Jason Isbell and The 400 Unit - Georgia Blue (2021)

Label: Southeastern

1. Nightswimming (3:59)

met Bela Fleck en Chris Tile

2. Honeysuckle Blue (5:16)

met Sadler Vaden

3. It's a Man's World (4:31)

met Brittney Spencer

4. Cross Bones Style (6:23)

met Amanda Shires

5. The Truth (3:32)

met Adia Victoria

6. I've Been Loving You Too Long (3:11)
  7. Sometimes Salvation (5:01)

met Steve Gorman

8. Kid Fears (4:10)

met Julien Baker en Brandi Carlile

9. Reverse (4:52)
  10. Midnight Train to Georgia (4:50)

met Brittney Spencer en John Paul White

11. In Memory of Elizabeth Reed (12:19)

met Peter Levin

12. I'm Through (5:12)
  13. Driver 8 (3:35)

met John Paul White

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Tja, een coveralbum. Ik las al dat R.E.M. enthousaist had gereageerd op Driver 8, maar ik hoop natuurlijk altijd op nieuw materiaal.

Ik heb hier wel zin in!

Isbell dook recent al eens op met een cover van Metallica's Sad But True, dat vond ik niet zo veel, maar Driver 8 klinkt zeer fijn.

Meer info over deze release is hier te lezen.

Hoes had mooier gekund, het lijkt zo net op die verouderde, te kleine hoezen hier op de site.

Mssr Renard
Ik zie een aantal interessante gastartiesten. Ik heb (eerlijk gezegd) dit jaar pas voor het eerst muziek van Jason Isbell gehoord. Omdat ik al 35 jaar lang liefhebber van southern rock, is het ook wel vreemd dat ik hem niet eerder heb opgezet. Maar ik was bang dat het een soort alt.country zou zijn, en dat vind ik juist meestal weer niet zo goed.

Enfin, een nieuwe Jason Isbell dus, met band, dus stevigere rock dan de soloplaten. Amanda Shires duikt tegenwoordig wel heel vaak op interessante platen op.

En er staat op deze plaat sowieso een Allmans-cover en ook nog eens een erg lastige instrumental, dus ik ben benieuwd hoe deze band dat gaat neerzetten. It's A Man's World en Midnight Train toi Georgia ken ik ook, maar alle andere covers zeggen me helemaal niets. Ik denk dat Isbell toch van een heel andere generatie is en ik gok dat veel van die covers jaren 90-songs zijn.

Mssr Renard schreef:

Honeysuckle Blue is van Drivin' & Cryin', die band zou ook nog in je straatje kunnen passen.

De gemene deler van de gekozen covers is dat ze allen uit de staat Georgia afkomstig zijn.

Germ schreef:

Vandaar R.E.M. en Allman Brothers Band. Drivin' 'n Cryin' ken ik inderdaad. Maar de songtitels niet, vandaar dat ik het niet herkende. Het belooft dan een veelzijdige plaat te worden met wat southern rock, soul, funk en 90's pop/rock.

avatar van VDB79
Deze coverplaat is door Isbell aangekondigd als een soort weddenschap indien de Democraten deze traditioneel Republikeinse staat zouden winnen bij de afgelopen verkiezingen. Het concept is dat het allemaal tracks zijn van artiesten uit Georgia.
Hij zal trouwens op LP worden uitgebracht voor Black Friday RSD release op 26 nov.

Mssr Renard schreef:
Amanda Shires duikt tegenwoordig wel heel vaak op interessante platen op.

Ik zag je comment hierover ookal bij Jason Isbell solo albums , maar je weet dat Amanda Shires zijn vrouw is?

VDB79 schreef:
Deze plaat is door Isbell aangekondigd door de Democraten deze traditionele Republikeinse staat wonnen in de afgelopen verkiezingen. Hij zal trouwens op LP worden uitgebracht voor Black Friday RSD release.

Nee, ik ben over dat soort zaken niet zo op de hoogte, Maar het verklaart wel een hoop. Een beetje hetzelfde als Tedeschi en Trucks, lijkt wel. Een muzikaal en getalenteerd echtpaar.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Southern Rock de democraten steunt. Allman Brothers Band heeft ook in de jaren zeventig hun steun en support geleverd aan Jimmy Carter. Gek dat mensen nog steeds denken dat southern rock een redneck-tintje heeft, terwijl het juist vaak heel progressieve en liberaaldenkende artiesten betreft.

avatar van VDB79
Album is sinds vandaag uit. Na 1 luister beurt ben ik erg enthousiast. We krijgen hier een andere kant van Jason Isbell en zijn band te horen. Veel tracks zijn meer rock of soul georiënteerd dan hun eigen materiaal. In combinatie met de gast artiesten is dit absoluut een geslaagd experiment.

avatar van Michiel Cohen
Ken de artiest niet. Een heel behoorlijk album. Track 11 steekt er bovenuit en is 5 sterren.

avatar van luigifort
Zo, dat is geen fijne ochtend met een verkrachting van Nightswimming met een vals klinkende zanger en gitaar die out of tune is.

Driver 8 is wel ietsje beter.

Maar hey, het zijn blijkbaar R.E.M. fans

johan de witt vigil

avatar van johan de witt
Nog nooit van gehoord zelfs

Mssr Renard
Gelukkig is Melissa Reed intrumentaal, maar met een out-of-tune gitaar lijkt het me geen feestje.

avatar van Wallie1985
Oh wat is 'Midnight Train..' mooi in deze versie! Hopelijk brengt Britney Spencer snel een eigen album uit. Wat een prachtige stem heeft zij.

avatar van Silky & Smooth
Britney Spencer valt inderdaad bijzonder positief op, net als de meeste gasten. Ik vind alleen Jason Isbell zelf niet heel sterk uit de verf komen op dit album. Nightswimming en I've Been Loving You Too Long worden er helaas niet beter op. De laatste vier nummer doet hij wel weer netjes, maar ik hoor hem toch liever zijn eigen nummers zingen. Dat is juist zijn kracht.

avatar van R-Know
Voor mij de kennismaking met Jason Isbell en zijn muziek. Heel toevallig via kobus op terecht gekomen.
Eerste nummer even ‘uitgezeten’. Viel alles mee.
Rest werd steeds mooier.
Na de tweede keer was alles nog mooier!
Bijzonder mooie opname ook.

avatar van R-Know
Leuk. Ik zie net dat hij 13 november in Paradiso staat.
Story of my life.

R-Know schreef:
Leuk. Ik zie net dat hij 13 november in Paradiso staat.
Story of my life.

Ik weet niet of het je leven ten goede komt, maar het is verplaatst naar 15 nov ‘22.

VDB79
Klasse, ga ik achteraan. Is trouwens wel errug ver weg nog.

Germ (crew)
Het idee achter deze plaat is leuker dan de plaat zelf. Het is een onsamenhangend allegaartje geworden, door al die gastzangers klinkt het album nergens als een album. Af en toe vind ik 'm zelfs vervelend. It's a Mans World vind ik nog irritanter dan het origineel.
Isbell zelf vergaloppeert zich aan I've Been Loving You van Otis Redding en Sometimes Salvation van The Black Crowes. Bij beide uitvoeringen krijg ik alleen maar zin de originelen op te zetten.