Neil Young with Crazy Horse - Way Down in the Rust Bucket (2021)

Canada
Folk / Rock
Label: Reprise

1. Country Home (9:16)
  2. Surfer Joe and Moe the Sleaze (5:41)
  3. Love to Burn (13:57)
  4. Days That Used to Be (4:55)
  5. Bite the Bullet (3:58)
  6. Cinnamon Girl (4:05)
  7. Farmer John (6:03)
  8. Over and Over (10:22)
  9. Danger Bird (10:27)
  10. Don't Cry No Tears (4:22)
  11. Sedan Delivery (5:44)
  12. Roll Another Number (4:47)
  13. Fuckin' Up (5:14)
  14. T-Bone (6:44)
  15. Homegrown (4:47)
  16. Mansion on the Hill (5:57)
  17. Like a Hurricane (13:01)
  18. Love and Only Love (13:19)
  19. Cortez the Killer (11:27)
avatar van harm1985
Vanaf morgen is de pre-order beschikbaar. Voor zover ik begrepen heb 3CD's of 4LP's en een DVD (of Blu-Ray). Op de DVD/Blu-Ray staat ook nog als bonus Cowgirl in the Sand. Deze opname is niet helemaal compleet, door elektrische problemen viel de recorder uit, hetgeen opgelost is door een Front of House patch, prima voor een bonusnummer, maar niet op de reguliere release. Het kwam Neil Young en John Hanlon ook niet slecht uit, anders hadden ze er een 5LP set van moeten maken, met één plaatkant onbenut.

Country Home is alvast te beluisteren op Neil's site: My Country Home - Way Down in the Rust Bucket - February 26

Fingers crossed dat er in het geval van een Blu-Ray deze niet alleen bij de Deluxe versie zit, maar ook apart te koop is. De DVD lijkt alvast wel apart te koop (staat ook als zodanig op de timeline).

Hoeft geen nadere toelichting dat dit een must have / verplichte kost is. Is een concert van 13/11/1990, warm-up voor de Weld tour.

avatar van jurado
harm1985 schreef:

Hoeft geen nadere toelichting dat dit een must have / verplichte kost is.
Potdikke, dat kan je wel zo stellen ja. Gaaf!!

avatar van Ducoz
Yes!

Stijn_Slayer
Eerste single klinkt goed. Goed team: Neil en zijn Bigsby. Hier kijk ik weer naar uit.

avatar van harm1985
Op Amazon.com en Greedy Hand store is de pre-order begonnen. 20 dollar voor de dubbel CD, 70 dollar voor de 4LP set en 100 dollar voor de 4LP/2CD/DVD deluxe set.

Helaas geen CD/DVD of stand alone DVD.

Ik wacht wel tot hij op bol.com staat.

avatar van steven
potverdorie dat is me wel een partijtje een rockende setlist. Als het van Weld Niveau is gaat deze er in de vinyl versie wel komen

avatar van harm1985
Wat een grappenmaker, in de US Greedy Hand Store is de dubbel CD 20 dollar, in de UK 15 pond. Voor de EU: 22 euro.

Weet niet welke wisselkoers ze daar gebruiken?

De LP's zijn wel normaal geprijsd.

avatar van harm1985
Inmiddels staat ook de tweede track, Don't Cry No Tears op neilyoungarchives.com. Van de DVD nog geen spoor te bekennen in de webshop. AL verwacht ik dat de video ook in The Hearse Theater te zien zal zijn.

Nog 4 weekjes wachten.

De mix die in de video gebruikt wordt is overigens anders dan de finale mix, die wat helderder klinkt (de video's klinken wat 'modderiger').

Stijn_Slayer
De trailer ziet er in ieder geval heel goed uit. Neil & CH in kleine setting. Net wat subtieler dan Weld, al heeft die wat meer geweld in zich. De geluidskwaliteit is - logischerwijs - veel beter dan op de bootleg.

avatar van AOVV
Als ik de commentaren hierboven zo lees, lijkt me dit één van de interessantere releases uit Neil's live-archief. Neil Young & Crazy Horse in kleine setting, daar heb ik sowieso wel zin in. Laat maar komen!

avatar van harm1985
Nog 11 dagen geduld hebben... volgens de laatste Letter to the Editor komt de DVD (een Greedy Hand Exclusive) ook op 26/2 in de pre-sale op Neil's site.

Denk dat ik dan maar eens een order plaats voor de CD's en DVD van deze en Young Shakespeare. Vind 7 euro verzendkosten niet meer van deze tijd, maar zo verdelen we het een beetje. Bestellen we Return to Greendale Blu-Ray en Bootleg Series maar op een later tijdstip.

avatar van harm1985
Ook Homegrown is inmiddels te beluisteren op Neil's site: Neil Young Archives - neilyoungarchives.com

Zal binnenkort ook wel op YouTube en Spotify staan. Vooral Billy Talbot lijkt in hogere sferen te zijn

avatar van Renoir
harm1985 schreef:

En vergeet de invoerrechten niet, en de vertraging die daardoor optreedt! (Mijn Gillian Welch box ligt al ruim een week te verstoffen bij de Nederlandse douane). Ik bestel de CD's gewoon bij de lokale platenboer (of een niet lokale elders in het land).

Renoir schreef:

Probleem is alleen dat de DVD's exclusief op Neil's site te verkrijgen zijn (tenminste, zo begreep ik het). Dat dingen langer blijven liggen bij de douane, tja. Mijn Archives Vol. II was gelukkig zonder invoerrechten.

Die Gillian Welch box heb ik even gelaten voor wat het was. 25 euro verzendkosten via haar website

avatar van Renoir
Oh ja, de DVD's zijn inderdaad nog niet aangekondigd op de sites van Nederlandse platenzaken. Maar de CD's van Rust Bucket en Young Shakespeare gelukkig wel.

Tsja, die box van Gillian Welch loopt behoorlijk in de papieren. Na de bestelling kreeg ik meteen de downloads ter beschikking, en dat was toch wel erg fijn, harm1985.

avatar van harm1985
De DVD van Rust Bucket staan wel in de US Store (en wordt omschreven als een Geedy Hand Exclusive (regional) DVD). Ik hoop dat hij alsnog in de EU store komt, net als Young Shakespeare. Ik kan me haast niet voorstellen dat hij alleen in de VS te koop gaat zijn. Anders wordt het importeren. Sowieso verwacht ik niet dat hij region-locked zal zijn, omdat de DVD ook bij de Deluxe LP set zit, die wél in Europa verkocht wordt.

Onnavolgbaar die man.

avatar van harm1985
Lijkt me een interessante release, wou hem alvast bestellen, dik 100 euro voor een vinyl exemplaar, sorry ik hou het wel bij spotify

Daar zit dan wel de dubbel CD en DVD bij. De 4xLP set is 63 euro of zo. Dat is zeer schappelijk voor vinyl.
Way Down in The Rust Bucket Vinyl Box Set (4LP) Neil Young - neilyoung.warnerartists.net

avatar van harm1985
Na veel vertraging is de DVD nu ook eindelijk in de europese webshop te koop (pre-order) voor 18 euro (+7 euro verzendkosten). Het is aan te raden tegelijkertijd maar Young Shakespeare DVD te kopen.

De DVD wordt wel pas 23 juni verstuurd. Geduld is een schone zaak nietwaar? Jammer dat de DVD een Greedy Hand Store exclusive is, maar ik ben allang blij dat hij ook buiten de deluxe box te koop is (Return to Greendale is nog steeds niet apart verkrijgbaar op Blu-Ray).

avatar van harm1985
Voor degenen met een abonnement hebben op Neil Young Archives: Het album wordt daar alvast gestreamd, de bijbehorende film is te zien in The Hearse Theater, op scherm 3.

De video is trouwens 30 minuten langer dan de CD. Ten eerste is Cowgirl in the Sand eruit geknipt, maar ook wat banter tussen de nummers in om het op 2 CD's te laten passen.

avatar van henk01
Wat stukjes gehoord, klinkt goed!

avatar van harm1985
Even de video op NYA.com vergeleken met de audio uit de file cabinet. De video gebruikt nog de ruwe mix, die een stuk minder helder en gedetailleerd klinkt.

Ik ga ervan uit dat op de DVD uiteindelijk dezelfde mix is gebruikt als op de CD. Sowieso is er flink gesneden tussen de nummers door. Logisch, want anders had het niet op twee CD's en 4 LP's gepast en om nou een extra schijf te maken, puur voor het 'gepraat' tussen de nummers door, dan wordt het wel een heel erg dure set en het komt de flow niet ten goede. Keerzijde is dat het nu minder aanvoelt als een live concert.

Had Cowgirl in the Sand wél in zijn geheel opgenomen geweest, dan was het een ander verhaal. Zonde van Cowgirl overigens, ondanks de twee drop outs, een ontzettend goede uitvoering.

Los daarvan klinkt dit als een klok. Een essentiële release dit. Er is geen enkele rechtvaardiging om dit niet te kopen.

avatar van harm1985
Zoals ik zei is dit voor Neil Young fans een must have. Alhoewel dit een opwarmer is voor de Smell the Horse (Weld) tour is er genoeg nieuws onder de zon. Denk aan nummers als Surfer Joe (met extra couplet), Bite the Bullet (met 'iets' te hoge harmoniezang van Pocho en Billy Talbot), Homegrown, Days that Used to Be, Counrty Home en een verassende uitvoering van T-Bone (die 3 minuten korter is dan de album versie).

Verder enige uitvoeringen om je vingers bij af te likken, zoals Love to Burn, Don't Cry No Tears, Sedan Delivery en de drie afsluiters, Hurricane, Love and Only Love en Cortez the Killer.

Sowieso geef ik niet snel 5*, daarvoor moet je een album toch wat langer in bezit hebben, dus het blijft bij mij op 4,5* hangen. Komt vooral vanwege de edits/fades tussen de nummers en het ontbreken van Cowgirl. Nu kan Neil aan het laatste niks doen en is het eerste te rechtvaardigen, maar uiteindelijk geeft de DVD (ondanks twee dropouts bij Cowgirl die gepatcht zijn met de Front of House tape) een betere beleving dan de CD. Door al het ge-edit tussen de nummers door voelt het als een compilatie in plaats van een heel concert, wat frappant is, want daar heeft Weld juist helemaal geen last van.

Nu hoor ik regelmatig klachten dat er wat teveel geouwehoer of stemmen van de instrumenten te horen is tussen de nummers door bij live CD's, dat is hier dus niet het geval. De nummers volgen elkaar strak op, met her en der een opmerking van Neil Young. De titel van het album komt overigens van een opmerking die Young maakt, vlak voor het inzetten van Cowgirl. Voor de CD en LP release is deze verschoven naar de intro van Hurricane.

Stijn_Slayer
Ik sta nog wel achter mijn eerdere opmerking: WDITRB is wat subtieler dan het zwaardere, meer explosieve Weld. Neil had hier zijn Gulf War-gitaarexplosies nog niet helemaal ontdekt. Ik noem hem altijd gekscherend de beste slechte gitarist ter wereld. Het is makkelijk om zijn noten te kopiëren, maar niemand kan met klanken en vibrato schilderen als hij. En NY&CH hebben een attitude van pure rock-’n-roll die je niet vaak tegenkomt.

In essentie liggen WDITRB en Weld echter niet ver van elkaar verwijderd. Weld is voor mij geloof ik toch de betere, maar het scheelt niet veel. Gelukkig zit er genoeg variatie tussen de twee albums. Hier hoor je ook de nodige nummers die niet altijd voorbij komen, zoals Surfer Joe van het enigszins onderschatte Re-ac-tor, Bite the Bullet van het nog erger onderschatte American Stars ’n Bars, Danger Bird, Don’t Cry No Tears en T-Bone (opnieuw Re-ac-tor). Al is de achtergrondzang van Poncho niet goed op Danger Bird. Het had net zo goed Tommy Chong kunnen zijn! Daarnaast uiteraard de nodige NY&CH-klassiekers, die toch iedere keer weer anders uitgevoerd worden. Alleen Farmer John heb ik nooit kunnen waarderen in Neils uitvoeringen.

On a side note: ik heb de productie van Ragged Glory altijd wat minder organisch gevonden dan de live-opnames uit die tijd. Psychedelic Pill had dat ook.

avatar van harm1985
Woord van waarschuwing: als je meerdere producten besteld bij Neil Young's Greedy Hand Store, dan sturen ze alles pas op als de order compleet is. Dus in mijn geval komt de CD van Rust Bucket en de CD en DVD van Young Shakespeare pas mijn kant op eind juni als de DVD van Rust Bucket in de losse verkoop komt.

Gelukkig heb ik de hi-res files al wel in huis en kan ik via Neil's site ook luisteren.

Gewoon besteld bij bol.com. Wordt misschien vanavond en anders morgen bezorgd samen met Bob Dylan - 1970.

avatar van Cannabooze
Ik ben het type dat een haat-liefde verhouding heeft met de muziek van oom Neil.
Nu vind ik de solo's in Like A Hurricane één van de beste ooit opgenomen. Ik ben dol op dat geluid.
Wat ik zo hoor bij deze is dat er veel van dat type geluid te vinden is. Maar is het niet overkill?

avatar van harm1985
Nou, de aap is uit de mouw, de DVD heeft dezelfde mix als de video in The Hearse Theater. Ofwel, een veel minder breed stereo beeld, mono haast, en meer low end. Frappant, want toen de video's gepreviewed werden was de mix nog wel normaal. Ik heb maar een Letter to the Editor gestuurd, eens kijken of het bewust is of een technische fout.

Het klinkt niet slecht maar wel een stuk minder goed dan de hi-res die écht fantastisch klinkt. Hoe harder hoe beter. En de laatste drie nummers _0_

avatar van Lost
Man man man... love to burn.... geniale djoef op uw bakkes...

Rest ook niet mis...

avatar van harm1985
Ik had Love to Burn, die ik doorgaans hoger aan als dan Love and Only Love, in eerste instantie als favoriet aangevinkt, maar bij herbeluisteren moet ik concluderen dat Love and Only Love hier subliem gespeeld wordt. Hurricane en Cortez maken het een blokje van 40 minuten zaligheid.