Salah Edin - Nederlands Grootste Nachtmerrie (2007)

Label: Top Notch

1. NGN (2:22)

met Focus...

2. T.H.E.O. (Teleurstelling, Haat, Ergernis & Onbegrip) (3:10)
  3. Het Land Van... (3:32)
  4. Geliefd Om Gehaat Te Worden (3:46)
  5. Opgeblazen (3:27)

met Opgezwolle

6. 0172 (3:56)
  7. Zwarte Gat op het Witte Doek (4:12)

met Focus...

8. Geld (2:54)

met Big Boy Caprice

9. Hosselaar (3:51)
  10. Skit 10 (0:39)
  11. Vrouwtje Is een Bitch (3:43)
  12. Samen Huilen, Samen Lachen (3:51)
  13. Koning Te Rijk (3:48)
  14. Oog Om Oog (3:30)

met Mr. Probz

15. De Voorbereiding (Skit) (0:24)
  16. Paradijs Is Nu (3:29)
  17. Op de Straat (6:24)

met Sticks, Kempi, Appa en Winne

avatar van T37king
Wisten jullie dat freeway (een rapper van Roc A Fella )$45000 bood voor de beat van vrouwtje is een bitch gemaakt door aftermath producer focus!

0,5
T37king schreef:
Aldus de fabeltjes krant

lappy schreef:
Aldus de fabeltjes krant
Nee echt serieus freeway (rapper van Roc A Fella)bood $45000 voor de beat van focus vrouwtje is een bitch, ik vind die beat heel goed!

0,5
T37king schreef:
ok, geef me maar de bron ik ben echt zeeer benieuwd.

Gekkenhuis
Er was veel te doen om die beat ja. Zie

voor de bron.

Er komen trouwens nog 2 clips aan voor dit album.

avatar van XtReM3 SkILLz
1,0
Triest slecht album hier en daar word die gered door zijn features maar voor de rest is het bar slecht..

Gekkenhuis schreef:

Er komen trouwens nog 2 clips aan voor dit album.
Weet je ook welke tracks dat zijn?

Gekkenhuis
Nee, maar ik denk in ieder geval 0172. Op statemagazine.nl staat een filmpje over the making of die video's.

avatar van Soete
Ik vind dit echt een vermakelijke album. Er is veel gezegt over zijn omstreden teksten. Af en toe overdrijft hij wel met hoe slecht het hier is en over de negativiteit dat heerst. Maar het is zijn album en zijn visie over alles. Dope beats en zijn altijd opmerkelijke teksten zijn een dope combinatie. De skits zijn overbodig, voor de rest zijn alle nummers het luisteren waard.
4.5*

Sheplays
Na vanochtend een groot gedeelte van het album van de rasechte Drent, Jannes, beluisterd te hebben kom ik als, niet hip-hopper, hier even langs om te melden dat ik de commentaren op dit abum niet kan begrijpen.

Van wat ik heb gezien op de clips wordt op dit album gewoon met tongue-in-cheek en onder een lekkere beat wat kritiek geuit op een paar zwakke plekken in onze samenleving.

Naast het album en de teksten van genoemde Jannes vind ik dat helemaal niet zo slecht.

Social_Mask
Ik vind die Salah niet een bijster slechte rapper, maar z'n teksten zijn beats wel simpel, technisch gezien. Ook wordt zijn flow na een tijdje tja, irritant net als zijn stem overigens. Veel beats zijn a la 50 Cent, zo ook een aantal refreinen. Sommige beats kan ik wel waarderen, zoals Het Land Van... en ik kan ook begrijpen dat hij zo'n nummer maakt. Ikzelf ben ook Moslim, al heb ik niet zo'n mening als hem. Maar ik heb dingen in mijn omgeving gezien waarin marokkanen (en andere moslims) toch wel erg gediscrimineerd werden. Het komt niet alleen van Salah's kant. Hij heeft the state of mind: Haat bestrijd je met nog meer haat. Maar daar komen we toch niet ver mee ? Zoals ik al zei, ik begrijp het. Het idee is niet slecht, maar het kon een stukken beter worden uitgewerkt. Soms doet dit me trouwens denken aan PE, gwn rappers en rapgroepen die veel overheid teksten hadden. Die kritiek hadden op de maatschappij. Ik geef hier toch nog 2,5* voor. Het heeft niet te maken met zijn "boodschap", maar meer met de manier hoe hij die brengt. Too bad, kijk toch wel uit naar een soortgelijk album dat beter is uitgewerkt. Want ik kan me soms wel persoonlijk vinden in sommige statements.

avatar van AzurixXx
Deze kerel is tè triest! Geen goeie teksten (volgens sommigen hebben ze een verhaal :S nou ik heb hem niet gevonden, maar kan aan mij liggen ), geen lekkere beats en hij ziet er niet uit (niet iets waar je naar kijkt als je het album luistert, maargoed )! Ik kan niet anders dan een 1,5 te geven.

avatar van T.A.
Ik vind alleen de tracks met Stickert ok.

avatar van MJ_DA_MAN
Op De Straat kwam ik laatst toevallig tegen op Youtube, zeker geen slecht nummer. Zelfs aan Kempi irriteerde ik me niet op dat nummer.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik denk toch dat ik dit album ga checken, nu ik een paar nummers beluistert heb. Salah Edin zelf vind ik een ontzettende klote-rapper, en bovendien iemand waar ik me alleen aan irriteer als ik zijn teksten hoor. Maar de beats in die nummers, ze hebben gewoon een Aftermath-gehalte door Focus. Hij heeft denk ik gewoon geluk dat ie Cilv kent, want anders kan een rapper van dit niveau niet aan zulke beats komen van hoge kwaliteit. Maar goed, ik moet nog zien of de rest van het album ook goed geproduceerd is.

avatar van MJ_DA_MAN
Overigens, Het Land Van...: ik krijg bijna zin om heel de tekst van dat nummer te gaan ontleden, en per regel er op in te gaan gezien ik het eigenlijk geen enkele keer eens ben met Salah. Echt een lachwekkende, bijna racistische en ontzettend zwart/witte tekst.

avatar van Lukaz

hahaha

avatar van MJ_DA_MAN
Album beluistert, en ben het wel met het gemiddelde eens. Ten eerste: Salah Edin is als rapper érg zwak. Vervelende stem, amper flow, kinderlijke opbouw van teksten en rhymes, en komt af en toe zelfs basisschool-grammatica (deze waargebeurde verhaal ). Dan zijn onderwerpen. Zoals ik al eerder vermeldde, het is zó ontzettend zwart wit, kort door de bocht en af en toe zelfs bijna racistisch. Ben het eigenlijk nooit met hem eens, nummers als T.H.E.O. en Het Land Van zijn lachwekkend qua inhoud. Ik zal er niet verder op in gaan, omdat deze site niet bedoeld is voor politieke discussies. Maar we hebben ook een groot pluspunt: de producties. Focus brengt over het algemeen goede producties, en een deel daarvan had zelfs zo meegekund op een album van een van de Aftermath-rappers. Het verschil tussen rapper en productie is dus groot, wat natuurlijk doodzonde is. Puur om Salah kan ik dit album geen voldoende geven, maar de producties redden het nog enigsinds: 2,5*.

avatar van MJ_DA_MAN
Opgeblazen zou zonder Salah Edin trouwens gewoon een erg vet nummer zijn.

Weet trouwens iemand waar Kempi het over heeft in Op De Straat? Ik zei dan wel dat ik me niet irriteerde aan hem in dat nummer, maar het is eigenlijk gewoon zo lachwekkend en onverstaanbaar gerapt dat ik het luister voor de vermakelijkheid. Als ie opent met: welkom op de straat bitch, ja welkom op de straat, lig ik gewoon dubbel . Ook nog een line van de Kemp uit dat nummer: de dokters praktijk, haal je drugs bij de dokter (als ik het goed verstaan heb tenminste). Iemand?

En dat gaan we nu maar eens doen:

Het land van 1 miljoen mensen zonder baan
Het land waar ze je niet aannemen vanwege je naam

Dat gebeurd hier idd, maar gebeurd dat alleen hier? Nee Salah, dat gebeurd wereldwijd. Bedrijven hebben vaak het liefst Nederlanders, maar ik persoonlijk weet dat er in het bedrijfsleven genoeg ''buitenlanders'' hun baan hebben. Er worden ook dagelijks duizenden Nederlanders afgewezen.

Het land van vooroordelen
Ook vooroordelen heb je wereldwijd, beschrijf het dus liever als: de wereld van vooroordelen.

Het land waar ze je dwingen tot het maken van problemen
Die mag je wel eens even uitleggen.

Het land van zoveel wetten
Idd, afschaffen die wetten .

Het land waar ze constant met camera's op je letten
Dat lijkt me eerder een voordeel, als je zelf geen kattenkwaad uithaalt, toch?

Het land dat alleen bij voordeel jou ass komt redden
Waar gaat dit over?

Het land van illegalen, mediaverhalen, politici die geld uit je zak
probeert te halen

Illegalen zijn er, mediaverhalen zijn er, maar politici die geld uit je zak probeert te halen? Is dit gewoon weer zo kort mogelijk door die bocht of zit er meer achter, Salah?

Het land dat loopt te flashen
Idem.

Het land met open grenzen
Dit is een voordeel.

Vol is vol zeker voor de armoedige mensen
Dat is in meerdere gevallen meer dan terecht.

Het land van commercie
Het land waar mensen leven in een andere demensie

Hebben die twee dingen verband om rijmde het gewoon goed?

Het land van morgen is een zorgen
Spreek voor jezelf, niet iedereen haat dit land zo erg als jij.

Het land van mooie dromen is bedorven
Kijk goed om je heen want dit zijn de focking gevolgen

Gevolgen? Waar?

Het land van de hoogste percentage moslimhaters
Het land dat is opgebouwd door onze vaders

Ja, eerst weer lekker kort door de bocht en vervolgens weer een simpel rijmend zinnetje. Zo lus ik er ook nog wel een paar.

Het land dat ons ziet als gevaar en terreur
Land van mooie dromen, stelt me teleur

Precies hetzelfde verhaal, maar de oorzaak van haat bij bepaalde mensen komt er niet zomaar. Ik keur moslim-haat gelijk af, maar haat onstaat nogal gemakkelijk.

Het land van kapitalisme, onderhuidse racisme, materialisme het
land dat loopt te bitchen

Eerst flashen en nu weer bitchen? En ook racisme is een wereldwijd iets waar je niks tegen doet.

Het land van terrorisme
Ik merk er anders toch weinig van.

Het land van extremisten
Wat voor extremisten?

Het land waar je je mening niet zomaar vrij kan spitten
Dit vind ik best pijnlijk. In het nummer T.H.E.O. zegt Salah het volgende:

De rechter slaat met zijn hamer het oordeel was al bekend
Levenslang was de straf die werd opgelegd
Nu zit ik vast voor het gene wat een ander heeft gezegd

Ik neem aan dat Salah met je mening vrij kan spitten naar de dood van Van Gogh wijst, in negatieve zin dus. Maar vervolgens met zo'n zin aankomen? Dat is tegenspraak. Overigens is ''het niet meer vrij kunnen spitten van je mening'' bijna de grootste oorzaak van moslim-haat. Alles heeft dus wel met elkaar te maken, sommige mensen zijn slecht en sommigen weer goed.

Het land van welvaart
Het land van Balkenende
Het land van democratie die niet overal gelden

Democratie die niet overal gelden?

Het land van tolerantie, zinloos geweld, zinvol alleen waarneer het komt op grof geld
Weer zo'n zinloze zin, kort door de bocht. Geld is het belangrijkste op aarde, maar wat heeft dat met de negativitiet van ''ons land'' te maken?

Het land van voedselbanken, vluchtelingenkampen
Het land dat niks te zoeken heeft in onze eigen landen
Het land van vrijheid is een masker op het gezicht
Het land van rechten maar wat zij beslissen is verplicht

Hier kan ik ook vrij weinig mee.

Het land van drugsverslaafde hedendaagse nomaden
Tja, life's a bitch. Waar heb je die niet?

Het land dat is onstaan op de rug van de slaven
Salah, ben ik het daar nou met je eens ?

Het land dat verdeeld is in wijken vind je het gek als ze in Frankrijk rellen treiteren
Die twee dingen hebben totaal geen verband met elkaar. Enig idee waarom die rellen ontstaan zijn?

wij noemen dat strijden, net zoals jullie doen al die tijden
Als je op zo'n manier rellen strijden noemt ben je zelf erg fout.

Het land van kolonisatie en nu van bevrijden
tsja zo kan je het vergelijken
Het land dat problemen zoekt maar toch wil vermijden
Het land van scheinheilen
Het land waar het draait om die fucking olieprijzen
Het land van satelietten

Hier kan ik ook totaal niks mee.

Het land waar het journaal niks dan leugens heeft te bieden
Ja, ik geloof die Philip Freriks ook nooit . Wát een bullshit. Geïnspireerd door de even lachwekkende complot-theorieën van 9/11?

Het land van hypocrieten
Land van parasieten
Het land dat houd van winnen maar opgeeft bij verliezen
Het land dat de leeuw niet in z'n hemd laat staan
Het land waar de vrouw word verkocht achter het raam

Niks mee kunnend.

Het land waar ik geboren ben maar waar kom ik vandaan
Het land dat mij bestempeld als de kutmarokkaan

Gedeeltelijk mee eens, gedeeltelijk niet. Vooroordelen zijn wereldwijd, net als haat enz. enz. Als Salah Nederlanders als moslim-haters willen zien moet ie dat zelf weten, ik ben er iig géén en ken meer mensen die het ook niet zijn dan die het wel zijn. Ik keur alle haat af, maar de haat is wel begonnen door verschrikkelijke dingen die bepaalde moslims hebben gedaan (9/11, Theo). Ik keur de haat net zo hard af als de gebeurtenissen, maar het gebeurd echt niet zomaar. Dat er dan ook bijv. een paar hersendoden moskeeën in brand steken schendt dan natuurlijk wel de geloofwaardigheid op de kritiek op moslims in Nederland door mensen die er wél verstand van hebben. De haters (om ze zo maar even te noemen) haten eigenlijk de extremisten, en hebben vooral de angst voor aanslagen, in principe haten ze niet alle moslims. Helaas is driekwart daarvoor te dom om dat te begrijpen en te dom om ook maar één standpunt te geven waardoor de haat nóg meer gehaat wordt, o.a. ook door jou dus, Salah. Laat de politicie qua veiligheid zijn werk doen, en de Nederlanders zal zich een stuk veiliger voelen waardoor je zal merken dat de haat afneemt. Wat ik persoonlijk denk dat dat de grootste oorzaak is. En voor de hatende die amper het besef hebben waar ze het over hebben, helaas kun je daar bijna niks tegen doen.

Social_Mask
Ik kan mezelf wel vinden in sommige van jouw dingentjes.. maar een aantal ook niet. Ik bedoel sommige lines kun je best zelf begrijpen/uitleggen als je er even over nadenkt.. Daar kom ik ook ooit op terug MJ, maar nu even geen zin Maar ik zal het wel eens gaan doen.. Enne, je zegt steeds: Dat heb je overal, maar veel mensen hier ontkennen het wel. Ik bedoel dat racisme in Amerika heb je toch ook overal? En dan vind je het niet erg dat Immortal Technique erover rapt? Ik begrijp wel dat er een groot verschil tussen Immortal en Salah is, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

Social_Mask schreef:
Oh, letterlijk gezien begrijp ik (natuurlijk) elk woord wat ie zegt maar een paar keer kan ik dus niks met een uitspraak die niet onderbouwt is.
Social_Mask schreef:
Hier heb je opzich een punt maar IT en SE zijn nogal verschillend. IT onderbouwt zijn mening (erg) goed in veel gevallen, zet zijn teksten top in elkaar en geeft gewoon zijn punt. Ik heb het lang niet altijd eens met IT, maar Salah gaat veel te vaak kort door de bocht zonder argument. En tel daarbij op dat de standpunten in zijn lines vaak niet matchen met de lines waarmee hij ze confronteert plus de kinderlijke opzet, plús het niet goed kunnen rappen. Nee, qua niveau is dat goud vergelijken met kiezels op straat.

Social_Mask
Jah, dat laatste heb je gelijk in, dat had ik zelf ook door.
Maar een line als; Het land dat alleen bij voordeel jou ass komt redden.. dat heeft wel betekenis. Hiermee maakt hij duidelijk dat als de overheid ofzo geld uit je kan halen alleen dan beschermt hij je. Misschien klopt het niet helemaal en onderbouwt hij het niet (wat idd een grooot minpunt is bij veel van dit soort rappers) maar hij bedoeld er wel wat mee. Jij schetst het af alsof hij zomaar wat zegt (wat hij soms idd wel doet) Maar ik krijg sterk het idee dat je alleen naar de negatieve van zijn teksten zoekt, en dat vindt je dan ook, logisch. Waar je naar zoekt, dat zal je vinden. Maar read between the lines.. Dan begrijp je sommige lines ook. Ik ben het ook niet erg eens met Salah, maar ik Begrijp hem wel, en ik heb ook soms het gevoel dat hij heeft. Jij, als waarschijnlijk niet moslim, hebt dat niet. En dan voel je Salah ook minder..
Ik ben het overigens niet eens met onze Salah, maar velen schetsen mensen zoals hem als "gasten die altijd maar negatief zijn over Nederland en als je het zo negatief vindt...rot dan gewoon op!!"
En dat klopt gewoon niet. Er is een reden waarom veel marokkanen, turken of andere moslims zich laten beïnvloeden door mensen als Salah, omdat er ergens, ergens wel 'waarheid' in zit... maar iedereen heeft een andere versie van de waarheid hé.

avatar van Conway Twitty
1,0
Twijfel telkens of ik dit op mijn pc moet zetten,. Op De Straat is wel goed, maar dan heb ik wel Salah Edin op mijn computer/ipod.

avatar van T.O.
En dat gaan we nu maar eens doen:

Mooi bericht

avatar van pascal83
MJ_DA_MAN schreef:

Daarnaast is IT is een stuk oprechter en geloofwaardiger. IT komt niet met nummers als 'Je vrouwtje is een bitch' en 'Coke op gas' (staat op de nieuwe mixtape van Kempi). Aan de andere kant drijft IT soms wel een beetje te vaak door met zijn complottheorieën.

Ik vind Opgeblazen met Opgezwolle er uitsteken de rest valt wel mee.

Salah Edin heeft goed zijn best gedaan om zijn product in de markt te zetten en dat is heel best gelukt: er zijn zelfs kamervragen gesteld over de subsidiëring van de clip van Het Land Van. Heel goed hoor, marketing, maar het heeft voor mij een nare bijsmaak. Niet zozeer omdat ik weinig respect heb voor zijn teksten (vaak erg kortzichtig en vooral gestoeld op haat ipv op argumenten) maar omdat hij die aandacht misbruikt om uiteindelijk zijn commerciele tracks, zoals Vrouwtje is een bitch, op TMF te krijgen. Dat is overigens gelukt.

Daarom vind ik dit album niks aan. De beats zijn bij vlagen erg goed, zijn flow is niet bijzonder goed maar ook niet echt slecht en de bijdragen van Opgezwolle en Winne zijn leuk. De teksten van Salah Edin vind ik echter vreselijk, en zoals ik al zei, met een track als Vrouwtje is een bitch verspeel je als rapper bij mij al je krediet.

avatar van Stapler
Ja toen ik "Vrouwtje is een bitch" op TMF zag dacht ik ook: Nou beste Salah, je hebt je geloofwaardigheid volledig verspilt.

Mezelf
Deze man klinkt als een hese en slappe U-Niq kloon. (alle respect voor U-Niq overigens)

Ook wordt er enorm veel onzin gepraat op deze plaat, waar ik me bijna nergens in kan vinden. Nederland is één van de betere landen om te leven in de wereld, als je het hier slecht vind wens ik je geluk om ergens anders iets beters te vinden.

De producties zijn voor mij echter wel interessant omdat Focus een Aftermath-tintje geeft aan een Nederlands product, dit maakt het toch wel uniek. Jammer dat het aan Salah Edin niet besteed is...

Nu Delic (tijdelijk) weg is bij Opgezwolle, is het misschien tijd voor Rico en Sticks om op te hooken met Focus, wat zou dat toch mooi zijn.