Caligula's Horse - Rise Radiant (2020)

Australiƫ

5. Oceanrise (4:33)
  6. Valkyrie (5:09)
  7. Autumn (7:43)
  8. The Ascent (10:42)
  9. Don't Give Up * (5:10)
  10. Message to My Girl * (3:53)
avatar van Mindscapes
Jezus, wat een prachtig artwork alweer... Eerste single: The Tempest

avatar van Rick53
Inderdaad een prachtige artwork. Dat maakt 3 op rij.
Waar bestellen jullie de deluxe 'red vinyl' editie?
Insideout plakt er toch weer even 10 euro verzendkosten bij..

avatar van Mindscapes
Rick53 schreef:
Inderdaad een prachtige artwork. Dat maakt 3 op rij.
Waar bestellen jullie de deluxe 'red vinyl' editie?
Insideout plakt er toch weer even 10 euro verzendkosten bij..
Ik heb de 2LP+CD besteld bij Consouling Store, 30 euro (zonder verzending, want ik woon er vlak naast). Met verzending iets meer... Eigenlijk geen idee welke kleur die LPs zullen hebben

2e single: Slow Violence (OFFICIAL VIDEO) - YouTube
Klinkt goed, doet me een beetje denken aan Haken, maar ook Leprous => dat belooft wat...

avatar van gigage
Bob Ross is wel één van mijn favoriete tv shows en zo te zien ook van caligula's horse.

avatar van Guinness1980
Valkyrie is inmiddels ook te beluisteren:
CALIGULA'S HORSE - Valkyrie (Listening Video) - YouTube

gigage schreef:

Ach als dat ze tot rust brengt en de creativiteit oproept om dit soort muziek te blijven maken, dan zie ik dat graag door de vingers...

(kijk erg uit naar de album release vrijdag a.s.).

avatar van Guinness1980
Don’t give up is een cover van Peter Gabriël en Message to my girl een cover van Split Enz.
Heb de nummers nog niet gehoord maar daar komt vandaag verandering in.

avatar van Guinness1980
Inmiddels twee luisterbeurten er op zitten.
Ik vind alleen Resonate echt tegenvallen.
Alle drie de nummers daarvoor zijn top, net als The Acsent.
Beide covers zijn best leuk gedaan.

avatar van ProGNerD
Het is wel te horen met welke jongens ze getoured hebben; en daar is helemaal niks mis mee...
En de samenwerking met de nieuwe producer heeft ook z'n vruchten afgeworpen => mooi album !

Zal zeker nog vele luisterbeurten draaien de komende dagen nu ik 2 weken langer moet wachten op m'n pre-ordered Haken - Virus CD...

avatar van Guinness1980
Zo’n grote straf is het niet dat Haken wat later wordt uitgebracht.
Vanmiddag nog een keer geluisterd en vooralsnog zet ik in op 4 sterren.

avatar van Rick53
Wat is Autumn een prachtig nummer. De overgang naar het grote The Ascent tilt het niveau torenhoog.
We luisteren nog even door.

Guinness1980 schreef:
...
Beide covers zijn best leuk gedaan.

Klopt, met name de 1e vind ik erg geslaagd en toont nog eens wat een geweldige zanger Jim Grey is...

avatar van SanderH89
Klinkt erg goed, zoals ik van deze band gewend ben uiteraard

avatar van AOVV
Degelijke plaat, hoewel de echte intensiteit ontbreekt. De hoes en de laatste twee songs vormen de hoogtepunten (en de covers die als bonustracks zijn toegevoegd vallen stiekem ook best in de smaak).

3 sterren

avatar van namsaap
Mijn review op Zware Metalen:

Caligula’s Horse timmert lekker aan de weg. Na twee prima albums in 2011 en 2013 werd de band opgepikt door Inside Out Music. Sindsdien bracht de band met Bloom en In Contact nog twee sterke albums uit, tourde men voor het eerst buiten Australië en wist de band steeds meer waardering te oogsten van de liefhebbers van hedendaagse progressieve rock.

Op het eerste gehoor is Rise Radiant een logisch vervolg op de eerdere albums, oftewel: strak klinkende moderne prog met djent-invloeden waarbij de vergelijking met bands als Leprous en Haken nooit ver weg is. Niet dat de band zijn oor schaamteloos naar deze twee bands laat hangen, maar het is opvallen hoe de koers van de band enerzijds die van Haken volgt (het strakke, afgemeten geluid), terwijl de band qua dynamiek juist meer de ontwikkeling van Leprous volgt. Dat zanger Jim Grey op sommige momenten klinkt als Ross Jennings (Haken) en in de hogere regionen aan Einar Solberg (Leprous) doet denken zet de vergelijking kracht bij.

Rise Radiant is in alles een album dat Caligula’s Horse naar de eredivisie van de progressieve rock kan doen promoveren. De nummers zitten uitstekend in elkaar, liggen goed in het gehoor en bieden onderling de broodnodige afwisseling. Het album opent met een stevige dubbelklapper in de vorm van The Tempest en Slow Violence, nummers die bol staan van de strakke gitaarriffs. Het navolgende Salt blinkt uit in de afwisseling met een hoofdrol voor de zang van Jim Grey. Ook gitarist Sam Vallen laat in dit nummer nog maar eens horen een begenadigd gitarist te zijn door een geweldige techniek te combineren met gepassioneerd spel.

Het door drumcomputer en synthesizer gedragen Resonate vormt het eerste rustpuntje op dit album en spreekt wat minder aan. Gelukkig is het nummer van korte duur en is het daarna tot de laatste seconde genieten van dit album. Oceanrise is een mooi gedragen prognummer waarna de band op Valkyrie het vuur nogmaals flink aanwakkert. Met de prachtige ballad Autumn mogen we weer even op adem komen en tovert Sam Vallen wederom een prachtige solo uit zijn gitaar. Het mooiste wordt op dit album voor het laatst bewaard, want in The Ascent komen alle facetten samen die Caligula’s Horse zo sterk maken.

Jens Bogren (Opeth, Leprous, Between The Buried And Me) voorzag dit album van een snaarstrakke en heldere productie waarin de dynamiek van de muziek van deze band goed bewaard is gebleven. Rise Radiant is één van de proghoogtepunten van 2020 tot nu toe.

Score: 89/100

avatar van notsub
Hopelijk horen we binnenkort weer eens wat uit het Caligula's Horse kamp, want het is alweer een tijdje stil. Waar Europese genregenoten Haken en Leprous weer aan het touren zijn geslagen ligt dat voor deze Australiërs toch wat anders. Dan doen we het nog maar even met deze uitstekende CD, waarmee de band zichzelf weer prima presenteert. Misschien zijn de rustpuntjes en zeker de covers aan het eind voor mij wat overbodig. Maar zodra Caligula's Horse zijn typische springerige nummers vol overgave brengt en Jim Grey met al zijn talent achter de microfoon staat is de band gewoon een topact. Ik kan in ieder geval niet wachten ze weer live te zien.

avatar van Apieknar
Mijn eerste kennismaking met Caligula's Horse. Klinkt erg gaaf. Meteen zin om dieper in deze band te duiken!

avatar van MarkRevel71
Te gekke plaat! Verveelt niet bij de 1e draaibeurt, en dat is een goed teken!

avatar van james_cameron
Mijn eerste kennismaking met deze australische progressieve rockband, en zeker geen verkeerde. Het geluid doet sporadisch denken aan genregenoten als Haken en Leprous, al komen die doorgaans wel wat steviger uit de hoek. Caligula's Horse is meer ingetogen en melodieus, met de nadruk op kunstige songstructuren en fraaie zanglijnen. Het album weet me niet de volle lengte te pakken, maar al met al is het songmateriaal pakkend en meeslepend. Vooral het lange afsluitende The Ascent is erg mooi.