Motörhead - No Sleep 'til Hammersmith (1981)

Metal / Rock
Label: Bronze

1. Ace of Spades (3:00)
  2. Stay Clean (2:50)
  3. Metropolis (3:31)
  4. The Hammer (3:05)
  5. Iron Horse / Born to Lose (3:58)
  6. No Class (2:34)
  7. Overkill (5:13)
  8. (We Are) the Road Crew (3:31)
  9. Capricorn (4:43)
  10. Bomber (3:21)
  11. Motörhead (4:46)
  12. Over the Top * (2:57)
  13. Shoot You in the Back * (2:43)
  14. Jailbait * (3:34)
  15. Leaving Here * (2:48)
  16. Fire Fire * (2:55)
  17. Too Late, Too Late * (3:04)
  18. Bite the Bullet / the Chase Is Better Than the Catch * (6:37)
  19. Ace of Spades * (2:49)
  20. Stay Clean * (2:54)
  21. Metropolis * (3:47)
  22. The Hammer * (3:01)
  23. Capricorn * (5:01)
  24. No Class * (2:44)
  25. (We Are) the Road Crew * (3:32)
  26. Bite the Bullet / the Chase Is Better Than the Catch * (6:08)
  27. Overkill * (4:53)
  28. Bomber * (3:26)
  29. Motörhead * (5:35)
avatar van ricardo
Een goed live album idd, een live klassieker algemeen gezien zelfs. Het nadeel vind ik dat het ritme op deze plaat een stuk sneller in tempo gespeeld word dan op de studio platen. Luister maar eens naar Ace Of spades op dit album of de studio versie. Is toch een aardig verschil in tempo vind ik. Als live album liefhebber beluister ik toch liever de studio versie. Meestal vind ik de live versies en stuk levendiger dan de studio versies, maar bij dit album heb ik toch liever de studio versies.

Hawkhead
Toen Motörhead de mix van deze LP hoorde vonden ze het helemaal niets en wilden ze de LP opnieuw mixen. Dat is er nooit van gekomen, terwijl de band op toernee was in Amerika bracht Bronze de LP uit. De band was woest, tot Lemmy een telefoontje kreeg dat de LP van niets op één was binnengekomen. De rest is geschiedenis.
De twee CD versie is een aanrader omdat hierop (op CD1) alle nummers van een volledig concert staan (ook al is het van drie verschillende concerten afkomstig). Wel is de originele LP volgorde aangehouden en zijn de bonus tracks erachter geplakt, zodat de volgorde anders is dan bij de concerten zelf. CD2 zijn 'outtakes' van de drie concerten.

avatar van wizard
Raar, dat er bij dit album zo weinig berichten staan. Het is toch een metalklassieker tenslotte. Nog raarder is dat ik dit album maar met 3.0* gewaardeerd heb.
No Sleep 'til Hammersmith is 40 minuten keiharde rock 'n roll volgens het welbekende Motörheadrecept. Kei- en keihard dus. Een recept dat de afgelopen 30 jaar eigenlijk onveranderd is gebleven.
Vergeleken met de studioversies klinkt dit album veel harder en intenser. Dit album was het eerste van Motörhead dat ik leerde kennen. Eigenlijk kan ik sindsdien de studioalbums niet beluisteren zonder terug te verlangen naar No Sleep 'til Hammersmith. Simpelweg omdat dit album die studioalbums doet klinken alsof ze door een of ander boybandje met wat gitaartjes zijn gemaakt.

Nee, mijn 3.0* die hier stond is veel te laag. Ik doe er een punt bij.

Overigens heeft in de versie die ik heb, 3 bonustracks (Over the Top, een andere versie van Capricorn en Train Kept A Rollin'), maar ik moet toegeven dat ik die nummers meestal oversla.

4.0*

PriestMaiden
De live klassieker van Motorhead. 11 old school Motorhead-krakers die live zeer vetjes worden gebracht.
Een tip voor liefhebbers van hardrock liveplaten.

Stond toen te boek als de hardste liveplaat aller tijden, samen met Eine Kleine Nachtmusik van Venom. Nog steeds een dijk van een plaat! 4,5

avatar van Rinus
Hawkhead schreef:

Dat Lemmy het album een andere mix had willen geven, daar kan ik goed inkomen. Het lijkt wel of het album mono is. Alleen de stukjes met het publiek en de drums zijn stereo. Een andere mix (bijvoorbeeld het verschuiven van Lemmy's Rickenbacker naar het rechterkanaal en de gitaarpartijen van Eddie naar links) had een beter gedefinieerd geluidsbeeld gegeven. Nu is de instrumentatie en de zang allemaal opeengestapeld. Dat geeft een beetje rommelig geluid. Doet voor de rest niks af aan de uitvoeringen. Die zijn prima. En Overkill is nog plm 1/16 maat sneller live dan studio. En Capricorn krijgt hier ook een hele goede uitvoering mee.

avatar van essence
Geniale live-plaat en één van de betere live-platen die ik al mocht horen. Misschien wel de beste.

avatar van B.Robertson
Vandaag samen met The Who - Live at Leeds gekocht voor een tientje.
Toch maar de enkele versie en niet de dubbelaar met nog meer oud werk.
Moet wel wennen aan het geluid van die remaster, heb vroeger de LP bij de bibliotheek geleend, op cassette gezet en platgedraaid. Later een herdruk van de LP gekocht en nu hoor ik jaren later de CD.
Vraag me altijd af in hoeverre er hier overdubs zijn gebruikt, al mag dat de pret niet drukken.
Over the Top vind ik een geniale bonustrack. Zit weer als vanouds te genieten.

avatar van ricardo
Ik vind dit ook een lekker live album, maar die dubbelaar uit 1998 bevalt mij toch nog beter. Komt ook door het iets meer stevige gehalte van hun latere werk, en die periode bevalt mij nu eenmaal gewoon beter.

Op deze is het rock en roll gehalte weer groter.

Waar ik mij wel vaak aan stoor is dat deze band op dit album overduidelijk de nummers een stuk sneller speelt dan met hun gelijknamige nummers op de studio albums.

avatar van B.Robertson
Everything Louder Than Everyone Else uit 1998 moet een zeer hard concert zijn geweest .
Daar heb je veel nummers van Bastards, Overnight Sensation en 1916 en daar spelen ze 7 nummers van Hammersmith. De line-up is dan ook grondigd gewijzigd.

avatar van Deren Bliksem
ricardo schreef:

Ja, dat heb ik ook met dit album. Verder is het een prima album natuurlijk, ik snap niet precies de legendarische status die dit album heeft maar het is zeker geen straf om dit plaatje zo af en toe eens knalhard door de speakers te gooien.

avatar van B.Robertson
Deze uitvoering van Bomber vind ik vetter dan het origineel. Bij Iron Horse - Born to Lose geef ik de voorkeur aan de langzamere studioversie van het debuut en de oerversie van On Parole.
De Nummers van Ace of Spades maken weinig uit qua snelheid. Dat was al een snel album.
Ze spelen hier de halve Overkill en die nummers zijn duidelijk sneller, al maakt Stay Clean niet eens zoveel verschil. Eddie zijn gitaar staat daar wel te ver op de achtergrond.

avatar van viking1
Heerlijk live album.
Hard rouw en smerig zoals rock n roll moet klinken.

sugartummy
had dit ooit op een casettebandje(1000 jaar geleden), beluister hem nu via spotify en ik kan me weer elke noot herinneren (had toen niet veel meer dan die casette). wat een magistraal live-album! deze uitvoeringen zijn veel harder dan de studioversies. elk nummer staat als een blok beton!

avatar van exodus
Wat een live-plaat! Samen met Iron Maiden's Live After Death vind ik Motörhead's No Sleep 'til Hammersmith één van de beste live-platen op metalgebied. Wat zijn ze op dreef, wat een snelheid, wat een rauwheid, wat een waanzin! Ze waren op de top van hun kunnen lijkt het wel. De toch al meesterlijke Motörhead nummers tot dan toe worden op dit album door de krankzinnige te gekke uitvoering briljant! ! ! Rauw en bevlogen gespeeld tot op het bot. Wat een feest! Toch vraag ik me heel stiekem af of er echt niet aan gesleuteld is, op welke manier dan ook, aan dit meesterlijke livewerk...wie weet hier heel misschien wat meer over te vertellen? Als dat al zo mocht zijn... Is dat niet zo, dan petje af...heel diep voor Lemmy en co. destijds! ! ! En toch geef ik qua beoordeling de volle mep: 5 sterren! Altijd weer een ultra beukend, hard, glashelder en ozo smerig rauw feest dit No Sleep 'til...

avatar van B.Robertson
Ben eens aan het zoeken geweest naar info over overdubs. Ene Motörola op The Official Motorhead Forums Schrijft: It was produced by Vic Maile and they did some overdubs in the studio. Lemmy has said that he did some touching up on the vocals. It would be interesting to know exactly which overdubs they did. Ja, dat blijft speculeren natuurlijk en zo extreem als Unleashed in the East van Judas Priest zullen de overdubs wel niet zijn, ik geloof wel dat ze er zijn. Van latere live-albums zoals Everything Louder Than Everyone Else en Better Motörhead Than Dead geloof ik wel dat ze overdub vrij zijn. Heb 2 bootlegs van ze gehoord en 't klinkt eigenlijk precies hetzelfde.

avatar van exodus
B. Robertson, bedankt voor jouw info hieromtrent. Maakt me verder ook niet veel uit of er in de studio later nog iets aan gesleuteld is, blijft voor mij toch een knaller van jewelste. Maar, ik dacht bijv. in Lemmy's zang iets te horen op een zeker moment in het nummer "Motörhead", dat gaat zo perfect! Ik dacht echt effen: "net even te perfect om dat zo mooi live er uit te gooien..." Volgens jouw gevonden lezing is er dus iets aan gebeurd, maar precies weten waar en hoe zullen we misschien nooit weten, en het schijnt mee te vallen, het gesleutel achteraf dus. Nogmaals, ik persoonlijk geloof dat ie behoorlijk live is, zo klinkt het voor de rest ook wel, en hij knalt vies, zoals het volgens mij alleen maar live kan wezen...zeker bij Lemmy en co. Nogmaals: Top-album!

avatar van exodus
Kijk, een beetje oppoetsen in de studio zodat je in de winkel werkelijk en goed een echt live-werk neer kunt leggen heb ik geen moeite mee en vind ik prima. Waar ik wel hekel aan zou kunnen hebben als ik weet niet hoeveel nog 'es een keer in de studio wéér ingespeeld wordt, of opnieuw ingespeeld wordt. Hoever is het dan nog live? ? ? Meende ik ooit zoiets niet te zien bij een S.O.D.-DVD?!?!?

avatar van B.Robertson
No Sleep 'Til Hammersmith zal een beetje opgepoetst zijn maar niet keer op keer nieuw ingespeeld in de studio. Motörhead is gewoon een uitstekende live-band. In ieder geval, als je echt verschil wil horen moet je denk ik die 18 (!) bonustracks van No Sleep 'Til hammersmith eens proberen,en dan met name disc 2. Ik heb er 5 van op The Best of Motörhead (2000) Daar heb ik wel de indruk van dat er niet aan gesleuteld is. ( Van S.O.D. heb ik Live at the Budokan en Rise of the Infidels.)

avatar van exodus
Ik heb van "No Sleep til..." de oude lp-versie, en een redelijke oude cd versie. Dus geen bonus tracks erbij, ik word wel nieuwsgierig. Van S.O.D. heb ik "Live at the the Budokan" zowel gewoon op cd, als datzelfde concert ergens op DVD, maar het nog eens inspelen in de studio slaat meende ik niet op dat concert, maar op een latere van S.O.D., ik meende ergens m.b.t. een festival in Duitsland tijdens hun hele reünie-gebeuren...dat dát nog eens dunnetjes over wordt gedaan door alle heren van de Stormtroopers of Death in een studio. Verder zijn die DVD'S best wel gaaf en amusant. Dat Motörhead een uitstekende live-band is kan ik wel beamen; ik heb ze ongeveer 15 keer live mogen aanschouwen, alhoewel, logisch, sommige concerten wel een onuitwisbare indruk achtergelaten hebben (dat geldt ook voor mijn oren!). Helaas heb ik Motörhead nooit in de classic line up mogen zien (Lemmy, "Fast" Eddie en Phil " Philty Animal" Taylor). Ook veel hele oude Motörhead-fans...paar jaren ouder dan ik, vinden die legendarische bezetting de beste, met als vaak gehoord argument dat ze toen nog echt "rommelig" en vies klonken; de nieuwere Motörhead schijnt te "netjes" te zijn live...sinds de komst van Mickey Dee strakker ja! Dat beweert Mister Dee vaak zelf in interviews!

avatar van B.Robertson
Heb ze, net als Saxon, 9x live gezien. Van Hammersmith heb ik een herdruk van de lp en een cd met 3 bonustracks. Sanctuary bracht Overkill t/m Nö Sleep at All eerst uit met bonustracks en daarna als dubbel-cd, die laatste titel uitgezonderd. Een van de weinige bands met een groot regulier repertoire waarvan ik alles bezit, en dan ook zoveel mogelijk het semi-officiële spul. Ieder jaar schaf ik er weer iets van aan. De classic line up heeft nog een VHS/ DVD nagelaten in de vorm van Live in Toronto tijdens de Iron Fist tour. Toch vind ik dat ze met Larry Wallis en Brian Robertson ook goeie platen hebben gemaakt, en met Würzel natuurlijk, al is 1916 experimenteel voor hun doen. Na 1916 werd Phil Taylor uit de band gezet. Op het tegenvallende March ör Die (1992) hebben ze Tommy Aldridge als gastdrummer. De voormalige King Diamond drummer speelt alles vanaf Bastards in. Hij is strak en technisch gezien het meest begaafde bandlid. Ik vind de nieuwere Motörhead voorspelbaar geworden in de setlist. Jammer dat ze Civil War niet meer spelen, dat was nou echt een smerig nummer van de nieuwere Motörhead.

avatar van exodus
Ja, die voorspelbaarheid live qua setlist had ik 9 jaar geleden al...toch vond ik hun concert in 013 Tilburg n.a.v. hun album "Inferno", 2005, walgelijk goed; wat een show! En wat indrukwekkend in 013, zeker als je boven zit. Trouwens met Wurzel, toen hij er nog bij zat vond ik "Orgasmtron", een wereldplaat van hen. Eén van mijn favoriete studio albums zelfs van Motörhead, lekker ruig en Motörhead was toen weer flink in vorm. Van mij mogen ze live bijv. wel weer meer van de lp's "Overkill", "Bomber", "Orgasmtron" en "Rock 'n Roll" bijv. erin gooien. No sleep 'til the new setlist!

avatar van B.Robertson
Damage Case, Bomber en Orgasmatron zaten vorig jaar in Zwolle in de setlist, andere nummers moesten het veld ruimen, dat concert duurde maar 75 min. Rock 'n' Roll lijkt een vergeten album te zijn geworden. Zou toch mooi zijn als ze Traitor, Dogs en Eat the Rich weer deden.

avatar van exodus
Yep! In Zwolle ben ik vorig jaar niet geweest. Sowieso paar jaartjes te veel geleden nu dat ik ze gezien heb, volgens mij was Tilburg 2005 laatste keer voor mij. Wordt weer hoog tijd dus! Misschien is Eindhoven binnenkort een optie samen met Anthrax. Dus dat is niet misselijk voor mij qua bands om af te zakken naar het Zuiden...mits mijn portemonnee het toelaat. Vroeger was wat dat betreft allemaal minder een probleem, toen ik nog bij ma thuis woonde; ik kocht zakken vol muziek en shirts. Motörhead heb ik voor 't laatst in Zwolle in 1995 gezien dacht ik, gelijk knokpartijen links en rechts voorin. (waar ik zelf overigens gelukkig niks mee te maken had.) En een loempia tent moest er ook nog aan geloven voor in die voorhal door een enkeling. Best wel een zooitje daar toen. 's Ochtends wij de eerste trein terug gepakt naar de Gelderse Achterhoek waar ik toen nog woonde, na een een hele nacht doorgezakt te hebben onder het genot van toen nog veel bier en te veel Queensryche-video's in een hardrock kroeg daar op de markt dacht ik.

avatar van exodus
p.s. "Metropolis" live op Waldrock 2000 was ook tof te horen in die stromende regen...dramatisch weer toen!

avatar van B.Robertson
Toen op Wâldrock 2000 speelden ze 45 min en oorverdovend hard. Hardste concert dat ik meegemaakt heb. Machine Head en Slayer speelden lang zo hard niet.

avatar van exodus
Bij Motörhead begaf ik mij redelijk links voor op 't veld, Machine head interessereerde en interesseert mij niks, en bij mijn allerheilige Slayer (die ik ook overigens wel een keer of 15 gezien heb.) had ik een "Probleem"...begon net het concert van Slayer toen op Waldrock, het werd al iets donker, had ik net een leuke meid daar uit Friesland versierd. Eén van de weinige keren dat ik maar stukjes van een Slayer concert gezien heb. Heiligschennis, is 't niet! Maar ja, daarvoor en daarna vaak genoeg volledige Slayer-concerten mogen meemaken. Lekker arrogant ook soms die lui van Slayer live met die bijtende opmerkingen van Araya...ik vind dat altijd wel grappig, of ze nu gelijk hebben of niet...

avatar van B.Robertson
Machine Head interesseert mij ook niet, heb nooit het geniale van Burn My Eyes ingezien. In ieder geval je staat er met een ploegje mensen en men wil zien wat voor band het is. Ik vond het Slayer concert uit '96 beter, meestal zo als je een band voor 't eerst ziet. Slayer heeft het altijd wel aan tijd op het podium, lange tussenruimtes. Wâldrock was in ieder geval een prachtig festival. Jammer dat dat weer wegvalt uit de regio want zo gekke veel valt hier ook niet te beleven. Meestal sturen ze Saxon overal heen. Een tijdje terug nog op een boerenfeest gezien. Hun live-lp The Eagle Has Landed vind ik net zo goed als No Sleep 'Til Hammersmith.

avatar van exodus
Ik heb Saxon een keer of 4 dacht ik gezien, de lp's rond 1980 vind ik te gek. Ik draai ook het liefst hun vinyl die ik gelukkig bezit, het authentiekste sfeertje/geluid. In het Noorden hebben ze toch Dokk 'em open Air tegenwoordig? Helaas nog nooit geweest, afgelopen jaar had ik er zeker wat betreft Death Angel die hun legendarische "the Ultra Violence" lp geheel uitvoerde er eigenlijk bij moeten zijn...helaas. Maarrrrrrrrrrr, gelukkig heb ik het toen nog piepjonge Death Angel wél in 1988 live aan het werk gezien, en dat was onvergetelijk! (Death Angel heb ik iets van 8 keer gezien, waarvan vroeger 2 keer.)

avatar van exodus
Wâldrock was inderdaad altijd te gek! Gezellig daar ook met Grolsch! ! ! We/ik zijn er bijna altijd bij geweest. Veel gezien daar: Nuclear Assault, Morbid Angel, Pestilence, Voivod, Slayer, Motörhead, Kreator, Exodus, D.R.I. en zelfs Venom met explosies...de dag erna altijd nadorst, en dan maar onze dorst blussen onderweg bij een mac. met hamburgers, cola/koffie etc. Aardige lui altijd daar van de organisatie van dat knusse Friese festival en er omheen. De halve Achterhoek bij ons trok dan altijd naar het Friese land!