Als je her en der typeringen van de albums van Dominik Eulberg leest, vind je omschrijvingen als warm, organisch en als aanduiding o.m. (minimal) techno.
Zelf vind ik - maar da's mijn invalshoek -
Dominik Eulberg - Diorama (2011) - MusicMeter.nl een beduidend hoger 'techno'-gehalte hebben dan dit album of zijn voorganger. Zijn laatste drie 12"s op zijn (eigen) Apus Apus label heb ik - toen ze vorig jaar opnieuw verschenen - aangeschaft en ook die klinken beduidend anders dan Diorama.
-SprayIt- - na herbeluistering kan inderdaad beamen dat bas, zeker diepe bas geen prominente rol speelt. De nadruk ligt op melodie en klank, soms heel fraaie klanken - en heel suggestief trommelvel, ruisend gewas, waar wind doorheen gaat, opvliegend/opschrikkend gedierte. Alles heel suggestief. De nadruk op hoog en midden zorgt ervoor dat je een soort van extatisch gevoel kunt krijgen - zoals bij trance of Ibiza-house - en dat werkt op een bepaald punt - voor mij tenminste - een beetje vermoeiend voor het gehoor. Dat heb ik ook bij bepaalde rock-albums - op een bepaald punt word ik te veel hoog gewoon beu.
Ik kan dit album niet anders omschrijven dan organisch, warm en gelaagd, waarbij de verschillende melodielijnen uiterst fraai vervlochten zijn. Het aantal bpm ligt ongetwijfeld lager dan bij pure trance, maar de aantrekkelijkheid zit 'em in de combinatie van de elementen.
Tja, wat betreft
Broem's opmerkingen:
Broem schreef:
Niet helemaal mijn genre maar loop absoluut warm voor gloedvolle electronic. Eerste nummers komen lekker binnen maar de productie is me toch teveel van het goede. (...) De productie zit iets teveel vol testosteron wat lijdt tot luistermoeheid.
Dat laatste is - gezien wat ik eerder zei m.b.t. het hoog - te verklaren/begrijpen. Dat eerste "vol testosteron" dan weer niet. In dat geval denk ik eerder aan zoiets:
https://www.youtube.com/watch?v=bQtvXlLN2ic - Golf met boompie-box versie; of
https://www.youtube.com/watch?v=FUfhnUH249M iets netter
Net als bij
Booka Shade - Movements (2006) - MusicMeter.nl - lees de opmerkingen daar maar - loont hetde moeite, ook in dit geval, om dingen in alle rust te verteren, vaker te draaien somtijds in meerdere etappes.
Even Martinus Nijhoff (Awater) parafraserend:
luister maar, je hoort niet wat je hoort
Soms wil het dan alsnog landen, of niet als het je ding niet is, of je niet de goede pet hebt - don't worry, be happy.
Overigens ben ik wel benieuwd wat mensen met een andere (semi-professionele) kijk op electronic van dit album vinden,
panjoe,
Titmeister of