The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Sunday Morning (2:56)
  2. I'm Waiting for the Man (4:39)
  3. Femme Fatale (2:38)
  4. Venus in Furs (5:12)
  5. Run Run Run (4:22)
  6. All Tomorrow's Parties (6:00)
  7. Heroin (7:12)
  8. There She Goes Again (2:41)
  9. I'll Be Your Mirror (2:14)
  10. Black Angel's Death Song (3:11)
  11. European Son (7:46)
  12. Little Sister * (4:23)
  13. Winter Song * (3:17)
  14. It Was a Pleasure Then * (8:01)
  15. Chelsea Girls * (7:23)
  16. Wrap Your Troubles in Dreams * (5:07)
  17. Sunday Morning (Mono) * (2:54)
  18. I'm Waiting for the Man (Mono) * (4:44)
  19. Femme Fatale (Mono) * (2:37)
  20. Venus in Furs (Mono) * (5:10)
  21. Run Run Run (Mono) * (4:20)
  22. All Tomorrow's Parties (Mono) * (5:58)
  23. Heroin (Mono) * (7:10)
  24. There She Goes Again (Mono) * (2:38)
  25. I'll Be Your Mirror * (2:12)
  26. Black Angel's Death Song (Mono) * (3:12)
  27. European Son (Mono) * (7:53)
  28. All Tomorrow's Parties [Single Version Mono] * (2:49)
  29. I'll Be Your Mirror [Single Version Mono] * (2:17)
  30. Sunday Morning [Single Version Mono] * (2:57)
  31. Femme Fatale [Single Version Mono] * (2:37)
avatar van avdj
Dark Side of the Moon vind ik beter maar deze is ook geweldig.

Toch maar een ophoging naar 4,5 (de 5 gaat niet lukken zoals ik al eerder meldde, maar dit is eigenlijk wel verdiend voor deze klassieker).

om te beginnen 4, omdat die laatste track compleet overbodig is,

prachtig album anders wel ja (die Britse Kim Gordon-stem van Nico is super)

avatar van Gajarigon
Dielie schreef:
om te beginnen 4, omdat die laatste track compleet overbodig is,

Toch niet hoor. Luister nogmaals naar het album en onthou goed hoe het album begint en het eindigt. En besef dan dat de muziek eigenlijk geleidelijk aan muteert van superlievebrave klokkenspel-muziek tot pure noiserock zonder dat je onderweg eigenlijk goed en wel besefte.

avatar van avdj
Ik denk dat iedereen vooral een hekel heeft aan dat laatste nummer door de dramatische geluidskwaliteit. Hierdoor wordt het een rommelig nummer zonder lijn. Mijn exemplaar is ook van verschrikkelijke kwaliteit. Vandaar dus geen 5*

Gajarigon schreef:

ok, ik ga er op letten, het is wel zo dat sommige albums opeens licht beginnen uit te schijnen, mss is dat bij deze ook wel het geval

prachtige plaat overigens!

Ace
Werkelijk een prachtig mooi album!

Het vervelende is in mijn geval (en in veel andere gevallen hier zo te lezen) dat ik een expemplaar heb dat in baggerkwaliteit opgenomen is. En de ellende is dan: hoe beter je stereo, hoe beroerder het klinkt!

Ace schreef:
Werkelijk een prachtig mooi album!

100% mee eens.
Eeuwig zonde die baggerkwaliteit.

Paalhaas jou exemplaar klinkt toch beter?

avatar van Paalhaas
Nou, ik heb geen vergelijkingsmateriaal en echt goed zal het naar hedendaagse maatstaven nooit klinken. Maar ik vind het bij mijn exemplaar (Deluxe edition) prima te doen. Let wel, ik ben niet bepaald een audiofiel.

Ik vind de geluidskwaliteit überhaupt van ondergeschikt belang. Men luistert ook nog steeds naar opnames van Robert Johnson en Louis Armstrong. Blijkbaar zijn er dus mensen te vinden die het daarin met me eens zijn.

Paalhaas schreef:

Ik hoor het al....ik moet de DX versie eens opzoeken.

Paalhaas schreef:

Zonder hier nou een discussie over de kwaliteit van opnames op te willen starten, wil ik er toch nog even op ingaan. De versie die ik van dit geweldige album heb is niet eens matig, maar gewoon ronduit slecht. Nu heb ik redelijk geinvesteerd in een goede stereo en juist die legt de tekortkomingen van zo'n opname bloot. Goed, misschien ben ik wat audiofieler ingesteld en moet ik ook maar eens op zoek gaan naar een fatsoenlijke remastered versie.

Er zijn trouwens prachtige opnames van Armstrong die goed aan te horen zijn. En daarbij, die mensen waar jij het op hebt luisteren die opnames naar alle waarschijnlijkheid op plaat en niet op cd. Dat is niet te vergelijken: de plaat klinkt sowieso al veel beter.

Allmusic
European Son een overbodig nummer?

Nee, laat dat nummer maar lekker kraken en piepen .
In de Deluxe-versie is het in ieder geval goed om aan te horen. Jammer van de extra's op deze cd: een mono-versie (wie zit daar nou op te wachten?), een paar single-versies en een paar nummers van Nico's Chelsea Girl...

avatar van avdj
Wat Ace zegt is waar. Matig is het goede woord niet. Maar ronduit SLECHT. Hoe kan dat toch? Als ik het vergelijk met andere Lp's van die tijd (Aftermath/Revolver/Ouf of our Heads) dan klinken die vele malen beter. De opnamestudio dateerde waarschijnlijk uit het jaar 0. Eeuwig zonde. Maar zoals ik al zei ga ik gewoon de DX versie kopen.

ik heb deze cd van een vriend me geleend. wel ooit van de band gehoord, maar kende de muziek niet. wat een gaaf album zeg! geluidskwaliteit laat inderdaad wat te wensen over maar dat heeft ook wel z'n charme.

wat me verder opvalt als grote oasis-fan: noel heeft goed geluisterd naar het nummer I'm Waiting For The Man toen hij Mucky Fingers schreef

the dutchman schreef:

Noel heeft wel naar meer bands erg goed geluisterd.........

als grote oasis-fan ben ik het daar helemaal mee eens, maar dat heeft ie niet onverdienstelijk gedaan

the dutchman schreef:

Dat klopt. Daar heb jij dan weer gelijk in.

avatar van Dielie
weete, die laatste track begint meer vorm te krijgen, maar toch kan ik hem nog niet volledig uitluisteren

ma voor de rest, wat een moooi album, on-ge-loof-lijk

All Tomorrow's Parties vind ik erg fraai. De rest van het album mag er ook wezen.

avatar van Toon1
Dielie schreef:

ma voor de rest, wat een moooi album, on-ge-loof-lijk

Ik vind de laatste track zelfs één van de beste van het album. Als er één track is die ik associeer met de Velvet Underground dan is het misschien wel European Son.

Wauw, wat een geweldig album. Kmoest wel even wennen aan die baggergeluidskwaliteit. (pieeeep, kraaak, crunch, en die vreselijke vervorming bij dat xylofoontje in het begin) Maar dat is al redelijk gewend nu. Het zijn eigenlijk allemaal goede nummers. Femme Fatale is prachtig, Venus in Furs, All Tomorrows Parties, Heroin, There She Goes Again enzovoorts allemaal prachtige nummers. (alleen ben ik er nog niet helemaal over uit bij European Son) Ik zag hem in een 2e-handszaak liggen, helaas wel helemaal onder de krassen ...

avatar van LittleBox
Ja, dit is natuurlijk een prachtplaat, alleen is het eeuwig zonde dat Nico de verschillende partijen heeft ingezongen. Die stem en dat accent. Vreselijk.

avatar van gemaster
Ik vind die stem juist wel wat hebben.

avatar van Toon1
Nico heeft net zo'n unieke stem.

avatar van Dielie
haar stem maakt een groot deel van dit album!

avatar van avdj
Het grootste deel wordt denk ik gemaakt door Lou Reed. Als ik solonummers hoor is mij meteen duidelijk wie de belangrijkste soundbepaler was van VU.

avdj schreef:

Ah, deze discussie voer ik geregeld met een vriend van me. Hij is van mening dat Cale dat is, ik ben het met jou eens...

avatar van IMPULS
Ik hou het vooral bij de sfeer die dit album uitademt. Die is bedrieglijk. Er zit onder de zoetheid een laag spanning en donkere zelfkant die het nou juist zo boeiend maakt. Ondanks (nee, dankzij) de toenmalige produktiekwaliteit. Venus in Furs bv.: zó tegendraads mooi van 'lelijkheid'. De viool van Cale is van het morbide soort. En zo kun je bij andere nummers nog veel meer uit halen
European Son is idd niet het beste op de plaat.
Dé donkere tegenhanger van de flowerpower-muziek uit die jaren.

Ik hoorde van een vriend dat dit album erg goed was. Ben toen gaan luisteren van de CD. Twas even wennen, maar ik vond hem fantastisch. Hij lag toen op vinyl bij de 2e-hands platenzaak. Twas wel een hemelsbreed verschil met de CD zeg. Ontzettend goed album. Elk nummer is goed, geluid is inderdaad wat minder met uitschieters naar beneden en boven. Fantastische nummers vind ik natuurlijk femme fatale, venus in furs (!!), All tomorrows parties, etc.

avatar van gemaster
Nu ik zo de tracklist bekijk kan ik eigenlijk niet zeggen waarom ik dit album maar 4* geef. Halfje erbij dus.