Haken - Virus (2020)

2. Invasion (6:42)
  3. Carousel (10:29)
  4. The Strain (5:23)
  5. Canary Yellow (4:14)
  6. Messiah Complex I: Ivory Tower (3:57)
  7. Messiah Complex II: A Glutton for Punishment (3:38)
  8. Messiah Complex III: Marigold (2:24)
  9. Messiah Complex IV: The Sect (2:02)
  10. Messiah Complex V: Ectobius Rex (4:57)
  11. Only Stars (2:10)
  12. Canary Yellow [Acoustic Version] *

met Courtney Swain

avatar van gigage
Haken doet veel leentjebuur bij Lamb of God, Tool, Coldplay en uit hun eigen verleden. Daar proberen ze een eigen smoelwerk aan te geven. En dat lukt, soms wel ( Messiah Complex) en soms niet ( de drie singles). De blastbeats zijn niet van de poes en gaan mij in deze combinatie wel eens tegenstaan. Te klinisch, of hoe dat ook mag heten.

avatar van stoepkrijt
Virus maakt indruk. De singles landden nog niet direct toen ik ze voor het eerst hoorde, maar zo hoort dat ook vind ik. Een goede progtrack geeft zich pas echt bloot na meerdere luisterbeurten. Vooral Invasion valt hier nu goed en ook het wat ingetogenere Canary Yellow begint zijn schoonheid te tonen. En Messiah Complex was al direct ronduit indrukwekkend.

Vandaag heb ik de songteksten er eens bij gepakt met wat achtergrondinfo en zo kom ik erachter dat dit hele album vol zit met allerlei verwijzingen naar eerder werk (en dan m.n. Cockroach King / The Mountain). Hun eerdere werk ken ik eigenlijk nog niet (op Affinity na), dus ik baal dat ik die verwijzingen zelf niet herken, maar van dit soort dingen wordt ik erg enthousiast. Heel tof!

avatar van Guinness1980
Net voor het eerst sinds week of drie weer naar dit album geluisterd. Het bevalt me al een stuk beter dan toen.
The Strain en Canary Yellow blijven voor mij de zwakste schakels van dit album.

Ik zet in op 3.5*

avatar van stoepkrijt
Als ze van Messiah Complex gewoon één nummer hadden gemaakt zou die toch dik bovenaan staan in het lijstje met favoriete tracks? Wauw, wát een compositie! Talloze overgangen en wisselingen, steengoede zanglijnen en riffs, terugkerende motieven, verwijzingen naar eerder werk uit hun oeuvre en dat ook nog eens allemaal in een moordend tempo. Ik ben echt onder de indruk.

avatar van Apieknar
Wow! Haken in optima forma. Wat een heerlijk album! Vector vond ik een beetje tegenvallen. Virus maakt alles meer dan goed.

En al die throwbacks... genieten, man!

avatar van Liampie
Ik ben juist niet zo weg van al die verwijzingen, Messiah Complex voelt een beetje plastic aan doordat het zoveel materiaal recycled. Leuke variaties, maar het verveelt snel.

Het album als geheel vind ik ook wat teleurstellend. Ik zet het graag op, maar het is wel erg veel raggen op de gitaren. Keyboards zijn amper te vinden, en ik vond in het verleden Haken juist zo sterk in muziek schrijven waarin alle instrumenten elkaar versterken. Pak een willekeurig moment van Visions en er gebeurt veel meer interessants, met veel meer kleur, melodie en dynamiek. Misschien vind ik de referenties daarom ook niet zo heel boeiend - te uitgekleed.

De magie van Haken hoor ik maar op zeer beperkte momenten. De rustige interlude van Carousel richting het einde van het nummer is wat mij betreft het hoogtepunt. Sowieso mijn favoriete nummer.

avatar van legian
Ik ga deze invliegen met een 4,5. Het bouwt heerlijk door op het stevige werk van Vector, maar bied ook weer voldoende klassiekere Haken elementen. Vooral Carousel en Canary Yellow vallen daarin op. Vooral de tweede is een nummer wat ik graag hoor met een prachtige opbouw, onderhuidse spanning en weergaloze climax. Het is een stukje symphonische metal waar ze zo goed in waren.

Only stars doet me het minst, het werkt echter prima als rustige afsluiting na al het geweld. Maar Messiah Complex wint de hoofdprijs. De snelheid waarmee ze door al hun oudere nummers vliegen is fantastisch en de ontdekkingen zijn daarin eindeloos. Het is vooral leuk om het oudere werk weer te beluisteren en daar dan de herkenning in te horen. Ik vind het voor knap hoe ze dit zo netjes in het geheel hebben weten te verwerken en daarmee een prachtig slotstuk voor The Cockroach King hebben gecreëerd. Juist omdat ze al jaren teruggrijpen met kleine hints en teases naar eerdere nummers, is het tof dat ze daar nu echt eens de aandacht aan besteden.

Virus is echter niet een album welke je opzet voor de nieuwe muziek. Niet alleen vanwege Messiah Complex met veel 'herhaling', maar ook omdat dit duidelijk het vervolg op Vector is. Hoewel de aanpak op Invasion leuk is zit er verder weinig vernieuwends in het album. Erg vind ik het echter niet. Kan hier heerlijk van genieten namelijk. Nu maar wachten tot de concerten weer op gang gaan komen.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Messiah Complex IV: The Sect is geniaal. Lijkt wel een kermis die in vlam staat, super riffs die hierin zitten.

avatar van ZAP!
Ik hoor leuke dingen en minder leuke dingen. Het drumgeluid vind ik niet echt mooi, de snare met name.

avatar van Kill_illuminati
gigage schreef:

Prosthetic doet me zelfs een beetje aan Slipknot denken.

avatar van notsub
Waar Vector de ketchup voorstelt, is hier nu ook de mosterd van Virus aan de Haken-sauzen toegevoegd. Hou de covers naast elkaar en ik zie de promofoto's zo weer terug. De beide albums zijn zeker aan elkaar verwant, de richting die bij Vector is ingezet krijgen we hier opnieuw voorgeschoteld. Dat wil zeggen veel krachtpatserij, waarbij men wel eens voorbij gaat aan melodie. Al lijkt me dat hier op Virus met zijn rustige intermezzo's toch weer wat beter dan op Vector, ook Virus zal mijn favoriete Haken album niet worden.

avatar van namsaap
Het concept van Vector, gebaseerd op The Cockroach King, wordt verder uitgewerkt op Virus. Alhoewel de basis voor dit album al geschreven was voor de tour met Devin Townsend, lijkt het er toch op dat de band tijdens de opnames invloeden van Devin heeft meegenomen de studio in. Luister maar eens naar de koortjes (Eye For An Eye) tijdens Prosthetic.

Het album valt net wat steviger uit dan Vector en zit qua composities ook iets beter in elkaar. Het djenty geluid wordt nog verder verkend en uitgewerkt. Het pronkstuk van dit album is zonder twijfel Messiah Complex. Tijdens dit nummer is de band in werkelijk groots(t)e vorm. Het is dankzij dit nummer dat Virus uiteindelijk net het voordeel van de twijfel krijgt ten opzichte van Affinity als beste album uit de catalogus van deze band tot nu toe.

1. Virus
2. Affinity
3. The Mountain
4. Vector
5. Visions
6. Restoration
7. Aquarius

i.v.m. hun vorige 2 albums valt dit album mij erg tegen ( misschien had ik er wel teveel van verwacht)

avatar van legian
Ross Jennings komt eind dit jaar met een solo album ontdek ik net. De single Grounded klinkt eigenlijk wel erg relaxed.

avatar van legian
En ook Charlie Griffiths komt met een soloplaat aanzetten. Charlie Griffiths - Tiktaalika (2022) - MusicMeter.nl

avatar van ABDrums
Nightingale is nu drie weken uit en heeft even kunnen bezinken. Wat vind jij van de nieuwe single, legian?

avatar van legian
Nou ABDrums om eerlijk te zijn heb ik het nummer na de release niet echt meer beluisterd. Dat terwijl ik de singles van dit album (en de voorgaande) regelmatig voorbij liet komen. Maar dat gooi ik voornamelijk aan andere bezigheden dan dat het nummer mij niet bevalt.

Maar om antwoord te geven, Nightingale klinkt mij een stuk meer proggy en doet me veel denken aan Affinity eigenlijk. Een prima mix van (moderne) symfonische elementen en wat steviger metal geïnspireerd werk. In dat opzicht ook een mooie doorzetting van wat ze hier ten gehore brachten. En nu ik hem weer op heb staan bevalt hij erg goed.

legian schreef:

Ik deel de mening die je hier formuleert. Naar mijn idee grijpt Haken op Nightingale weer wat meer terug naar de tijden van The Mountain en met name naar Visions (godzijdank, want dat is stiekem toch mijn favoriete album (op de voet gevolgd door Affinity)), wat vermengd wordt met de hardere koers die ingeslagen werd op Vector en Virus. Affinity hoor ik hier juist wat minder in, gezien Nightingale echt meer symfonische en jazzy klanken bevat dan dat er op Affinity aan bod kwamen.

Ik ben vooral blij dat Haken niet de koers voortzetten waar ze met Vector en Virus mee waren begonnen, een koers die toch voornamelijk op metal/djent georiënteerd was, maar dat er nu weer nieuwe paden worden bewandeld. Wat ik al zij: eigenlijk worden de beste elementen van de hardere koers van de laatste twee albums vermengd met de symfonische, jazzy aspecten van het vroegere werk. Dit neemt natuurlijk niet weg dat Vector, en in mindere mate Virus (zie mijn rating hier) ook een uitstekend album was.

ABDrums schreef:

The Mountain had ik ook in gedachte. Affinity voor mij kenmerkt zich vooral doordat ze de koers naar Metal steviger inzette en daardoor een mix tussen de stijlen zette. Waar ze daarvoor ook nog wel stevig uit de hoek konden komen is de stijl toch anders in mijn beleving. Eens dat dit symfonischer klinkt, maar het is voor mij vooral de combinatie van de twee stijlen die het aan Affinity doen denken. Hoewel ik ook hier op Virus daar elementen van terug hoor trouwens.

Het maakt me wel nieuwsgierig naar het album, benieuwd wat ze daarvan gemaakt hebben. Ook wel vanwege het vertrek van Diego wegens 'musical differences'... En gezien Charlie op zijn komende solo plaats erg Metal georiënteerd lijkt te zijn en Richard juist weer meer Jazzy overkwam op zijn solo album.

legian schreef:

Ik ben inderdaad ook erg benieuwd hoe de overall sound van het nieuwe album zich zal gaan kenmerken. Toen ik hoorde dat Pete Jones de keyboard-honneurs zou gaan waarnemen, moest ik gelijk denken aan dit album van Nova Collective. Een collaboratie tussen Dan Briggs (BTBAM), Richard Henshall, Matt Lynch (o.a. Cynic) en dus Pete Jones. Nightingale, het eerste (moderne) werk van Haken met Jones in de gelederen, heeft die verwachtingen in ieder geval wel ingelost, gezien het feit dat het jazz-fusion-achtige geluid van Nova Collective ook deels op Nightingale te horen is (luister bijvoorbeeld eens naar het nummer State of Flux).

Maar zoals je zelf ook al aangeeft kan het alle kanten opgaan met Haken, aangezien de soloprojecten van beide gitaristen een ander muzikaal accent leggen. Zelf verwacht ik echter een album dat in lijn ligt met de sound van Nightingale: een samensmelting van de symfonische- en jazzy-klanken van Nova Collective, Visions en The Mountain met de hardere koers van Vector en Virus in het totaalgeluid geïntegreerd. En dat natuurlijk allemaal op z'n 'Hakens'.

avatar van legian
We gaan het meemaken, Het wordt in ieder geval wat interessants op basis van Nightingale. Hopelijk komen ze snel met wat meer informatie over een release van het album. En uiteraard een tour door Europa, die moeten ze ook nog inhalen. Baal er nog steeds van dat die niet door is gegaan.

Ik ga Nova Collective eens beluistere ABDrums.

avatar van ABDrums
Wederom een nieuwe single!

Haken - The Alphabet of Me

Ik ben laaiend enthousiast. Een ietwat poppy-inslag. Kristalhelder en messcherp geproduceerd. Een compositie om je vingers bij af te likken. En zelfs, ja ik meen het, een trompetsolo als afsluiter. Dit is een soort Affinity-achtige inslag wat betreft het gebruik van electronics en de wat meer poppy-vibe van dat album, gecombineerd met het productionele volle, vette geluid van de laatste twee albums.

Ik kan niet wachten. Deze gaat geheid in de pre-order. Zie ik overigens iemand bij het concert van Haken in Tilburg op 22 maart?

ABDrums schreef:
Wederom een nieuwe single!

Haken - The Alphabet of Me

Even wennen aan het poppy begin, maar toch mooi en inderdaad dat einde met die trompet . Zalig he.

Ik zie dat het nieuwe album " FAUNA" uitkomt op 3 maart 2023. Ik kijk hier alvast naar uit

avatar van ProGNerD
Zag 'm vanochtend verschijnen in m'n lijst; straks even checken of jullie enthousiasme terecht is ABDrums en TONYLUNA, alhoewel ik daar bijna blind op kan vertrouwen over het algemeen...

Jij ook legian ?

avatar van legian
Vanochtend wat uitdagingen met het naar mijn werk reizen dus helemaal vergeten dat de nieuwe single uitkwam. Gisteren wel al kaartjes besteld voor Tilburg ABDrums mij zie je daar
Maar een eerste luisterbeurt bevalt goed.

avatar van ABDrums
Zojuist weer eens opgelegd naar aanleiding van de nieuwe singles. Virus weet me helaas nog steeds niet te pakken zoals hun andere albums dat wel wisten te doen. Toch verhoog ik 'm met een halve ster, want het is over de gehele linie toch wel erg sterk. Invasion vind ik een fijne track, Carousel zit boordevol onderhuidse spanning, wat ook geldt voor Canary Yellow en Messiah Complex is een dijk van een song. Carousel is dan de nipte favoriet; ik vind de compositie en de build-up daadwerkelijk schitterend, de riffs komen echt hard binnen, de zanglijnen zijn lekker modern en poppy en er gebeuren veel onverwachtse wendingen.

Ik mis echter de unieke samensmelting van alle elementen die de vorige albums voor mij zo goed maakten. Op Virus is dat mijns inziens toch minder gelukt, wat jammer is. Vector kwam in dat opzicht voor mijn gevoel veel beter uit de verf. Zo kon mij Veil, dat echt als de spil voor dat album dient, ontzettend bekoren, en ook Puzzle Box en Nil By Mouth behoren voor mij tot het beste materiaal dat Haken heeft uitgebracht. En alles sluit naadloos bij elkaar aan; het is echt een album. Op Virus heerst dat gevoel (helaas) wat minder. Ik ben benieuwd wat de heren op de opvolger, Fauna, van weten te maken.

avatar van ABDrums
Tsja ik gooi 'm toch nóg een halfje omhoog. Prosthetic buldert lekker door (alleen moet ik toch bekennen de zanglijn in het refrein niet heel geslaagd te vinden), Invasion beviel me meteen al toen de single uitkwam, Carousel is 10 minuten lang smullen, het tweeluik The Strain en Canary Yellow laat de ietwat rustigere kant van Haken zien en Messiah Complex is een dijk van een epic.

Ja, 4,5* sterren zijn toch meer dan verdient.

Het is een groeiplaat, vandaar ik pas in 2025 met recht en rede 5 sterren geef. Dit is geen metal, dit is Kunst !