Justice System - Rooftop Soundcheck (1994)

Label: MCA

1. Due Our Time (3:04)
  2. Trouble on My Mind (6:02)
  3. Flexin' tha Ill Funk (4:59)
  4. Dedication to Bambaataa (5:45)
  5. Summer in the City (5:05)
  6. Santana (3:20)
  7. The Ill-River Expedition (4:10)
  8. Justice Funkin' (4:30)
  9. Jacquelina (0:36)
  10. Just Because (4:03)
  11. Soulstyle (4:57)
  12. Take It to the Stage (5:34)
  13. Summer in the City (Sunshine Blend) (3:23)
  14. Jacquelina Outro (0:43)
Mb.
1994 was een goed jaar voor de Hip-Hop. Vele klassiekers zagen het licht en het jaartal wordt dan ook vaak besproken. Uiteraard met het paradepaardje Illmatic voorop. Hoe is het dan nog mogelijk dat een classic als Rooftop Soundcheck over het hoofd is gezien? Justice System is een groep bestaande uit zeven man. Bas, gitaar, keyboard, saxofoon, drum en rap. Het is allemaal aanwezig. We hebben hier te maken met vakkundige instrumentalisten en twee net zo vakkundige rappers. Er zijn niet veel samples gebruikt. Men gooit wel enige scratches in de mix, want het blijft immers Hip-Hop. Toch zullen mensen die dit genre niet zo liefhebben best kunnen genieten van deze plaat. Het lijkt alsof elk lid onmisbaar is; elk groeplid bezit over een sleutel om de machine te kunnen laten functioneren. Zo heeft elke muzikant weliswaar zijn eigen waarde, maar het is in het samenspel waarin de chemie van de groep naar voren komt. Nu zal een criticus kunnen opmerken dat de instrumentatie enige diepgang mist. In mijn optiek geeft het de rappers juist de bodem om zich volledig te kunnen uiten. De instrumentatie is nadrukkelijk aanwezig, maar overstemt niet. Een vergelijking met The Roots ligt zo voor de hand, maar gaat wat mij betreft niet op. Het geluid van Justice System is voller. Het is zowel speels als gericht. De opname van "live" instrumentatie is mooi uitgewerkt. Het nummer Santana brengt deze instrumentatie dan naar de voorgrond: geen samples, geen scratches, geen raps. Opvallend is dat men in de samplekeuze, voor zover die er is, o.a. een sample haalt uit het nummer Time van de zeer afrocentristische Last Poets. De liefhebber van het genre hoort geheid de vocals van Q-Tip in Dedication to Bambaataa. Naast dit alles staan echter nog twee uitstekende rappers: Folex en Jahbaz. Met kracht in de stem en een duidelijke articulatie zijn beide heren makkelijk te volgen. De rappers vullen elkaar prima aan en vertellen leuke anekdotes. De onderwerpen zijn veelal luchtig van aard. Wat nog wel interessant is om aan te halen zijn de vele "props" naar o.a Afrika Bambaataa. De opkomst van de helden van weleer en daarmee de ideologie die men met Hip-Hop probeerde over te brengen (bijv. de 'eenheid door muziek' gedachte) wordt enigszins geromantiseerd. Het moet dan gezegd worden dat beide MC's blank zijn. Is dit een poging om de acceptatie van de zwarte gemeenschap te krijgen? Het doet denken aan de drang van MC Serch, die zich met alle moeite probeerde te distantiëren van gimmicks als Vanilla Ice. Nu is dit beeld totaal niet hinderlijk, maar het zorgt wel voor een fascinerend onderwerp. Uiteindelijk staat een positieve houding centraal en dat werkt zich verfrissend uit. De heren van de Justice System hebben gezorgd voor een stille revolutie, maar kregen daarvoor helaas geen erkenning. Om een flauwe grap te benutten: het systeem deed ze geen recht. Ieder persoon die zichzelf oprecht ziet als een liefhebber van Hip-Hop, moet deze plaat op zijn minst kunnen waarderen. Rooftop Soundcheck is een classic!

toris
Mb. schreef:
recensie

Ik zou je willen adviseren om af en toe een regel open te laten in je recensie, dat leest wat makkelijker.
Ik ben het overigens wel voor het grootste deel met je eens. "Rooftop Soundcheck" swingt de pan uit! Ik hou erg van producties a la "The Roots", en de muzikanten verstaan hun vak.

Mb.
Ik zal het onthouden, maar ik vond het in dit geval prettiger om het door te laten lopen in één verhaal.

Ulfat-e-Zulmat
Ik vind het een sterk stuk, Mb.. Zeer helder en vermakelijk geschreven. Als 'buitenstaander' krijg je direct een beeld van de muziek. Mijn complimenten. Al had je wel wat meer aandacht mogen besteden aan Flexin' tha Ill Funk.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Woah, dit is echt meesterlijk .

Vind dit qua sound niet te vergelijken met The Roots, eerder met Pete Rock & C.L. Smooth.

panjoe schreef:
Woah, dit is echt meesterlijk .

De link met The Roots is al gauw gelegd omdat ze een band zijn, maar ik ben het met je eens. Het lijkt wel een huwelijk van de 2 ofzo.

Erg vet inderdaad.

avatar van Silky & Smooth
Leuke tip, panjoe! Justice System, en daarmee Rooftop Soundcheck, was voor mij onbekend. Voor mij zal dit inmiddels wel een van de leukste albums van 1994 zijn. De muziek wordt blijkbaar ingespeeld door Justice System. Ze zorgen voor warme achtergrondmuziek door veel jazz- en funk-geluiden er door heen te gooien. Achtergrondmuziek is misschien een te denigrerende term voor de producties, want ik denk dat dit album zelfs wel zonder rap overeind zou blijven. De rap zorgt hier grotendeels voor de hip-hop. De rappers van Justice System zijn erg kundig en zorgen met hun manier van rappen voor een positief geluid wat mooi aansluit op de muziek. Jammer dat dit werk zo onbekend is. Na het luisteren van dit album durf ik wel te zeggen dat deze groep niets onder doet voor andere rappers en groepen uit deze tijd. Dit is een heel mooi album dat zeker vaker gedraaid gaat worden!

avatar van MAS
MAS
Dit klinkt inderdaad erg lekker. Mij doet dit af en toe denken aan Urban Dance Squad.

Mb.
Hoewel ik het al min of meer schreef in mijn recensie, wil ik toch even kwijt dat al die vergelijkingen toch niet nodig zijn. Dit staat op zichzelf. Ondanks de onbekendheid had deze groep wel degelijk een pionierende rol binnen de opkomst van de daadwerkelijke instrumentatie binnen Hip-Hop.

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening hoor, daar niet van. Vergelijk er verder lekker op los.

Ulfat-e-Zulmat
Silky & Smooth schreef:
Leuke tip, panjoe!

Ahum!

avatar van Silky & Smooth
Op HHAvdW-forum:
panjoe schreef:
Over albums die meer aandacht verdienen gesproken: Social en Mb tippen Justice System - Rooftop Soundcheck in het Maak kennis met rap en beoordeel topic.

avatar van maxinator
Zo heb ik deze ook leren kennen, klinkt lekker hoor

avatar van P.O.W.
5 sterren nu, het is ook gewoon moeilijk om een top 3 uit te zoeken. Flexin' Tha Ill Funk sowieso #1, maar de rest...? Allemaal vet. Hoewel ik Santana na een paar keer luisteren wel gehoord heb.

Wat is dat hhavdw forum trouwens? Wil wel es checken.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Dedication to Bambaata . HHAvdW is het Hip Hop Album van de Week topic.

avatar van P.O.W.
Oh dat ok haha. thanks. Ja daar heb ik em ook weg.

Rene1979
Zo trek je af en toe weer eens wat uit de kast wat je al een tijd niet gehoord had... Dit is een gneiaal album. En deze gasten waren hun tijd ver vooruit met de hoogstaande beats.

Mb.
Dit zijn wel meer dan enkel 'beats'. Met die term doe je de instrumentatie geen recht, vind ik.

P-DawG
'Iets met seks bedrijven met een kolonie vormend en sociaal insect.'

Voor meer info tjek hierrr.

Rene1979
Nou ja hoogstaand, tijd ver vooruit. Vind ik toch wel een degelijk compliment over de beats. Dit is een klassieker.

avatar van ijsduivel
Is dit een officiële video van Summer in the City? zo ja, wil iemand hem dan even toevoegen?

avatar van Booyo
Nog nooit iets van gehoord, maar nu al een behoorlijk tijd naar op zoek. Puur voor die hoes!