Zwangere Guy - BRUTAAL (2019)

Belgiƫ

met Blu Samu en Yseult

10. Sideshow Bob (3:29)
  11. Niemand (4:47)
  12. Doorbijter * (3:26)
  13. 1 Uit de 1000 * (2:25)
  14. Fally Ipupa * (2:57)

met Freddie Konings

15. Kutjaar * (2:05)
  16. Guttergang 2 * (2:25)

met De Guttergang en Jazz Brak

20. Ici C BX * (3:01)

met Frenetik

avatar van thgryda
thgryda schreef:
Binnenkort eens gaan zien in de MOD.

Of niet natuurlijk

avatar van overmars89
Het heeft even geduurd, maar ik ben er over uit. Dit is een moderne klassieker! Zwangere heeft een energie wat ik lang gemist heb in Nederland. Een soort van hip/hop energie wat ik niet kan beschrijven. De man is zo oprecht. Die energie heeft er zelfs voor gezorgd dat ik een traantje moest laten vorig jaar op DTRH.

avatar van Johnny Marr
Uit GRIJZE ZONE:

Pompen Conway the machine, Dr. Dré of the JB's
Funk mijn leven op, all I need dat is muziek

Dit blijft een fijn album. WAAROM, SPEKGLAD en vooral ELLEBOGENWERK zijn voor mij wel de duidelijke uitschieters.

avatar van overmars89
Ho Ho! De uitbreiding die vandaag is uitgekomen is weer om van te smullen!
Verreweg de hardste artiest van het moment in de Benelux!

avatar van Johnny Marr
overmars89 schreef:
Ho Ho! De uitbreiding die vandaag is uitgekomen is weer om van te smullen!

Uitbreiding? HONDSBRUTAAL?

Johnny Marr schreef:

Uitbreiding? HONDSBRUTAAL?

BRUTXXL, Check Spoti

avatar van SirPsychoSexy
overmars89 schreef:
BRUTXXL, Check Spoti
Hoe moet BRUTXXL worden opgevat? Als een soort heruitgave van BRUTAAL, maar met bonustracks? Zijn de nummers van BRUTAAL identiek in de BRUTXXL-versie of is er aan gesleuteld?

EDIT: Blijkt dus inderdaad, zoals gezegd, louter een uitbreiding te zijn: BRUTAAL + 8 nieuwe tracks.

SirPsychoSexy schreef:

Ja inderdaad, een soort van Deluxe uitgave, maar zeker wel de moeite waard met bijna een half uur aan nieuwe muziek!

avatar van thgryda
Vooral een poging om momentum te houden en relevant te blijven om te kunnen treden dit najaar. Veel shows gecanceled terwijl 2019-2020 zijn periode had moeten worden. Vandaar ook geen nieuw album omdat de tracks qua sound eerder een verderzetting zijn van Brutaal. En dus ook in die show zouden passen.

avatar van Nr.4
Ben met die BRUTXXL eindelijk ook eens goed gaan zitten voor Zwangere Guy z'n muziek. Eerder pakte het me niet, maar ben om. Toffe rapper, lekker rauwe sfeer en meestal dikke producties. Best wel een totaalplaatje dat in NL veelal ontbreekt momenteel (op good old Sticks na).

avatar van Yestsida
Een moderne Belgische klassieker.

Ik was vrij laat met het ontdekken van Zwangere Guy. Nederlandstalige Hip Hop stond al ettelijke jaren niet meer op mijn radar en een artiest met zo'n artiestennaam ging me niet over de streep trekken om me er weer in te verdiepen. Mensen rondom mij, die zelfs niets met Hip Hop hebben, raadde me al aan om het toch een kans te geven maar de naam was toch een struikelblok vrees ik. Tijdens de zomer van 2020 ontdekte ik op YouTube Gorik, Pt. 1 en de Wintersessie 2020 van hem bij 101Barz en mijn interesse was meer dan gewekt, nog steeds zo'n geniale sessie. Wie Is Guy? maakte geen al te grote indruk op mij maar ik besloot toch BRUTAAL ook een kans te geven.

Ja, dit ligt me veel beter dan het debuutalbum. Hier lijkt veel meer tijd en gedachten in gegaan zijn, dit voelt ook als één samenhangend geheel. Waar zijn vorige album meer een collectie van tracks was is dit écht een album.

Vanaf hier bewijst Zwangere Guy voor mij toch de beste Nederlandstalige rapper te zijn hoor. Elke track dat hij voorgeschoteld krijgt rapt hij helemaal kapot, heeft een fijne stem en is een getalenteerd tekstenschrijver dat iets te zeggen heeft. Een onderscheid maken tussen de liederen op deze LP kan ik niet, ze zijn allen magnifiek.

GUTTERGANG krijgt wel een speciale vermelding. Wat een track, wat een energie springt daar van af! Op het moment dat je denkt dat het niet harder meer kan knalt het nog harder na de beatswitch. WAT EEN BANGER!

De beatbakkers verdienen trouwens ook een eervolle vermelding. Elke instrumentatie klinkt heerlijk. Niets voor de radio of een groot mainstream publiek, gewoon heerlijk authentieke Hip Hop.

Minpunten kan ik eigenlijk niet vinden. De gastartiesten leveren ook meesterlijke bijdrages op dit tweede studioalbum maar als ik dan toch klein puntje van kritiek moet geven zou ik wel zonder de strofe van Narco Polo kunnen... maar dan ben ik wel aan het muggenziften hoor.

30 oktober 2020 was daar de deluxe-editie opeens, BRUTXXL. Deze 8 nieuwe tracks (ROTJOCH was al een bonustrack op het oorspronkelijke album) moeten niets onderdoen voor het reguliere album, dezelfde kwaliteit is er nog steeds. Voor mij passen ze ook mooi in het geheel.
GUTTERGANG 2 viel me een beetje tegen omdat het niet zo bruut is als deeltje 1... maar dat mag de pret niet drukken. Fally Ipupa met Freddie Konings is dé banger van BRUTXXL.

Eigenhandig heeft Papa ZG ervoor gezorgd dat mijn interesse in Frithop wederom gewekt is en dit album is op korte tijd één van mijn all-time favorieten geworden. Elke gastbijdrage beluister ik en ook met het nieuwe STIKSTOF-album laat hij horen nog niet aan minderen te denken. Beter dan dit (ook kijkende naar de 101Barz-sessies) heb ik het nog niet gehoord in het Nederlands hoor. Antwerps Testament is van de troon gestoten als mijn favoriete Nederlandstalige album.
Dit allemaal ook nadat hij eerder in hetzelfde jaar al een volledig album uitgebracht had zelfs, bizar eigenlijk.

De perfecte score geef ik nooit maar dit krijgt wel een welverdiende 4,5*.