Dream Theater - Distant Memories (2020)

Alternatieve titel: Live in London

Metal / Rock
Label: Inside Out

1. Untethered Angel (5:55)
  2. A Nightmare to Remember (16:37)
  3. Fall Into the Light (7:26)
  4. Barstool Warrior (6:42)
  5. In the Presence of Enemies - Part 1 (8:43)
  6. Pale Blue Dot (8:52)
  7. Scenes Live Intro (1:44)
  8. Scene One: Regression (2:06)
  9. Scene Two: I. Overture 1928 (3:38)
  10. Scene Two: II. Strange Déjà Vu (5:03)
  11. Scene Three: I. Through My Words (1:02)
  12. Scene Three: II. Fatal Tragedy (6:53)
  13. Scene Four: Beyond This Life (11:26)
  14. Scene Five: Through Her Eyes (6:45)
  15. Scene Six: Home (13:01)
  16. Scene Seven: I. the Dance of Eternity (6:09)
  17. Scene Seven: II. One Last Time (3:48)
  18. Scene Eight: The Spirit Carries On (6:39)
  19. Scene Nine: Finally Free (12:54)
  20. At Wit's End (9:42)
  21. Paralyzed * (4:34)
avatar van Matthijs78
Hmm, beetje overbodige release?

avatar van THEMARSVOLTA
Nee, vind ik niet.
Een 5.1 versie van Scenes, één van hun beste albums.
Een echt goede setlist, laatst goede setlist was Live at Budokan. Daarnaast staat er al een video online van Pale Blue Dot, die bijna beter klinkt dan de studioversie.

avatar van progressive
Komt het ook met een versie waar ze James hebben weggemixt?
Wat begin ik me steeds meer aan die vent te ergeren zeg haha. In Amsterdam was het ook al niet best.
DoT was qua muziek echt uitstekend, maar de zanglijnen worden steeds minder helaas..
Het zoveelste live album van ze en scenes hadden ze natuurlijk al eens live opgenomen. Vraag me af of ik het überhaupt ga luisteren.

avatar van KKOPPI
James is afgeschreven. Hoe goed ik hem ook mag.
Tijd voor een vervanger (al 10 jaar overigens!).

Damian Wilson zou een top vervanger zijn

avatar van stuntman_jasper
De hoes is weer graflelijk.

Toch wel zin in. Distance over Time kon ik erg waarderen. Ik houd mijn hart wel beetje vast voor James. Klonk op zich wel redelijk in de Pale Blue Dot single, maar de power is er wel uit.

avatar van ProgMetal
Allang blij dat ze de lijn van Breaking the Fourth Wall niet doortrekken en dat je nu gewoon in de reguliere verkoop ook de CD's erbij hebt. Gaat mij uiteindelijk om de muziek.
DVD is leuk maar geeft niet de live-beleving want dan moet je er staan. Dan zijn de beelden leuk maar dragen niet bij aan de muziekbeleving.

avatar van vanwijk
Sluit me aan bij progressive. In Amsterdam vond ik de band in grootse vorm, Petrucci was echt fenomenaal die avond. De ene na de ander prachtige gitaarlijn. Wat een held. En met een gemak, alsof het geen moeite kast. Rest van de band ook meer dan okay, heb ze wel eens in mindere vorm gezien.
En dan De zang...eigenlijk kan het niet meer...toch?
Ga het wederom wel aanschaffen, als document.

Kijk, dat is goed thuiskomen. De 3CD + 2Bluray is binnen

Vormgeving is top maar boekje/info = nul.

Maar veeeeeel belangrijker, wat een goed geluid. Nog te weinig gehoord voor echte mening maar eerste indruk is echt goed. Zonder dat het live-geluid verloren is gegaan.

Super album en LaBrie nog steeds in goede doen!

avatar van ProgMetal
4* na de eerste paar rondjes en dan vooral t.o.v. Live Scènes from New York waar ik de live uitvoering van Scenes from a Memory toch beter vind (met dank aan het gospel koor en Theresa).

Nu ben ik niet van de fase-outs, maar de studio versie van At Wit’s End laat je verlangen naar meer en de live versie hier eindigt daardoor voor mij wat onbevredigend.

Over het geheel is de geluidskwaliteit bovengemiddeld (CD want is hier musicmeter en geen dvdmeter).

avatar van FrodoK

Bij de eerste zangnoten dacht ik even dat LaBrie helium had gegeten...

Verder wel een uitmuntende uitvoering, hoor.

avatar van stuntman_jasper
Aangenaam verrast door deze nieuwe live-release van Dream Theater. Mooie heldere mix (echt veel beter dan Live at the Boston Opera House), strak gespeeld en goede setlist. Het geheel doet wel wat onder voor live-albums zoals Live Scenes From New York en Score, maar ik denk dat dit een goede representatie is voor de band anno 2020. De live uitvoeringen van Distance Over Time worden hier ook gewaardeerd.

En dan Labrie, ik vind dat hij ondanks zijn stem geregeld dun en hees klinkt hier redelijk goed uit de verf komt. Al zal hier achteraf wel nog wel wat aan geknutseld zijn. De beste man doet zijn best.

En tja, de hoes blijft erg lelijk. 4*

stuntman_jasper schreef:
En tja, de hoes blijft erg lelijk. 4*

Wel “logisch” als combinatie van de 2 albums die hij vertegenwoordigd. En voordeel, haal doosje er vanaf en je hebt 2 andere hoezen om uit te kiezen.

Aangenaam verrast over the voice van James Labrie. Productie is top ( klinkt als een huis). Deze band kan bij mij weinig fout doen. Van A tot Z genieten. Ben inmiddels ook wel wat milder over de drummer geworden. Portnoy zal hij toch nooit worden.

avatar van Matthijs78
Matthijs78 schreef:
Hmm, beetje overbodige release?

Hier kom ik toch op terug. Deze opmerking maakte ik destijds omdat Live Scenes al de volledige live-uivoering van Scenes from a Memory bevat. Ik kan moeilijk kiezen welke uitvoering ik beter vindt. Iemand merkte terecht al op dat het gospelkoor, incl. zangeres veel toevoegde aan Live Scenes, echter ik vind het geluid op dit album veel beter. Meer in balans en helder als een klok.

Dan de stem van LaBrie. Daar is aan gesleuteld, kan haast niet anders. Hij is de reden waarom ik al een aantal jaar geen optredens meer van Dream Theater bezoek. Op dit album stoort hij me niet en muzikaal valt er gewoonweg teveel te genieten.

Tot slot Mangini. Fijn persoon, wereldse drummer. Doet wat mij betreft op dit album Portnoy volledig vergeten.

Hehe eindelijk SFAM live met een goed geluid!
Heerlijke release, gaan we nog super lang rondjes laten maken.
Artbook ziet er schitterend uit, en staat mooi naast die van DoT en LaLP.

En wat een geouwehoer weer over James.
Ik heb ook Nights of the Dead van Maiden aangeschaft, en Bruce klinkt niet al te best. Sterker nog, Dave Murray verpest al zijn solo's. Daar hoor je bijna niemand over.

Ik heb de CD ondertussen een keer of 10 beluisterd en heb nog geen seconde de neiging gehad om een nummer te skippen. Enerzijds is de uitvoering perfect foutloos, anderzijds zijn er hier en daar kleine dingetjes anders dan eerdere (studio-)versies en dat maakt het enorm boeiend.

De nieuwse nummers hebben ondertussen ook een licht andere dynamiek en een aantal zijn hopelijk blijvertjes in de setlist. Al is er ondertussen zoveel om uit te kiezen.

Ik ga geen drummers en zangers vergelijken, dat is ook niet eerlijk vind ik. Deze groep is een hecht team, dat hoor je. Waarschijnlijke de beste groep die ze op dit ogenblik kunnen zijn.

Hopelijk komen ze snel weer naar het kleine Belgenlandje want deze tour hebben ze ons geskipt, de deugnieten.

Matthijs78 schreef:

Iemand merkte terecht al op dat het gospelkoor, incl. zangeres veel toevoegde aan Live Scenes .

Dat was niet alleen ik maar DT zelf ook afgaande dat ze Theresa op tape hebben meegenomen, intro scène 5.