Ik zat enige weken terug achter mijn krant, terwijl mijn vriendin tv keek. Tot mijn verbazing hoor ik ineens een zeer bekende melodie, voor mij dan, voorbij komen. The Kinks op tv en dan nog wel zo'n obscuur nummer als 'Schooldays'? Het succes van 'De Luizenmoeder' is inmiddels bekend. De herkenbaarheid door iedereen gememoreerd, het naspelen van een omvang als 'Debiteuren Crediteuren'. Maar The Kinks? Wie rondom 'De Luizenmoeder' is fan van dit geweldige nummer?
Nee, die serie ben ik na een paar minuten meekijken niet verder gaan kijken, maar Schoolboys In Disgrace heb ik inmiddels al weer een aantal maal gedraaid. Mijn oude LP uit 1976 blijkt het nog prima te doen. De kartonnen hoes blinkt minder mooi dan toen, maar de plaat klinkt echt prima. Hoe bevalt het?
Vorig jaar gaf ik de plaat al ***** zag ik en die handhaaf ik. Voorop gesteld, ja, de plaat klinkt wat gedateerd. Zowel de pastiches uit de jaren 50 en heel vroege 60 als de eerste aanzetten tot VS stadionrock, maar dat is geen reden om mijn waardering naar beneden bij te stellen.
Met mijn huidige oren hoor ik wat ik in 1976 niet hoorde. Hoe Ray Davies op deze plaat terug gaat naar de muziek van zijn schooldagen en deze verwerkt in de muziek die hij schreef in 1975/76. De originele rock and roll, maar ook het soort muziek waar zijn oudere zussen en misschien zelfs ouders naar luisterden. Dat verwerkt hij in nummers die werkelijk alle kanten uitschieten, maar samen het verhaal vertellen van de rise and fall van een gewone schooljongen. Ja, ook Schoolboys In Disgrace is een rock opera met een aantal figuren die het verhaal vertellen.
Het prachtig nostalgische 'Schooldays' wordt gevolgd door het heerlijk rockende 'Jack, The Idiot Dunce', om vervolgens de stadionrock van 'Education' in te gaan. Die afwisseling gaat zo door. Maar altijd zijn er de prima zangmelodieën en bovenal het fantastische lead gitaar werk van Dave Davies. Het kleine broertje trekt werkelijk alles uit de kast en schittert. Daaronder ligt overigens het zeer gevarieerde piano en keyboard spel van John Gosling.
Wat deze plaat dus zo goed maakt, is het vangen van herinneringen en nostalgie naar iets dat lang voorbij was, verre van leuk was, maar zo blijkt later toch zo leuk, in prachtige muziek. Daar bovenop vangen The Kinks ware emoties in deze muziek. Angst, schaamte, woede, blijdschap, verraad. Ik hoor het echt terug in ieder nummer. Dat is Schoolboys In Disgrace. Als er door die tv serie een paar honderd mensen naar dit album zijn gaan luisteren is het pure winst.
Het hele verhaal staat
hier op WoNoBlog.