The Clash - Combat Rock (1982)

Punk / Rock
Label: CBS

1. Know Your Rights (3:41)
  2. Car Jamming (4:01)

met Ellen Foley

3. Should I Stay Or Should I Go (3:09)

met Joe Ely

4. Rock the Casbah (3:43)
  5. Red Angel Dragnet (3:46)
  6. Straight to Hell (5:32)
  7. Overpowered by Funk (4:53)

met Futura 2000

8. Atom Tan (2:30)
  9. Sean Flynn (4:32)
  10. Ghetto Defendant (4:45)

met Allen Ginsberg

11. Inoculated City (2:43)
  12. Death Is a Star (3:10)
Een wat wisselvallig album, maar wel met de klassiekers "Should I stay or should I go" en "Rock the Casbah".
Het schijnt dat de heren ook niet overeen konden komen welke richting ze moesten aanhouden, en dat is dan ook te merken. De echte fans vonden dit album een sell-out.

avatar van Madecineman
Inderdaad wat wisselvallig album maar wel heel lekker in de auto. Toch wel 3,5* waard.

avatar van Ward
Zeker niet zo goed als London Calling, maar toch wel aardig. Er staan wel een paar leuke nummers op.

aERodynamIC schreef:
De echte fans vonden dit album een sell-out.

Ik vind dit toch wel een erg lekker album, maar ik ben dan ook geen echte fan.

avatar van nuf
nuf
leuk album! wisselvallig wel, zonder should i stay or should i go, en rock the casbah stelde dit album niet zoveel meer voor.

zelf vind ik het laaste nummer, death is a star erg leuk

Ik ben verbaasd. Als 10jarige zat ik op een cm-kamp. Het nummer 'should i stay or should i go' was hét lijflied toen.
Dus dacht ik dat dat een numme van '91 was. Niet zo?..

avatar van andré
Het was destijds opnieuw uitgebracht, volgens mij zat het nummer in een Levi's-reclame.

avatar van Jan Wessels
Wat wisselvallig album. Rock the Casbah is een voorteken van de muziek die ze op Sandinista! gingen maken. Should I stay or should I go is zo'n heerlijk puntig, mod-achtig nummer waar Engelse bands patent ophebben. 3,0

avatar van T.O.
Jan Wessels schreef:

Lijkt me niet, Sandinista is twee jaar ouder dan dit album

avatar van pejo
Ik heb van dit album altijd erg genoten.
Noem het wisselvallig, ik hou het liever op afwisselend. De funk (disco) invloeden waren op sandinista! al aanwezig en komen hier ook weer terug.
Straight to Hell blijft een wereldnummer en de drive op carjamming is erg opwindend. Het is echt 80's maar dankzij the Clash was dit decenium toch niet zo beroerd.

avatar van Jan Wessels
T.O. schreef:
Lijkt me niet, Sandinista is twee jaar ouder dan dit album

Ben ik al die jaren in de war geweest.....

Sandinista! heb ik sinds het album uitkwam. Combat Rock kocht ik een paar jaar geleden in de uitverkoop. Ik vond dit laatste album eigenlijk veel primitiever klinken en ging er dus van uit dat ie ouder was. Bedankt voor de terechte opmerking.

EVANSHEWSON
Middelmatig album van The Clash, maar ik vond het in de afprijsbakken, voor twee keer niets, dus dat valt wel mee;
Straight to Hell, Should I Stay, Car Jamming en Rock the Casbah toch wel de betere tracks.
Maar als album nogal wisselvallig.
Daarom : 3 en niets meer ***

Ik vind dit juist wel een goed album van The Clash; niks uitverkoop.
Heerlijk zomers album, met veel reggae invloeden. Ghetto Defendant heeft een gitaargeluid waar Doe Maar groot mee werd.
Verschillende nummers kunnen zich meten met het betere werk van een andere Engelse band; The Specials.

ten tijde van dit album brak the clash dan eindelijk door in de USA. Toen was het al bijna gedaan met de band, echter wegens de USA successen hebben de heren het nog even volgehouden met elkaar.
Ik blijf het een zeer sterk album vinden met 2 'single' klassiekers in feite: should I stay en rock the casbah. Voor de rest staan er nog zo'n 4 a 5 sterke nummers op dit album.

avatar van Lennonlover
Dit album vind ik niet echt de max, maar Rock the Casbah is gewéldig!

avatar van xrockerx
Should I Stay....skip ik overigens altijd...verschrikkelijk nr

de echte krakers van the Clash zijn London Calling en misschien het nog wel beter debuut album...dit is een aardig plaatje

beaster1256
ik vind dit een goed album omdat er 4 weergaloze songs opstaan nl. rock the casbah, should i stay or should i go , maar vooral straight to hell en death is a star zijn verbluffend voor een ex punk groep als the clash , de andere nummers zijn minder geslaagd

avatar van Dungeon
Erg mooi album.

Leuk nummer is -Know your rights, door de punk roots en het statement dat gemaakt wordt.

Car Jamming. De cd ligt in mn auto maar deze kan ik even niet voo rme halen. Ik schaam me.

Should I stay en Casbah vind ik wat minder. Te catchy voor mij. Wel nummers die ik luister maar geen nummer waarbij ik na afloop op repeat druk.

Straight to hell is opzich ook wel catchy, maar vind ik net ietsje genialer in elkaar gezet. Mooie opbouw en mooi gebruik van woorden. En dat statement speelt wederom mee.

Red Angel Dragnet is prachtig. Moet ik wel even bij vermelden dat ik een iefhebber ben van spoken voice. Mooie poezie. het heeft iets mistieks.

Overpowered by funk. Leuk nummertje met plezier gemaakt, dat kan niet anders. Niet mijn favoritiet maar george clinton zou er jaloers op zijn.

Atom Tan, vliegt voorbij, te kort nummer. Wel erg fijn om naar te luisteren met die 2e stem. In de auto zing ik die 2e stem altijd mee.

Sean Flynn. Weer dat mistieke. Trommeltjes klinken erg lekker.

Ghetto Defendant. Mooie poezie. Weer die spoken voice in samenspel met zang. Voor mij is dit op dit moment het mooiste nummer van the clash.

Inoculated city
Wel aardig, past goed op deze plaat. Maar niet mijn favo.

Death is a star.
Hier komt weer die spoken voice terug en die mooie poezie. Een toppertje.

Al met al een aanrader. Beetje commercieel voor the clash maar zonder platencontract zitten is natuurlijk ook geen pretje. Aan de andere kant is de plaat weer toegankelijk voor een wat groter publiek.

Ik heb dit album op LP en vond het eigenlijk niet zoveel aan vergeleken met Sandinista en London Calling. Nu ik het weer eens op mijn pc luister, moet ik zeggen dat het een stuk beter klinkt dan ik ooit dacht. De stijl past wel weer goed in barre tijden als tijdens een kredietcrisis en recessie...

avatar van kaztor
Heb 'm zaterdag uiteindelijk aangeschaft.

Het is zelfs voor Clash-begrippen een nogal fragmentarisch geheel (en dat zegt nogal wat!). Het fijne daaraan is natuurlijk dat de heren er geen ene fuck om lijken te geven wat ze doen. Ik zet in met een 4.

avatar van kaztor
Die groove van Car Jamming...

Inmiddels wat vaker beluisterd en hij wordt bij elke luisterbeurt beter!
Ook is de invloed op de oude Chili Peppers evident in het funky materiaal.

stuart
Voor mij een matig album met een paar aardige/goeie nummers met hun laatste 'classic' Rock The Casbah; de band lijkt zoekende en komt in mijn oren niet tot voldoende overtuigende nummers; ..it's over.....

avatar van Reint
Ondergewaardeerde plaat. Op vinyl klinkt dit echt fantastisch. Know Your Rights heeft een fantastische tekst en 'attitude', maar eigenlijk is de hele plaat voor Clash-begrippen vrij gewaagd en experimenteel, en deze plaat doet voor mij niks onder voor London Calling.
Wat een plaat!

avatar van Reint
Wist men hier trouwens dat M.I.A. Straight to Hell heeft gesampled voor haar hit Paper Planes?

avatar van itchy
Reint schreef:

Ja, dat wist ik

avatar van joyce19791
Ik hoor toch echt veel lieve London Calling.
Het begin van deze plaat vind ik nog wel aardig (mede door het goede openingsnummer en de klassiekers Should I Stay en Rock the Casbah), maar daarna zakt het in en weet het mijn aandacht niet meer vast te houden.
3***

avatar van LucM
"Should I Stay Or Should I Go" is een klassieker dat in 1991 opnieuw een hit werd, "Rock the Casbah", "Straight to Hell" en afsluiter "Death Is a Star" zijn eveneens uitstekende songs. Dit album is even eclectisch en afwisselend dan de twee voorgangers met het verschil dat het niveau minder constant is, het spelplezier klinkt hier ook minder door.

Rock the Casbah werd ooit op MTV gedraaid tijdens zo'n uitzending met allemaal van die overdreven dansende gasten in zwembroek en te kleine bikini's.
Hierdoor heeft het nummer bij mij wel aan kracht verloren.

LucM schreef:
het spelplezier klinkt hier ook minder door.

Dat heeft vast te maken met de bijzonder fijne sfeer in de band rond deze tijd... Mij valt dat niet zo op, maar het is wel duidelijk dat de scheidingslijn tussen Joe Strummer en Mick Jones hier wat aangedikter klinkt.

avatar van kaztor
This is a public service announcement
With guitar
Know your rights all three of them

Number 1
You have the right not to be killed
Murder is a CRIME!
Unless it was done by a
Policeman or aristocrat

And Number 2
You have the right to food money
Providing of course you
Don't mind a little
Investigation, humiliation
And if you cross your fingers
Rehabilitation

These are your rights
Wang

Know these rights

Number 3
You have the right to free
Speech as long as you're not
Dumb enough to actually try it.

These are your rights
All three of 'em
It has been suggested
In some quarters that this is not enough!
Well..............................

Get off the streets
Get off the streets
Run
You don't have a home to go to
Smush

Finally then I will read you your rights

You have the right to remain silent
You are warned that anything you say
Can and will be taken down
And used as evidence against you

Listen to this
Run

Geniale en vooral trefzekere tekst!

Politici, ambtenaren en anderzijds hoge piefen kunnen doen en laten wat ze willen. En jij, jij hebt vrijheid van meningsuiting, maar hou vooral je mond en werk jezelf de pleuris zodat de raven je kunnen plukken.

Dit klinkt héél bekend...