Beach House - Once Twice Melody (2022)

Label: Sub Pop

1. Once Twice Melody (4:44)
  2. Superstar (6:08)
  7. New Romance (4:12)
  8. Over and Over (7:11)
  9. Sunset (3:59)
  10. Only You Know (4:49)
  11. Another Go Around (3:41)
  12. Masquerade (4:42)
  13. Illusion of Forever (3:49)
  14. Finale (4:34)
  15. The Bells (4:30)
  16. Hurts to Love (4:05)
  17. Many Nights (4:16)
  18. Modern Love Stories (4:53)
avatar van Mausie
Beach House speelde Superstar bij The Late Show met Stephen Colbert:
Beach House - Superstar

Leuk om te zien dat ze zo'n groot podium krijgen!

avatar van Dim
Dim
Beach House heeft gewoon iets magisch. Dat merkte je op 7, en dat merk ik nu weer. Afzonderlijk zijn de meeste tracks al meesterlijk, maar achter elkaar is het helemaal een hemelse trip.

avatar van Mjuman
Dim schreef:

Ben bereid om eenieder zijn persoonlijk favorieten te gunnen zonder daarover te snivellen, maar soms zijn er van die momenten dat ik even de billen samenknijp teneinde geen gedachtescheten te laten ontsnappen. Wil wel even toevoegen dat Petrus even met zijn communicatie-afdeling moet gaan praten om duidelijker de boodschap uit te brengen wat nou precies "hemels" is en hoe je dat kunt bereiken.

Dit duo ooit gezien in Tivoli Oude Gracht en toen vond ik het qua geluidsvolume echt aards en de muziek ok. Ik kan me voortstellen dat als je hieraan gehecht bent, je - in an easy frame of mind - je kunt laten betoveren. Zou ik 18-jarige zijn (opnieuw) zou ik niet m'n moeizaam verworven krantencenten hieraan besteden. Fruit: ik noem er 1: Kae Tempest

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Klinkt gewoon goed, dreampop zoals we zijn gewend. Benieuwd naar BKS.

avatar van remcodurez
Mjuman schreef:

Ik moet vaak met je uitgekiende reacties en woordgebruik lachen, ook nu weer is het van 'hemels' niveau. .
Echter duldt de Nederlandse taal het woord hemels ook in een niet godsdienstelijke context.
Of ik het zelf snel zal gebruiken in een lofbetuiging betwijfel ik echter, daar ik niet zo veel heb met die oude verzinseltjes.

avatar van Mjuman
remcodurez schreef:

David Byrne heeft het al zo duidelijk vervat: Heaven, heaven is the place where nothing, nothing ever happens.

Van dit album gaat mijn dong niet harder dingelen, maar goed meerdere nieuwe albums van dit jaar (van langer bestaande bands/acts) vallen eigenlijk tegen, zoals ook - helaas - Moderat en de laatste Kelly Lee Owens.

Ik gun eenieder zijn faves, maar als je dit als een "hemelse trip" zou willen betitelen, zou ik je willen aanraden naar Mazzy Star te luisteren (bijv Fade into You) en qua trip naar Paradise Circus - Massive Attack vs Burial - vrees dat dat te sterk spul is voor menige rockie of popperd

avatar van Chameleon Day
Mjuman schreef:
...maar als je dit als een "hemelse trip" zou willen betitelen, zou ik je willen aanraden naar Mazzy Star te luisteren (bijv Fade into You)...

Yep. David Byrne moet hier nog even naar kijken. Dat leidt tot enige onrust, ook in de hemel....

avatar van remcodurez
Mjuman schreef:

Beide uitstekend! Lang geleden dat ik die versie van Paradise Circus nog eens opgezet heb. Thx for the reminder.

Maar voor mij weet Beach House toch ook hier weer wat magie te creëren. Amen .
En nu ik er zo over denk, magie en hemels liggen best dicht tegen elkaar. Beiden een vorm van iemand iets wijs maken.

avatar van Johnny Marr
remcodurez schreef:

Maar voor mij weet Beach House toch ook hier weer wat magie te creëren. Amen .
En nu ik er zo over denk, magie en Hemelsheide liggen best dicht tegen elkaar. Beiden een vorm van iemand iets wijs maken.

Magie is een nummer van Philippe Robrecht.

Levensbepalende band.

Schitterend nummer trouwens van de heer Robrecht.

Modern Love Stories is briljant zeg. Favorietje samen met het ook lichtjes geniale Pink Funeral.

Beach House is een fenomeen. Concertervaringen voor het leven in het verleden. Maar vandaag in ab was het summum. This band is pure art. Een belangrijke iconische band.

avatar van BlackFinch
Eerste beach house album dat ik ooit gehoord heb. Heeft indruk op me gemaakt, de heerlijke dromerige synths brengen je in andere sferen. Nadeeltje is dat het na anderhalf uur luisteren toch wel een beetje op elkaar gaat lijken. Superstar, sunset en masquerade zijn tot nu toe toch wel mijn favorieten.

avatar van Zidaan
Wat een prachtalbum, alsof dromerig, melancholisch & ontroerend. Alsof je bijna anderhalf uur lang naar de closing credits van een - een hele mooie - film luistert.

avatar van jordidj1
Het is dat ik het wist, maar anders dacht ik dat Hurts to Love was geproduceerd door Orgel Joke

Schitterende dreampop plaat, hun beste!

avatar van jorro
Over het album Once Twice Melody van Beach House (2022)
Soms staan albums te lang op je to-do lijstje. Dat geldt zeker voor het album Once Twice Melody van de Amerikaanse droompopband Beach House. Het kwam uit in 2022. Het is hun achtste studioalbum en bevat 18 nummers, verdeeld over vier hoofdstukken. Het album klinkt dromerig en sfeervol, zoals we van Beach House gewend zijn, met veel zachte zang, mooie melodieën en een ontspannen sfeer. Het album gaat over liefde, herinneringen en dromen. Het is perfect om naar te luisteren als je wilt ontspannen of even wilt wegdromen. Beach House heeft met dit album weer een betoverend werkstuk afgeleverd.

Over de nummers
Elk nummer heeft een eigen dromerig karakter. Wat dat betreft zou je het een eentonig album kunnen noemen. Maar dat is absoluut niet het geval. Elk verhaal op het album heeft een eigen klankbord.
Zo opent het album mysterieus met het titelnummer dat gaat over herinneringen die vervagen of zelfs veranderen. Een hypnotiserend nummer. (9)
Daarna Superstar, een onbereikbare liefde voor de verteller omdat de afstand te groot is, Een nummer met veel melancholie. (8,5)
Pink Funeral vertelt over verlies en afscheid. Met een donkere wat mysterieuze sfeer door de zware synths en dramatische strijkers beschrijft het dat er herinneringen en emoties overblijven. (9)
Het laatste nummer van het eerste hoofdstuk, Through Me, gaat over de tijd en herinneringen in een wereld waar alles steeds sneller verandert. De filosofische tekst vertelt dat dingen soms door je heen gaan zoals emoties. Een prachtige melodie (9)

Runaway start met een snelle ritmische synth. Weglopend om te ontsnappen aan pijn en problemen. Uiteindelijk is er de hoop om vrij te zijn. De zang is emotioneel. (8,5)
ESP gaat over het lezen van gedachten van een ander. De tekst is mysterieus net als de muziek door de zweverige klanken van de synths. (8)
Wat er allemaal komt kijken bij een nieuwe geliefde staat centraal in New Romance. Een nummer dat iets zakelijker overkomt door de krachtiger synths en zang (8)
Het slot van Hoofdstuk 2 is Over and Over. Alles herhaalt zich in het leven. Grote en kleine dingen, herinneringen en liefdes. Een pakkende melodie met ritmische synths geven een hypnotiserend gevoel (9)

Sunset gaat over het ervaren van een magisch moment zoals een zonsondergang. Een nummer met een sentimentele ondertoon (8,5)
Het terugkijken op een bijzondere relatie die voorbij is gebeurt in Only You Know. Een nummer dat een shoegaze achtige sfeer heeft. Licht gruizig en bedwelmend. Betoverend mooi voor een shoegaze adept. (9,5)
Another Go Around geeft weer dat veranderingen nu eenmaal plaatsvinden. De tekst heeft het over liefdes die komen en gaan. De zang is etherisch en dat kan ik goed waarderen. (9)
Vervolgens Masquerade dat gaat over iemand die een masquerade opvoert om zich te handhaven. Iets wat je niet zover moet laten komen. Een nummer met veel melamcholie en opnieuw een etherische sfeer. (8,5)
Het derde hoofdstuk wordt door Illusion of Forever afgesloten. Liefde duurt eeuwig ook al is het leven kort. De song heeft een sprookjesachtige melodie en de zang is ontroerend. (9,5)

Finale is de koploper van het laatste hoofdstuk. De tekst gaat over het afsluiten van een fase wat op zich dus wat vreemd is. De melodie vind ik wat minder opvallend. (8)
Daarna staan opnieuw de liefde en vergankelijkheid van het leven centraal in The Bells. Een universeel onderwerp. Een prachtige song. (8,5)
Hurts to Love gaat precies over wat de titel aangeeft. Liefde kent ook moeilijke momenten die mentaal pijn doen. Wees bereid om moedig of kwetsbaar te zijn. Een nummer dat wat minder dromerig binnenkomt. (7,5)
Het voorlaatste nummer is Many Nights gaat over twijfels binnen een relatie. Een wat trager nummer met een mooie melodie, vooral als de bassen invallen. (9)
Afsluiter Modern Love Stories gaat over tijd, transformatie en de cyclus van het leven. De strijkers maken van dit nummer een belevenis. (9)

Conclusie en aanbeveling
Once Twice Melody van Beach House is een betoverend album dat diepe emoties, liefde en herinneringen prachtig weet te verbeelden. Met 18 nummers verdeeld over vier hoofdstukken biedt het een unieke, dromerige luisterervaring. Elk nummer heeft zijn eigen verhaal en sfeer, zonder eentonig te worden. Dit album is perfect voor wie even wil ontsnappen en wegdromen. Zeker een aanrader voor liefhebbers van sfeervolle, introspectieve muziek. Geef dit meesterwerk een kans!

Waardering: 9,3