Celer - Future Predictions (2020)

Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Merita (35:05)
  2. No Sleep in Medan (27:30)
  3. Nothing Will Change (42:36)
  4. Qaraoun (32:06)
avatar van trebremmit
Dit zal wel een van de eerste releases zijn dit jaar, en direct ook wel een aardige denk ik.

Voor wie een paar uurtjes over heeft. Future Predictions | Celer - celer.bandcamp.com

avatar van esteban
De albumhoes sprak mij aan, maar ik kende de artiest niet. Electronic, eigen beheer, misschien is dit wel wat? Zodoende gaf ik Merita een kans.

Oef, wat een opdracht zeg. Het is niet dat dit mijn ding niet is, noch dat ik dit niet graag zou horen of iets van die aard. Ik zet muziek als dit wel eens vaker op via Spotify 'focus' lijsten bijvoorbeeld.

Wél vrij problematisch voor mij, het feit dat dit een nummer van één minuut lang lijkt dat simpelweg 35 minuten lang in een loop speelt. Of ik nu 5, 10, 15 of 20 minuten vooruit skip, het klinkt op elk moment exact hetzelfde als voorheen. Er zit werkelijk niet de minste variatie in.

Misschien luister ik ooit de andere nummers ook eens. Al zal ik daar dan wel wat de moed / mood moeten voor vinden.

esteban schreef:

Dit is voor elk nummer zo. Het derde nummer heet niet voor niets 'Nothing Will Change'.

Ik kan hier ook niks mee. Na 10 minuten een nummer beluisterd te hebben houd ik het niet langer vol.

avatar van trebremmit
Luisteren jullie nooit ambient/drone?

avatar van esteban
Juist wel. Maar dit nummer (Merita) vond ik binnen dat genre echt een héél moeilijke zit. De rest nog niet kunnen beluisteren, maar de zin ontbrak meteen ook wat. Vandaar ook nog geen beoordeling.

avatar van trebremmit
Wat dan als ik vragen mag? Want uit jullie commentaar komt het op mij over alsof je voor het eerst naar dit soort muziek luistert.

avatar van jurado
Celer is een artiest die gewoon teveel uitbrengt waardoor de, sowieso, niet al te spannende ambient/drone over het algemeen het ene oor in en het andere weer heel snel uit gaat.
Middelmaat, al jaren.

(Bovenstaande is een persoonlijke mening)

avatar van jorro
Ik luister ook regelmatig ambient/drone. Maar een herhaling van dezelfde vijf akkoorden een half uur lang is extreem.

jorro schreef:

Maar wat luister je dan?

Ambient is nou niet een genre dat je gaat luisteren om variatie.

avatar van jorro
Tangerine Dream, Klaus Schulze, Philip Glass, Wim Mertens, enz.
Allemaal ambient/drone (volgens wikipedia)

avatar van trebremmit
Ook mooi maar toch wel wat anders dan dit Die eerste twee zijn meer Berlin School en die laatste twee lijken mij meer te vallen onder klassiek en minimal.

Ik zou dit meer met een Loscil, William Basinski of Thomas Köner willen vergelijken, alhoewel die meer kwaliteit hebben.
Dit album van Robert Henke bijvoorbeeld, een uur lang bijna hetzelfde maar het is wel erg mooi.
Robert Henke - Indigo_Transform (2009) - MusicMeter.nl

Het is geen muziek om aandachtig naar te luisteren denk ik, meer om op weg te drijven. Merita vind ik bijvoorbeeld wel mooi hier.

Poa
jurado schreef:
Middelmaat, al jaren.

Eens, hij heeft zo rond 2008-2009 zijn piek gehad qua kwaliteit vind ik. Wel grappig dat dit album blijkbaar bovengemiddelde aandacht krijgt omdat het uit januari komt, net zoals Xièxie vorig jaar op Rateyourmusic (opeens ~100x zoveel stemmen als zijn andere releases).

avatar van trebremmit
Inmiddels wat vaker gehoord en ik vind dit erg mooi, denk dat ik die box wel ga bestellen.

With a focus on introspection and imagination, each piece begins with all layers playing, with minimal additional long-term structural development in order to maintain a state.

Kan me wel voorstellen dat sommigen hier niks mee kunnen, maar ik word vaak rustig van zulke layers.
Mijn favoriete release uit dit jaar tot nu toe in ieder geval.