Muse - Origin of Symmetry [XX Anniversary RemixX] (2021)

Label: Warner

10. Feeling Good (3:18)
  11. Futurism (3:27)
  12. Megalomania (4:38)
avatar van lennon
Zijn dit nieuwe mixed of heeft t album gewoon een opknapbeurt gehad?

avatar van gaucho
Van beiden een beetje, zo lees ik op de website van Muse. Geen radicale bewerkingen, maar een remix die recht zou doen aan de geluidskwaliteit:

The band wanted to provide a renewed clarity with a more open, dynamic and less crushed sound. This highlights parts and ideas previously buried or muted on the original mixes, like a harpsichord on ‘Micro Cuts’ and Abbey Road recorded strings on ‘Citizen Erased’, ‘Megalomania’ and ’Space Dementia’.

Op zich toe te juichen, maar het klinkt me niet in de oren als een echt nieuw album. Een beetje zoals Vapor trails van Rush. Vraag me af of dit als afzonderlijk album op de site moet. De toevoeging van een nummer dat voorheen alleen als Japanse bonustrack verkrijgbaar was, lijkt me daarvoor onvoldoende...

Oh, en ook leuk: alleen verkrijgbaar op dubbel-LP en de streaming-platforms. Geen CD dus - een praktijk die we de laatste tijd vaker zien en die alleen maar zal toenemen. Hoewel ik ook LP's draai, bepaal ik de keuze voor het medium graag zelf, om te voorkomen dat ik straks voor elke interessante release tussen de 20 en 30 euro moet neertellen. Maar dat zien bands en platenmaatschappijen natuurlijk graag...

avatar van gaucho
Het eerste nummer hebben ze vrijgegeven: Citizen Erased. Ik moet zeggen: ik hoor wel verschil met het origineel, en nu beluister ik het nog maar op de speakerboxjes van mijn computer. Scherper, met name de drums en de vocalen komen lekkerder uit de verf. En het slotstuk klinkt anders. Daar is duidelijk een nieuwe stringsectie aan toegevoegd. Opgenomen in de Abbey Road studio's nog wel, voor wat het waard is.

Dus toch nog wat nieuwe muziek. Maar als dat de enige toevoeging is... Enfin, we wachten af.

avatar van Nicolage Rico
gaucho schreef:
Citizen Erased [...] En het slotstuk klinkt anders.

Ik hou m'n hart vast. Een van de meest magische eindes ever; daar hoor je, om eerlijk te zijn, vanaf te blijven.

(Ga stiekem toch luisteren. Ooit.)

avatar van Nicolage Rico
Naja, toch maar meteen Citizen Erased beluisterd.

Het voelt alsof een goede schilder de meest gewaardeerde schilderij van de ware grootmeester na probeert na te maken. Prima resultaat, schitterend zelfs, maar het mist de subtiliteit en de souplesse en daardoor de complete genialiteit die in het origineel huist.

Citizen Erased is erg verfijnd, maar ik vind de rauwheid van het origineel wat fijner, vooral in de stukken waar alleen de gitaar aanwezig is. Het einde met de strings vind ik wel erg mooi. De nieuwe Megalomania vind ik misschien wel mooier dan het origineel, alleen is het jammer dat aan het einde van het nummer de originele falsetto van Bellamy deels wordt geschrapt.

avatar van hankster
gaucho schreef:

Niet helemaal nieuw; was ook voor het originele album opgenomen, maar viel door de faser weg in de mix.

Altijd lastig te beoordelen dit soort albums. Doet niet onder voor het origineel, maar is ook geen verbetering of zo. Ik haal er meestal mijn schouders over op: wat is het nut van dit soort releases?

Maar goed, het blijft natuurlijk een fijn album.

Sparky
Ik heb me altijd gestoord aan de matige opnamekwaliteit van dit verder fantastische album. Dus eerlijk gezegd ben ik wel benieuwd, maar dan vooral naar de geluidskwaliteit. Van mij hoeft er niet zo nodig gesleuteld te worden aan de nummers, zoals in Citizen Erased. Liever niet zelfs.

avatar van Zwaagje
Ik was de afgelopen jaren een beetje Muse moe. Luister zelden meer een album, maar dit album wekt nieuwsgierigheid. Eerste luisterbeurt reactie: mooie heldere en volle remix. Instrumentarium komt net wat beter in het gehoor. Of het echt een verbetering is tov de vorige opnames is vaak een kwestie van smaak/voorkeur. Voor mij lastig te beoordelen omdat ik het album al lang niet gehoord heb.

avatar van Leptop
Ik ken het origineel als een geweldig album met een matige, platte productie. Deze remix geeft de nummers meer lucht, diepte en dynamiek. Helemaal top wordt het zeker niet imo, maar ik vind het een verbetering.

avatar van Axeqlusive
Jammer dat het gekleurde vinyl uit hun officiële store zo waanzinnig snel uitverkocht was. Zou ik graag nog ergens zien te scoren voor een normale prijs.

BrotherJohn
Leuk dat Muse zijn eigen nalatenschap wat oppoetst, verder zie ik het nut van deze release niet echt in. De laatste twee nummers ken ik amper kom ik nu achter. Dat komt vast door de verzadiging die bij me optreedt na zo'n 45 minuten. Uitstekende tracks zoals Bliss, Plug In Baby, Micro Cuts en Darkshines (favoriet) hebben me altijd tot repeat doen verleiden, ook nu weer.

avatar van platenzaak Wil'm
Op vinyl een enorme vooruitgang in vergelijking tot de originele versie. Het origineel klinkt heel oppervlakkig, weinig dynamiek ook.
Mooie gelaagde oppoets beurt, erg geslaagd.

avatar van KKOPPI
Vind het wel oke maar de epische dirty 00s sound gaat er zo wel een beetje af.

Axeqlusive schreef:

Ik heb 'm net binnen uit de USA store van Muse. Daar is 'ie nog wel verkrijgbaar. Je moet PostNL wel wat invoerrechten betalen, maar op Discogs is het gekleurde vinyl een stuk duurder. Zie hier:

Origin of Symmetry (XX Anniversary RemiXX) Webstore Exclusive Colour V – Muse - usstore.muse.mu

platenzaak Wil'm schreef:
De remix op vinyl is uitstekend, veel meer diepgang, de solo's komen veel beter over, spannender en zeker ook mooi helder. Mooie gelaagde oppoets beurt, erg geslaagd.

Hier kan ik mij zeker in vinden. Ik zou er nog aan toe willen voegen dat het geluid een stuk gedetailleerder is geworden. Minder een muddy sound, die sommigen hier met rauw verwarren. Want rauw blijft de muziek gelukkig klinken, ook in deze XX remix.

Deze remix heeft trouwens ook nog een fraaiere hoes gekregen. Goede actie kortom deze XX remixX.