Theon Cross - Intra-I (2021)

Jazz / Electronic

3. Roots (2:59)

met Shumba Maasai

4. The Spiral (4:16)

met Afronaut Zu en Ahnansé

5. Trust the Journey (3:27)
  6. 40Tude (4:19)
  7. Watching Over (Bless Up Dad) (3:07)
  8. Forward Progression II (4:19)
  9. Play to Win (3:17)

met Consensus

10. Universal Alignment (3:49)

met Oren Marshall

avatar van Poles Apart
Wel benieuwd naar de tweede solo plaat van deze Son of Kemet. Ga z'n debuut, met Moses Boyd en Nubya Garcia, ook nog eens beluisteren.

avatar van Poles Apart
Jemig, wat een weergaloze plaat! Gaat zo de Top 3 in van m'n jaarlijstje, grote kans dat ie op het hoogste schavot gaat eindigen.

Jazz/hip hop/muziekliefhebbers, gaat dit horen!

LP komt pas uit in februari, maar gaat in de pre-order. Wat gebeurt er toch zo ontzettend veel moois in de Britse jazzscene momenteel.

Theon Cross' new album, Intra-I, finds the gifted tuba player and composer creating a sound system powered by breath. This unique record is an uplifting celebration of Black music that, thanks to Cross' pioneering approach, helps to redefine the sonic possibilities of the tuba. Reflecting his own heritage, the young virtuoso melds jazz with dub, hip-hop, soca, grime and other sounds connected to the Afro-Caribbean diaspora. Additionally, the record - which features Remi Graves, Shumba Maasai, Afronaut Zu, Ahnansé, Consensus and Oren Marshall - is Cross' first music to include collaborations with guest vocalists, adding a further new dimension.

Mssr Renard
Omdat ik Theon al een tijdje volg, en omdat hij flink wat jams meespeelt op de laatste Ill Considered, kan ik niet anders dan deze plaat ook luisteren. Ik had mezelf voorgenomen wat minder moderne muziek te luisteren en gewoon wat rustiger naar mijn oude favorieten te luisteren.

Maar ja, als er zoveel gave nieuwe platen uitkomen, dan moet je wel.

Theon is een tubaspeler, en dat is niet het standaard-instrument om een leader te zijn. De enige andere tubaspeler die een eigen band leidt (die ik ken) is Daniel Herskedal maar die benadert de muziek toch op een geheel andere manier.

Theon komt uit London en laat dat horen ook. Deze plaat staat bol van de urban invloeden (trap, hiphop, dub/dancehall, IDM) en ik moet zeggen dat het allemaal ontzettend vet klinkt, maar ik ben er niet voor in de bui. Ik word ook een beetje moe van die beats. Ik heb toch liever echte drums in een jazz-outfit.

Toch ben ik al een heel lange tijd niet meer zo goed uit mijn sokken geblazen door een urban-plaat. Het is wel wennen, want ik denk dat ik al zo'n dikke 15 jaar geen hip-hop meer opgezet. Maar kom op zeg: hiphop met een tuba, dit moet je in elk geval minstens een keer hebben gehoord....