Tool - Fear Inoculum (2019)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Fear Inoculum (10:20)
  2. Pneuma (11:53)
  3. Litanie contre la Peur * (2:14)
  4. Invincible (12:44)
  5. Legion Inoculant * (3:09)
  6. Descending (13:37)
  7. Culling Voices (10:05)
  8. Chocolate Chip Trip (4:48)
  9. 7empest (15:43)
  10. Mockingbeat * (2:05)
  11. Recusant Ad Infinitum * (6:42)
avatar van ProGNerD
milesdavisjr schreef:
Na een lange dag werken lijkt het mij ook stiekem juist wel fijn om onderuitgezakt met een biertje Fear Inoculum over je heen te laten gaan. Alsof de laatste plaat uitnodigt tot een moshpit

Funky Bookie schreef:
Vorige keer had ik ook zitplaatsen en het was heerlijk. Heb het echt in me op kunnen nemen, zonder me te storen aan mensen die steeds voor je langs schuiven.

Begrijp ik, maar dan weegt voor mij persoonlijk een dure zitplaats in de Ziggo Dome niet op tegen lekker thuis op de bank met een goeie koptelefoon op en een speciaalbiertje erbij...

avatar van crosskip
Stalin schreef:

Ten eerste erg prijzig, ten tweede inderdaad alleen maar zitplaatsen helaas.
Dat laatste zal vermoedelijk nog wel te maken hebben met die ellendige coronaregels.
Netjes blijven zitten, enkel applaudisseren en vooral niet meezingen en juichen...

Onze Duitse vrienden van Scooter treden volgend jaar ook op in de Ziggo Dome, maar daar mag gewoon gedanst worden hoor! Lijkt me ook niet wat, een zitplaats bij Scooter, maar dat terzijde.

avatar van milesdavisjr

Stiekem is dat voor mij (ook) de ultieme luisterervaring hoewel een goed glas rode wijn het ook uitstekend doet bij Fear Inoculum

avatar van horizon
Heb gestaan bij TooL concerten en ook een keer gezeten. Niets mis mee. En ik zal deze keer ook weer gaan zitten. Een van m'n kinderen wil mee en dat zit ik liever dan dat hij niets gaat zien tussen het publiek.

avatar van pos
pos
Tool lijkt me nu echt een band die live niet zo heel veel toevoegt qua beleving. Geen ervaring mee verder maar ik heb het concert van A Perfect Circle enkele jaren geleden in de AFAS nog in mijn achterhoofd. Thuis de cd of eventueel een dvd en een goede koptelefoon zijn toereikend lijkt me. Of vergis ik me nu?

avatar van JVT
JVT
Totaal mis, ik heb al honderden concerten gezien en Tool op rock werchter is het beste dat ik ooit gezien heb. Wat een sensatie was dat. Die vergeet ik nooit meer!

avatar van Johnny Marr
JVT schreef:

Dit. In 2019 he? Na The Cure (!) nota bene... was achterlijk geniaal. Totaal uit m'n plaat gegaan, één van de beste concerten dat ik ooit heb gezien. En blij dat ik rechtstond, mag er niet aan denken om te zitten bij een Tool concert.

avatar van JVT
JVT
Klopt ja, 2019, vele van onze vriendengroep haakten nog voor Tool af wegens helemaal om zeep, en ze kenden Tool ook niet zo. Ik bleef achter met 2 maten en daar hadden we geen spijt van. De ene dikke riff na de andere, wat een trip was dat. Ze komen volgend jaar weer naar Belgie en ik hoop weer te gaan.

Johnny Marr schreef:

Ja, dat zou toch wat zijn. Zitten bij een Tool concert...

avatar van Johnny Marr
west schreef:

Ja, dat zou toch wat zijn. Zitten bij een Tool concert...

Idd... echt geen zitbandje, vind ik persoonlijk.

avatar van jellecomicgek72
Heb ook kaarten voor volgend jaar weten te bemachtigen Dat het zitplaatsen zijn is wel klote maarja ach..

avatar van Stalin
Mijn zus is zo lief geweest om vanochtend via KinkFM twee kaartjes te scoren, dus we moeten er toch maar heen vrees ik...

Wel grappig, laatste concert voor corona was Tool op Rock Werchter en eerste concert erna ook

edit: bedenk me net dat ik eind 2019 nog Dweezil Zappa heb gezien in Utrecht, samen met Mede MuMe Mattie Maartenn.

avatar van horizon
pos schreef:

Tool live is een toevoeging. Serieus goed.

avatar van SirPsychoSexy
Johnny Marr schreef:

Idd... echt geen zitbandje, vind ik persoonlijk.
Nou ja, ik heb ze in 2019 in de Ziggo Dome gezien al rechtstaand en daar stond iedereen op elkaars voeten. Een plezier was dat ook allerminst. Tool is doorgaans ook geen groep waarbij je zo de moshpit in vliegt, zeker niet wat de nummers van dit album betreft. Zitplaatsen zijn dan nog zo slecht niet als je het mij vraagt.

avatar van bikkel2
Voor Toolmuziek moet je wel even gaan zitten en met dit comeback album is dat niet anders.
Onontzeggelijk hele knappe uitgewerkte nummers met beladen lyrics en de volkomen eigen sound.
Tool is echt heel herkenbaar en wat is er dan sinds 10.000 Days uit 2006 alweer, gebeurt qua opvatting en eventuele progressie?
De Amerikanen zijn ansich al progressief genoeg natuurlijk.
Steeds verder uitgebouwd naar fragmentarische progmetal met hele knappe virtuoze ritmische vondsten en vooral ook heel functionele gitaarpartijen die daar om heen is gebouwd. Nooit ellenlange solo's, maar meer licks die de toon aangeeft.
Tool's muziek is virtuoos, maar niet als doel op zich. Het knappe is dat de dynamiek altijd daar is. Geen vergezochte overgangen en gepiel, maar veel vrijheid voor de zang van Meynard.
Fear Inoculum is geen drastische verandering gebleken.
Hooguit is er wat meer ruimte voor sfeerpartijen en pakt de band wat meer rustpunten.
Door de plaat heen luisterend, zijn bekende patronen weer aanwezig en is in stijl niet heel veel anders dan het al wat minder metalminded vorige album.
Het drum en basswerk is weer inventief en echt om te smullen, maar op één of andere manier is het zo vertrouwd dat echte verrassingen moeilijk zijn te vinden.
Wat dat aangaat is de tijd wat stil blijven staan voor Tool.
Evengoed bijzonder blijft het, omdat simpelweg niemand als Tool klinkt. De oosterse percussie heel subtiel ingebracht, zo tussen de tegendraadse drumpartijen in, blijft een trekpleister van jewelste.
Invincible doet het erg goed bij mij en de vlijmscherpe vinnige afsluiter 7tempest is ook erg sterk.

Het is en blijft een wereld band. Vreemd en afstandelijk bijna, maar de emotie is altijd aanwezig.
Daarom is dit ook een plaat die met gemak in de collectie toegevoegd kan worden.
Maar het overdonderende ontbreekt wel een beetje.
Het verrassingseffect is minimaal.

avatar van Spoelworm
Tool is zo'n band daar moet ik voor in de stemming zijn. En alhoewel ik het steengoed vind is dat eigenlijk niet vaak.
Ænima daargelaten. Dat album kocht ik bij uitkomst in de laat jaren 90 en daar heb ik toch een binding mee . Nostalgie.

Vandaag geestdodend werk. Een uitgelezen kans, alle tool albums in volgorde op mijn koptelefoon.

Dit album ligt mij goed. Erg goed zelfs.
Het is al vaker gezegd, niet verrassend noch vernieuwd het de wereld maar damn, hij is wel lekker hoor. Ik zit er toch een stuk beter in als 10.000 , welke zich op meer lof mag verheugen van de meeste liefhebbers.
Vinyl in bestelling (links en rechts uitverkocht) . Deze zal ik vaker draaien.

avatar van Mr.Domestica
Spoelworm schreef:

Vinyl in bestelling (links en rechts uitverkocht) . Deze zal ik vaker draaien.

Waar heb je deze op vinyl gevonden? Voor zover ik weet werd het enkel officieel op cd uitgebracht en staat er nu een deluxe-vinyl gepland voor leden van de Toolarmy.

Fear Inoculum - platekompaniet.no

Ik krijg een melding wanneer hij uitkomt daar. Ik meen dat ik de vinyl uitgave al eerder gezien had eigenlijk (?) Ik dacht nl dat hij op dit moment gewoon uitverkocht was... Of vergis ik mij hier?

Mr.Domestica schreef:

Als dat waar is kan ik natuurlijk blijven wachten tot voor altijd

Mr.Domestica schreef:

Klopt, er komt een vinyl versie met hardbook etc. Voor 800 euro is tie van jou.

Onofficiële versies zijn er bij overvloed. Discogs

Kronos schreef:
Onofficiële versies zijn er bij overvloed. Discogs

Ja wie wilt er nou een onofficiele ?

Dit is de link van hun releasenews over die zeer deluxe gesigneerde 5 LP'S!! versie van 800 euries. Link

Ja wie wilt er nou een onofficiele ?

Nou ik was weer eens te optimistisch Platekompanietn is redelijk oke maar heeft er wel een handje van om zaken te plaatsen die ze eigenlijk niet op voorraad hebben of kunnen leveren - met vandaag de toevoeging überhaupt te leveren zijn

Ja wie wilt er nou een onofficiele ?

Best veel mensen blijkbaar. Anders was er geen markt voor.

Kronos schreef:

Best veel mensen blijkbaar. Anders was er geen markt voor.

Ja maar er is nog steeds veel vraag naar een officiële, vandaar mijn gedachte

avatar van ZAP!
Ik heb het titelnummer nog weer es een kans gegeven, omdat ik onlangs meende een nummer van deze plaat op de radio te horen en dat best goed klonk. Ik laat de 3 sterren staan en probeer een andere keer nog wel weer es een andere track.

Cd is ook te koop voor rond de 40 euro trouwens, inclusief matig tot lelijk artwork!

ZAP! schreef:

Ja, die nog altijd te dure versie kwam maanden na de eerste nog duurdere uitgave die de ongeduldigen onder ons al hadden gekocht. En nu een nog duurdere officiële lp voor wie echt geen blijf weet met z'n geld.

avatar van Mindscapes

Ja wie wilt er nou een onofficiele ?

Waarvan de helft van de plaatkanten ook nog eens etched is (geen muziek), volgens de Discogs-pagina van de 1e officiële LP-release. Nooit echt goed begrepen (tenzij je album pakweg 55 minuten telt en je maar 3 plaatkanten nodig hebt ofzo). Er staat een exemplaartje te koop aan 2 216 euro voor wie inderdaad écht niet weet wat doen met z'n geld

Spinner - discogs.com

avatar van Mr.Domestica
Een 'goedkopere' versie van €180 wordt nu ook aangeboden.

Op dubbel LP was natuurlijk geen optie