of welke ze ook willen. Ze staan ook op wikipedia maar dat zou ik ook geschreven kunnen hebben dus is het niet waar.

avatar van legian
Het is ergens wel wat surreel eigenlijk. Jaren geleden had ik de hoop op een nieuw album al opgegeven en sinds het groeiende succes van Wilson solo had ik de band maar opgegeven. En dan komen ze gewoon met een nieuw album. Wat nu met een officiële tracklist ook eindelijk wat echte vormen begint aan te nemen.

Harridan klinkt me nog wat teveel als Wilson solo, maar Of the New Day klinkt toch wel erg fijn.

avatar van pachag
Wel een verschrikkelijk lelijke hoes. Sorry dat ik dat even moet zeggen.

Verder natuurlijk ontzettend benieuwd. De eerste maar vooral ook de tweede vrijgegeven track klinkt niet verkeerd.

avatar van Alicia
Fijn nieuw liedje: Of the New Day.
Edit: En... Harridan vind ik ook prachtúg!

Ik ben benieuwd!

avatar van ProGNerD
Alicia schreef:
Fijn nieuw liedje: Of the New Day.
Edit: En... Harridan vind ik ook prachtúg!

Ik ben benieuwd!

Ik ook !
Inderdaad 2 mooie, vrij uiteenlopende nummers die nieuwsgierig maken naar de rest van het album. Duidelijk herkenbare invloeden van zowel SW's recente solowerk als The Incident van PT...

avatar van legian

Als ik dit zo lees krijg ik het gevoel dat de band eigenlijk helemaal niet samen wilde spelen de laatste jaren. En dat Wilsons Ego ervoor zorgde om voor zichzelf te kiezen en de rest maar te laten stikken. Zou misschien ook wel verklaren waarom Colin er niet meer bij is.

Duidelijk is wel dat we hierna niet meer hoeven te verwachten.

Nieuwe single Herd Culing (single edit). Eerlijk gezegd niet héél erg onder de indruk van dit nummer. Als losse single werkt hij misschien niet supergoed. Het mist een refrein, het mist variatie in akkoorden of riffs.

avatar van legian
Herd Culing is inderdaad niet het meest aansprekende nummer. Maar misschien dat de 3,5 missende minuut op de plaat het nog wel goed weet te maken.

avatar van ABDrums
Ik verwacht inderdaad dat de missende 3,5 minuten veel goed gaan maken. Let namelijk wel: deze single edit is slechts de helft van het nummer dat daadwerkelijk op het album komt, wat betekent dat er toch nog veel moois verstopt kan zitten in het deel van het nummer dat we nog van de band te goed hebben.

avatar van 4addcd
Ik vind m wel lekker! Een compacte en krachtige edit. Moet een beetje aan Shallow denken met die uitspattingen op de ‘refreins’. Vond PT ook op z’n best toen deze dynamiek op de albums voorkwam. Dus de periode In Absentia/Deadwing en ook FOBP. Hoop wel dat de ontbrekende 3,5 minuut het nummer ‘afmaken’. Verwacht sowieso een (pittig) stuk áchter deze edit. Dit stuk mag van mij sowieso op standje hard.

avatar van Rick53
Wat me opvalt is dat het Pineapple Thief gehalte zo groot aan het worden is. Door het compactere nummerstructuur van beide bands + de toevoeging van heer Harrison heb ik met het drumritme van Herd Culling het gevoel dat ik naar Porcupine Thief zit te luisteren. Met name bij de verses valt het me op dat Harrison 9/10x de toms er bij pakt. Misschien is dat het wel.

Enfin, ik kan niet wachten tot het totale pakket..

avatar van ABDrums
Nog een nieuwe single vlak voor de album release van 24 juni: Porcupine Tree - Rats Return

Doet me erg denken aan Wedding Nails i.c.m. Futile. Zeker niet onaardig, maar ik mis tot dusver wel de goede refreinen waar PT in het verleden patent op had. Dignity schijnt erg melodieus te zijn en ook Chimera's Wreck moet een meesterwerk zijn als we de reviews mogen geloven., dus ik hoop dat die songs melodieus gezien tegengewicht bieden aan de meer riff georiënteerde songs.

avatar van herre48
Ik vind het allemaal tot nu toe erg geprefabriceerd. De nummers klinken zoals ze zijn gemaakt: elk zijn ding en dan onderling doorsturen. Dit kan de overbodige plaat worden voor PT. Ze worden een nostalgie act en ik dacht dat dit hetgeen was dat SW niet wou worden. Enfin, de centjes zullen primeren zeker.

eh1982 schreef:

Toevallig zit ik nu Deadwing te luisteren (we moeten toch een beetje in de stemming komen...) en ik sluit me volledig bij jou aan. De singles van Closure / Continuation weten me nog niet écht te grijpen zoals het werk van PT sinds Gavin me wel weet te pakken. Misschien is het het grote geheel dat het gaat doen voor dit nieuwe album, maar ik begin lichtelijk te vrezen voor het scenario zoals herre48 hier al uiteen heeft gezet...

avatar van ProGNerD
ABDrums schreef:
...Misschien is het het grote geheel dat het gaat doen voor dit nieuwe album, maar ik begin lichtelijk te vrezen voor het scenario zoals herre48 hier al uiteen heeft gezet...

Helaas hetzelfde gevoel hier; alhoewel ik zeker zin en vertrouwen heb in het Ziggo Dome concert in het najaar...

avatar van ABDrums
Nog steeds balen dat ik m'n kaarten daarvoor heb moeten verkopen... Het is niet anders

avatar van pachag
Eerst even dit:
ABDrums, ik zie jou bijna bij iedere band en album die ik goed vind. Ook bij de wat obscure varianten. En ik geniet van je recensies. Bijvoorbeeld ook je enthousiaste verhaal bij Hidria Spacefolk (inderdaad een fantastische band). Ga vooral zo door.
Dat wilde ik even zeggen.

Het is/was even wennen, maar de vrijgegeven nummers van P/T (is dat een officiële naamswijziging?) zijn toch wel weer lekker. Toch mist er inderdaad dat 'In Absentia/Deadwing/Fear of a Blank Planet'-gevoel, waarvan ik denk dat dat niet meer gaat komen. Dat verwacht ik ook niet zo en hoeft van mij ook niet per se zo.

Maargoed, er zijn nog zeker drie nummers te ontdekken straks. We gaan het merken.

pachag schreef:
Eerst even dit:
Dat wilde ik even zeggen.

Ik voel me gevleid, dank voor het compliment!

Ik moet trouwens wel dit zeggen wat misschien enige hoop verschaft: Fear of a Blank Planet is natuurlijk een weergaloos album, maar de nummers zijn daar individueel minder sterk dan in het geheel. Wat ik daarmee wil zeggen is dat dat op Closure / Continuation ook wel eens het geval kan zijn: losse nummers die niet helemáál overtuigen, maar in het totaalplaatje wel volledig tot hun recht komen.

We zullen het in ieder geval zien.

avatar van legian
Ik was alweer vergeten dat deze er binnenkort aankomt. Toch wel weer leuk nieuws. Hoewel ik absoluut geen opleving á la Tool verwacht van ze eigenlijk. De single's halen voor mij niet het niveau van de eerdere platen. Maar dat gaat de pret niet drukken, sowieso heb ik zin in het concert eind van het jaar.

avatar van Mausie
Ik merk ook dat de singles mij niet heel erg bijblijven. Het klinkt als Porcupine Tree volgens het boekje, op de automatische piloot. Het is niet slecht, het stoort zeker niet, maar ik wil meer!

avatar van vanwijk
Ben benieuwd, zoals eigenlijk altijd wel als Wilson iets uitbrengt. Ik was wel aangenaam verrast en heb alle vertrouwen dat het ook dit keer weer goed komt!

avatar van Outlaw104
Jammer, dat je voor de fysieke (cd) aankoop van de bonusnummers meteen de (dure) boxset moet aanschaffen.
Voorlopig maar even streamen dan. Wacht wel totdat er eens een re-release komt van het standaard album met die 3 extra tracks erbij. Qua tijd past het namelijk makkelijk.

avatar van legian
Outlaw104 het is natuurlijk ook nog maar afwachten of die nummers de moeite waard zijn.

avatar van sj0n88
Ik vind de singles stuk voor stuk heerlijk. Het zou prima kunnen dat het te veel volgens het PC-boekje is, maar ik kan me daar geenszins aan storen. Misschien scheelt het dat ik nog niet bekend ben met hun volledige oeuvre. Ik kijk in ieder geval enorm uit naar deze release.

Porcupine Tree – Closure/Continuation – Progwereld

Alvast een lovende recensie van Progwereld.