_O_
Soms, héél soms zijn er van die albums die je een eerste keer opzet en waarna je dan na de eerste noten beseft: "Dit is perfectie!".
Zo geschiedde het een goede 36 uur geleden, toen ik "Souvenirs D'un Autre Monde" opzette.
De titel spreekt boekdelen en is in dit geval helemaal geen flauwe overdrijving. De muziek van Alcest spreekt hier echt een vreemde taal, alsof de muziek een opname is van wat ergens op een vreemde planeet is gecomponeerd.
Want prachtig is het, voorwaar:
My Bloody Valentine on steroids, dat is "Souvenirs D'un Autre Monde'. Dromerige popnummers onder een warm donsdeken van distortion, veraf gelegen drums die de spanning erin houden, Alcest heeft duidelijk naar 'Loveless' geluisterd.
De romantiek is ook hier trouwens nooit veraf. 'Sur L'autre Rive Je t'Attendrai" bijvoorbeeld. Frans is sowiezo een prachtige taal om naar te luisteren, hier is het een zoveelste extra bij wat al zo mooi is:
Sur l'autre rive j'attendrai
Des années durant
Avec l'espoir de revoir un jour
Ton éternel visage d'enfant
Dont les étranges yeux argentés
Trahissent l'âge et la sagesse.
Navigue longuement par-delà la brume
Pour regagner les abords de Pays Lumineux
Abandonnant les malheurs des vies passées
Les sourires timides et douloureux
Het zal allemaal wel al eens gedaan zijn, maar nog niet gecombineerd in zulk een weelde van warmte en melancholie.
Alcest is een eenmansproject van de Fransman Neige (bekend van Amesoeurs, Peste Noire en Mortifera). Wat de man hier heeft gepresteerd is een adembenemend werkstuk waarmee hij hopelijk de grenzen van het black metal milieu kan openbreken, want deze muziek verdient het om algemeen erkend te worden.
Wat mij betreft de ultieme release van het jaar. En een zevende album dat een 5* verdient, en een plaats in mijn top 10.