Grateful Dead - Playing in the Band, Seattle, Washington, 5/21/74 (2018)

geen stemmen

Label: Rhino

1. Playing in the Band (21:40)
  2. Playing in the Band [Continued] (24:44)
avatar van metalfist
Ik ben zelf niet helemaal mee met de verschillende Record Store Days maar in 2018 was het op 23 november Record Store Black Friday. Niet te verwarren dus met de gewone Record Store Day (die was op 21 april 2018) maar naar aanleiding van de Black Friday editie zijn ze bij Rhino afgekomen met deze Playing in the Band release. Een LP die welgeteld 1 nummer bevat: Playing in the Band. Een nummer dat reeds terug te vinden is op de officiële releases Pacific Northwest '73–'74: The Complete Recordings (2018) en Pacific Northwest '73–'74 (2018) maar nu dus nog eens apart is uitgebracht omdat het de langste ononderbroken versie van een nummer is dat de Grateful Dead ooit hebben gespeeld. Meestal steken ze er wel een Drums of Space tussen of spelen ze eventjes een ander nummer tussendoor maar hier is het dus één lange jam. Dat mag je trouwens letterlijk nemen, want ik denk dat maar ongeveer 5 minuten in totaal (verdeeld over het begin en het einde van het nummer) echt herkenbaar is als Playing in the Band. Fijne versie alleszins (Donna haters zullen zich wel irriteren aan die typische schreeuw) maar dit is vooral meer een curiositeit als je het mij vraagt.

avatar van harm1985
De langste ononderbroken Playing en die dan op LP uitbrengen (waardoor hij in tweeën is geknipt). Dat is nog eens humor.

Wat Donna betreft, moest smakelijk lachen om deze meme:

avatar van metalfist
Haha, dat is een goeie meme inderdaad. Ik geloof dat het bij The Grateful Dead Movie is dat je haar gewoon het podium ziet verlaten om borstvoeding te geven tijdens zo'n jam. Het is al even geleden dat ik die heb gezien dus misschien was het ergens anders.

Inderdaad verder wel een beetje ironisch dat ze het nummer op LP hebben uitgebracht en dat er dan toch een break zit, ik had er zelf nog niet bij stilgestaan op die manier. Over Donna is er ondertussen al erg veel gezegd en geschreven maar ik heb ze toch erg graag. Versies van Playing in the Band zonder haar klinken toch niet hetzelfde (al zeker niet wanneer Weir zelf besluit om een soort schreeuw te doen) maar ze was echt wel op haar plaats in de groep en heeft een positieve stempel gedrukt op menig live optreden.

avatar van harm1985
Sterker nog, de eerste paar shows waar Donna Jean en Keith zijn vertrokken merk je dat Bob Weir af en toe een beetje de weg kwijt is bij nummers die hij samen met haar zong.

Wat deze Playing betreft, zoals ik al zei bij Grateful Dead - Pacific Northwest '73–'74 (2018), 'een trip into deep space' (en terug).

Playing in the Band (Live at Hec Edmundson Pavillion, University of Washington, Seattle, WA... - YouTube