DuvelDuvel - Puur Kultuur (2007)

Label: Top Notch

1. Puur de Intro (2:10)
  2. De Bron (3:41)
  3. Wijd Verspreid (3:09)
  4. Kriepkriep (3:46)
  5. Let Niet op Mij (3:54)
  6. Roffa (3:16)

met 7th Son

7. DuvelDuvel Niet (3:13)
  8. Tis Geen Pretje (3:23)
  9. Heb Me Lief (3:03)
  10. Hoge Hakken (2:36)
  11. Hardkanle (3:38)
  12. Schijt Is de Norm (2:25)

met X-Dot

17. Lukumanofasi (2:51)
  18. Zegen (2:26)
  19. Ooh Liefduh (2:57)
avatar van Dociz
Hij valt me tegen helaas. Duvel blijft een van de beste mc's in NL en ik dig die sh*t. Alleen de producties vind ik over de hele linie toch te weinig imposant.

Qua nederhop blijft bij mij vooralsnog dus Ty op 1 dit jaar, terwijl ik in principe met de stijl van duvel veel meer heb.

avatar van waxs
Ik heb meer met Duvel, vooral bij Typhoon en Opgezwolle (lees: Sticks) heb ik in de loop der tijd steeds meer het gevoel gekregen dat ze het woord niet bij de daad voegen. Beter gezegd, ik voel niet wat ze zeggen. Duvel gaat op ze album's niet altijd de diepte in maar komt in interviews altijd met een goede kijk op de zaken.

avatar van psychonaatje
Heeft iemand 'm origineel? Ik zag 'm in de winkel liggen, maar de cd had alleen een voorkant. Is dit weer een aparte hoes?

Ja een schilderij'tje.

avatar van Bert Wasbeer
Zou Andy Warhol hier om gelachen hebben?

je houd ervan of niet...

en ik hou er van, al vind ik rijmpappie nr. 1 nog steeds de beste

avatar van oruiz
Bert Wasbeer schreef:
Zou Andy Warhol hier om gelachen hebben?

nee.maakt niet uit

avatar van thomzi50
Klinkt op het eerste gehoor erg aangenaam en vertrouwd, helaas zijn de gasten stuk voor stuk voornamelijk bedroevend. Ook erg jammer is dat het beste nummer uit de snippet niet op het album staat.

avatar van thomzi50
Dat nummer, inderdaad "Mijn toko" geheten, staat wel op de myspace van Dion.

JustaRascal
Ik heb hem binnen, hoes is kleiner dan ik dacht maar wel grappig.
Nummer 7; "Duvelduvel niet" is echt de beste van de cd, de beat is subliem en Duvel komt er zo vet op, en Supah doet ook nog is een vet refrein.

Gekkenhuis
Valt op dat deze het zo goed in de Nederlandse albumlijsten. Dat gedoe rond het stoppen heeft hem waarschijnlijk veel publiciteit gegeven.

Dit album is vergelijkbaar met Aap-O-Theek, al vind ik hier de producties iets gelikter. DJ Dion is duidelijk een aanwinst voor DuvelDuvel. Een ander pluspunt is dat SupaDupah veel prettiger in het gehoor legt ten opzichte van Aap-o-Theek, al legt hij het qua flow en stemgeluid af tegen Duvel. Tekstueel is het, in ieder geval qua rijm, niet denderend. De gastartiesten voegen op, Olavo na, ook weinig toe en die vent UBS komt gewoon wack.

Desalniettemin telt dit album een aantal zeer sterke tracks, die ik nog wel een paar keer zal gaan draaien. Al zal het "DuvelDuvel ding" en de zogenaamde "Next level shit" van Duvel nooit mijn ding worden.

3.5*

avatar van jeroenman
Bas Jansen schreef:

anyway duvel moet je voelen!

En dat vind ik nou zo jammer, ik voel m nog steeds niet.

avatar van thomzi50
Toch weer een erg fijn album van Duvelduvel. Mooie hoes ook, geen spijt van mijn bestelling (alhoewel het allemaal wel erg veel gedoe opleverde: eerst kreeg ik er geen terwijl ik wel degelijk besteld had, toen ging ik klagen, toen had mijn buurman er plotseling twee voor mij in ontvangst genomen toen ik er niet was, maar uiteindelijk heb ik gelukkig het extra exemplaar kunnen ruilen).
De producties, soms lekker G-Funk, zijn stuk voor stuk goed en Duvel als rapper bevalt me nog steeds erg. De teksten zijn niet goed maar wel erg leuk ("ik maak ze wakker als die kukelekuuk") en Supadupah is ten opzichte van Aap-O-Theek ook wat gegroeid.
Rein De Vos mis ik niet echt al had ik het wel aangenaam gevonden als die bij één of twee nummers had meegedaan.
Het probleem van Duvelduvel blijft wat mij betreft toch de gastartiesten. Zo erg als Blonnie B was op Aap-O-Theek krijgen we het hier niet, maar ik vind alle gasten op Puur Kultuur toch een nadelig effect hebben op het eindresultaat. Von Manteuffel is het slechtste.
Al met al een erg vermakelijke plaat, kwalitatief zou ik waarschijnlijk niet verder dan 3,5 komen maar omdat ik het album continu in de cd-speler wil stoppen en telkens weer een glimlach op mijn gezicht krijg geef ik vier sterren.

avatar van thomzi50
Hoge Hakken, ben ik nou de enige die zo geniet van die heerlijke productie bij dat nummer? Blijkbaar wel, want deze song heeft slechts 1 stem bij favorieten (van mij dus).

avatar van waxs
Duvel heeft in samenwerking met Hotel (of andersom, Hotel verantwoordelijk voor het design van de hoes van o.a. dit album, maar ook de Aap-O-Theek en Eigen Wereld behoren tot hun portofolio) een korte film gemaakt waarin Duvel de muziek verzorgt. De film getitelt 7002 wordt op De Wereld van Witte de With gepresenteerd, op de officiele website kun je al een korte trailer bekijken, ik ben benieuwd.

avatar van pascal83
thomzi50 schreef:

Dat valt toch wel mee? XDot vind ik zelfs erg goed en ook het gastoptreden van Von Manteuffel (Rude Boy > Urban Dance Squad) is een leuke aanvulling.

Harco
Blonnie B was cool, puur omdat 'ie zo slecht was.

avatar van psychonaatje
thomzi50 schreef:

Nee, ik vind het ook een sterk nummer. Fijn album ook, bij de weg. Ik vind de producties nog een stukje beter dan op Aap-O-Theek, lekker funky.

ondanks dat ik supah waardeer en die gastoptredens ook nog wel aankan zou ik diep in mijn hart toch gewoon de hele cd met alleen duvel erop hebben.

avatar van thomzi50
Dan wordt het denk ik wel wat eentonig hoor, vind het erg goed werken als Supadupah hem soms assisteert.

"DuvelDuvel de enige constante,
zie me in de club sla op de billen van je tante"

Ik begin mijn betoog voor dit album maar met een quote omdat ik dit album tot voor kort nauwelijks "voelde". Na vele luisterbeurten en de hoon van maten die niets snapte van mijn scepsis t.a.v. dit album (als groot Duvel-fan) moet ik toch door het stof en mijn mening geheel herzien.
Het album lijkt in de verste verte niet op Aap-O-Theek (een klassieker in mijn ogen) en je komt dan ook bedrogen uit (zo heb ik ervaren) als je hier op rekent.
Wanneer je dat idee echter loslaat is dan is er weer een hoop te genieten op dit album. Het staat weer vol met spitsvondige lyrics. Duvel krijgt het voor elkaar om altijd over dezelfde onderwerpen te rappen zonder daarbij aan urgentie in te boeten en is 1 van de weinige zo niet de enige rapper die me altijd weer aan het lachen krijgt.
Daarnaast ben ik van mening dat hij (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Sticks) zijn manier van rappen niet zo geforceert probeert te vernieuwen maar gewoon lyrics spit. Dit in combinatie met zijn (en Dion's producties), die bij elke luisterbeurt beter lijken te worden, sterkt mij in mijn conclusie dat er op dit moment geen MC is die zich kan meten met de man.

thomzi50 schreef:

Hier ben ik het eveneens in zijn geheel mee eens. Supah is absoluut niet de beste rapper (of uberhaupt een goede rapper) maar werkt, ondanks dat hij ook altijd over dezelfde dingen rapt, perfect als aanvulling op Duvel, zowel qua stem als stijl.
(vergis ik mij of is Supah ook te horen op 'wijdverspreid' waar hij de track opleukt met kreten als "Whawhawha, Ehh Ehh, Ehhh" ?) Persoonlijk vind ik dat 1 van de hoogtepunten van het album gewoon omdat het gewoon hilarisch is.

Overigens is het niet 1 en al lof voor dit album. Onorthodox met Von Manteuffel oftewel Rudeboy is echt een enorme skipper (niet om aan te horen dat nummer)
Verder niets dan lof 4, 5*

avatar van luc011190
Ik vind Onorthodox tot nu toe het hoogtepunt
Die harde beat, die snelle onverstaanbare raps. Hoe Duvel daarin komt is echt, wow!

luc011190 schreef:
Ik vind Onorthodox tot nu toe het hoogtepunt

(Het hoogtepunt, meen je dat echt??!) Desondanks, zo zie je maar Duvel 'Je herkent 'm aan die D op z'n petje' Flexiboy heeft voor ieder wat wilds.

Zelf vind ik toverstaf ( "Standvaste chicks gaan overstag zodra ze 1 tik krijgen met me toverstaf" ), wijdversprijd (vanwege Supahpolm en het wijdver-s-p-r-e-i-d van Duvel) en vooral het "Tis geen pretje" vanwege de te gruwelijke beat en 't petje

Voorlopig gaat Puur Kultuur mijn discman (oldskool, ik weet 't) zoals je begrijpt in ieder geval niet meer uit. Ik zal OnOrthodox nog maar een kans geven dan...., als jij het zegt

avatar van luc011190
o zo duits schreef:

Ik vind het ook jammer dat er op dit album wat meer soulvolle beats aanwezig zijn. Ik vind juist die next-level-beats (wat een woord) wat Duvel ze tof als je snapt wat ik bedoel. Die zijn hier oa. op het 12e, 14e en 15e nummer aanwezig.
Als ik opgepitchte stemtjes wil horen ga ik wel Kanye West luisteren.

avatar van o zo duits
Die vergelijking met Kanye kanie . Nee zonder gekheid ik snap je punt, ik was eerst ook niet wildenthousiast (zie eerdere post). Duvel zijn beats zijn op dit album anders maar pomp ze is een week door je speakers en dan zijn ze toch nog wel hard-hard-hard en nog immer typisch Duvel. Het is anders dan Aap-O-Theek maar ik vind het zeker kwalitatief niet minder.

Maarten||
Leuk Album, maar sommige nummers hebben gewoon gebrek aan kwaliteit. Nog net een voldoende, 3,0*

100ste stem!

Die "rgr44" snap ik ook niet met zijn 0.5 stem. Het kan natuurlijk zo zijn dat je het niks vind, maar aan zijn lijst te zien luistert hij rock, en dat is net als ik op heavy metal ga stemmen, wat gegarandeerd een laag cijfer wordt omdat ik het niks vind. Ook ty's album geeft die een 0,5.

Ontopic:

Het album blijft lekker. Af en toe mis ik wel de beats als "Sjonge De Jonge", maar beats als leven zijn zeker chill. Dion is daarom zeker een aanwinst en zorgt samen met Duvel voor een lekkere sound. Ik was ook niet zo'n fan van Supa, maar hij komt af en toe zeker hard. Toch zal ik kunnen luisteren naar een album met alleen Duvel, en niet naar een album met alleen Supa.

Duvel blijft rijmpapie nr. 1

4.5*

avatar van Opgeduveld030
Ga nog geen cijfer geven moet hem echt meer luisteren, ik vind zoizo de beeldspraak en het spelen met taal beter op Aap-O-Theek (4.5*) en de producties eigenlijk ook dus hoger scoren word moeilijk.
Maar goed duv gaf al aan dat hij niet een 2e AOT wou maken, ik vraag me af....waarom? Als tog niemand het doet?

avatar van Opgeduveld030
ow ja en geen rein de vos, das ook een gemis vind ik. Die man is echt kk moeilijk

"ik kom niet met shit van gister, hij wel en je mist het"
"het beste, dit is et"
"verse sneeuw voor je piste(pisste)"

Haha geniaal, komt trouwens uit - wat heb je voor , dikke kubus productie van buitenwesten

Als Kubus en Duvel samen een heel album zouden maken met een paar Delic #`s en Opgezwolle feats dan moet dat het beste NL album ooit worden. Ik blijf hopen.....

avatar van thomzi50
Dat lijkt me nu wel heel onwaarschijnlijk, maar het zou natuurlijk wel erg tof zijn.

Duvel maakt niet nog een AOT omdat hij zichzelf wil blijven vernieuwen en niet wil leunen op zijn oudere werk, geloof ik.