George Michael - Listen Without Prejudice, Vol. 1 (1990)

Pop / Soul
Label: Epic

1. Praying for Time (4:41)
  2. Freedom 90 (6:30)
  3. They Won't Go When I Go (5:06)
  4. Something to Save (3:18)
  5. Cowboys and Angels (7:15)
  6. Waiting for That Day (4:49)
  7. Mothers Pride (3:59)
  8. Heal the Pain (4:41)
  9. Soul Free (5:29)
  10. Waiting [Reprise] (2:25)
  11. Freedom '90 [Live] * (6:02)
  12. Fastlove [Live] * (5:12)
  13. I Can't Make You Love Me [Live] * (5:55)
  14. Father Figure [Live] * (6:19)
  15. You Have Been Loved [Live] * (5:55)
  16. Everything She Wants [Live] * (5:13)
  17. The Strangest Thing [Live] * (6:00)
  18. Older [Live] * (5:47)
  19. Star People [Live] * (6:15)
  20. Praying for Time [Live] * (5:29)
  21. Don't Let the Sun Go Down on Me [Live] *

met Elton John

22. Fantasy * (4:02)

met Nile Rodgers

23. Soul Free [Special Radio Edit] * (4:25)
  24. Freedom '90 [Back to Reality Mix] * (6:16)
  25. Freedom '90 [Back to Reality Mix Edit] * (4:07)
  26. Fantasy * (5:02)
  27. Freedom '90 [Edit] * (5:21)
  28. Cowboys and Angels [Edit] * (4:36)
  29. If You Were My Woman * (4:06)
  30. Too Funky [Single Edit] * (3:50)
  31. Crazy Man Dance * (6:00)
  32. Do You Really Want to Know * (4:49)
  33. Happy * (4:09)
  34. Too Funky [Extended] * (5:39)
  35. Too Jazzy [Happy Mix] * (5:55)
  36. Fantasy '98 * (4:32)
  37. Heal the Pain * (4:45)

met Paul McCartney

38. Desafinado * (3:21)

met Astrud Gilberto

avatar van jabba
Zonder meer het beste album van George.

avatar van musicfriek
Mijn favoriete George Michael-album deze. Stuk voor stuk knappe composities. Kocht dit album toen ik 16 was en is letterlijk helemaal grijsgedraaid. Praying for Time is gelijk al een prachtige binnenkomer natuurlijk. Ook na bijna 20 jaar blijft dit nummer fier overeind staan. Tekstueel ook erg sterk.

Om verwarring te voorkomen werd er 90 achter Freedom gezet (Wham had ook nummer met zelfde titel). Ook in dit nummer bijt George lekker van zich af:

All we have to do now
Is take these lies and make them true somehow
All we have to see
Is that I don't belong to you
And you don't belong to me
Freedom
You've gotta give for what you take
Freedom
You've gotta give for what you take

Verder staan er ballads op zoals alleen hij kan. Mothers Pride laat mij nog vaak met een brok in mijn keel zitten. Mijn favoriet hier. Waiting is weer een knap staaltje zingen en na afloop van dat nummer blijft het ook een paar momenten stil hier.. Om vervolgens het hele album weer te gaan beluisteren.

Alleen het nummer Soul Free weerhoudt me van de volle mep. Is me iets te langdradig. Cowboys and Angels vond ik destijds ook niet zo, maar zie daar nu de schoonheid wel van in, prachtig sfeernummer. Jammer dat George niet meer van dit soort albums gemaakt heeft. Older is ook prima natuurlijk, maar vind ik een tikkeltje saai soms, zeker in vergelijking met deze. Hier op MuMe wordt dit album het best gewaardeerd

wijsneus
Als ik in de muziek één verboden liefde zou moeten openbaar maken, dan is het wel George Michael, en in het bijzonder deze CD.
Een fantastische stem, en hij schudt de mooiste nummers uit zijn mouw of het niks kost. Deze man is werkelijk gezegend met zo'n talent ! Hij raakt mij vaak vol in het hart.

4,5 **** waard.

stuart
Ik heb Cowboys and Angels ergens opeen Top zoveel verzamelaar
staan en hoewel ik geen George Michael liefhebber ben, vond ik dat wel een gaaf nummer.

Nightporter
Jammer dat George voor andere zaken dan zijn muziek de publicicteit haalt, wat dit blijft een schitterend album ! Mother's pride and Cowboys and Angels zijn schitterende songs.

avatar van rkdev
Wat een meesterwerk !! Alleen maar briljante nummers. Zwaar onderschatte plaat.

Ik ben geen liefhebber van George Michael, maar ik kan niet ontkennen dat "Cowboys & Angels" en "Praying For Time" juweeltjes zijn, vandaar 4* voor dit album.

avatar van Pinsnider
Vooruit, dan biecht ik het ook maar op... Zonder dat iemand het ooit in de gaten heeft gehad staat deze plaat al een hele tijd stiekem in mijn top 10 te pronken. Wat een prachtig meesterwerk inderdaad. Wat een mooie liedjes (al ben ik het met musicfriek eens dat Soul Free een misser is). De warmte straalt de kamer in als ik deze plaat op zet. Prachtig!!

avatar van FunkStar
Veruit de BESTE CD van George Michael! Van de meeste nummers krijg ik keer op keer kippenvel.

Favorieten zijn Mother's Pride, Cowboys & Angels, Praying For Time, They Won't Go When I Go, Freedom, Something To Save en Heal The Pain! Kortom bijna heel het album, haha!

avatar van Madjack71
Het vroege Magnum Opus van George Michael. Ik mag hopen dat hij nog eens zo een mooi en intens album maakt, een volume 2 zou van harte welkom zijn.
Faith vond ik destijds ook best goed. Mijn voorkeur lag bij The Boss, maar een Michaeltje op zijn tijd vond ik ook best goed te pruimen.
Met terugwerkende kracht vind ik dit een tijdloos, geinspireerd en kwalitatief album, dat ik nu dan eindelijk op cd in huis heb gehaald.
Hier komt zijn talent goed naar voren; zang/composities en instrumentatie...heel schoon.
Genoeg moois om uit te kiezen, bijv. een Prayer for TIme of het intense They won't Go when i go. Het sfeervolle, jazzy Cowboys and Angels.

Yep zonder vooroordeel, krijgt dit album van mij de volle mep.

Madjack71 schreef:
Met terugwerkende kracht vind ik dit een tijdloos, geinspireerd en kwalitatief album. Yep zonder vooroordeel, krijgt dit album van mij de volle mep.

Dat zouden meer mensen moeten doen `
Het staat op nummer 10,1 in mijn top 10 ...

wijsneus
Omdat het kippenvel-gevoel weer opstak bij het draaien van deze pracht-CD, toch stiekem een verhoging naar 4,5 *.

2 favoriete nummers kiezen op dit album is zòòò moeilijk.

Wat een fantastische stem heeft George toch !

Als ik naar dat onbewoonde eiland ( met stroom ) ga, en 50 albums mag meenemen, zit deze er zeker bij !

avatar van The Voice
Dit is wel een goed album, al moet ik wel zeggen dat ik 'Heal the pain' een buitenbeentje vind in negatief opzicht. De andere nummers zijn stuk voor stuk sfeervol. Cowboys & Angels is een topplaat.

4,5 *

avatar van musicfriek
Ben ik wel met je eens, Heal the Pain klinkt een beetje gemakkelijk en zijn manier van zingen is een beetje zeurderig. Samen met Soul Free de 2 'minste' nummers van dit album. Maar verder draait dit nog steeds erg lekker weg.

PS. Ik zie dat Soul Free zelfs nog door niemand als favoriet is aangevinkt.

avatar van Pinsnider
Jongens, jullie hebben het wel over de nummer 43 uit mijn persoonlijke Top 100 Allertijden!! Ik vind Heal the Pain absoluut meesterlijk in zijn eenvoud!!!

avatar van Kos
Kos
Dit album is een beetje als goede wijn.

avatar van Hendrix4live
Ik ben zeker geen fan van George maar They Won't Go When I Go vind ik wel mooi eigenlijk.

Hendrix4live schreef:

Waarschijnlijk omdat dat nummer een cover van een Stevie Wonder nummer is dan. Maar eigenlijk doe je de rest van het album (en de songschrijver-kwaliteiten van George Michael) dan wel tekort.

avatar van lennon
Pinsnider schreef:

Vind het zo mooi dat dit uiteindelijk toch nog een duet met McCartney is geworden!

Vanaf moment 1 was dit gewoon een McCartney nummer geschreven door GM...

Beide versies zijn inderdaad mooi door eenvoud!

avatar van Rickepick
Eigenlijk is vrijwel alles gezegd. maar 1 nummer mag wel ook een klein apart loftrompetje hebben. Het nummer "Something to Save" is een heel klein nummertje, maar het is ontzettend muzikaal en gevoelig zonder melodrama. het geeft een prettig evenwicht voor het wat zwaardere maar het ultieme nummer dat na de genoemde volgt.

Ik heb de jaren negentig niet zo bewust meegemaakt, en in mijn leeftijdsgroep of misschien in deze hele tijd, heeft George een slecht imago.
Maar toendertijd werd Hij toch ontzettend gewaardeerd en serieus genomen. Freedom 90 is geregisseerd door toch wel een knappe regisseur.

avatar van Yamato
Ik vind de stem van George Michael geweldig, hij is absoluut een geweldig zanger. Op sommige van zijn albums komt dat mijns inziens echter niet compleet tot zijn recht. Hier is eigenlijk alles goed, geweldig album dat van begin tot einde boeit en ontroerd.

avatar van jabba
Een klassieker. Blijft jammer dat hij hierna zijn discografie niet verder op deze manier heeft uitgebouwd.

jabba schreef:
Mee eens, echt een parel. Hopelijk komt deze ook in geremasterde versie uit. En dan graag met Vol. 2 als extra disc !! (we blijven hopen )

avatar van rkdev
Heeft iemand deze overigens op LP en wil er vanaf ... ?

avatar van lennon
rkdev schreef:
Heeft iemand deze overigens op LP en wil er vanaf ... ?

Ik heb de LP en cd, zou de lp wel eventueel kwijt willen...
PM me maar als je interesse hebt.

avatar van Saldek
Rickepick schreef:

Hier ben ik het nét niet helemaal mee eens. Ten tijde van deze cd werd George door velen gezien (vooral de serieuzere muziekliefhebbers) als een uit de voeg gegroeide puber die het moest hebben van jonge-meisjes-publiek die klaar kwamen als íe z'n muil maar open trok.
Ik nam hem ook niet serieus, voor niet de kleinste milimeter.
Toen ik deze in die tijd bij een maat hoorde was de verrassing dan ook compleet. Toen ik in de layout las dat hij alles zelf componeert, engineert, schrijft en zelfs enkele instrumentaties voor zijn rekening nam kwam het verrassingselement zelfs in een andere dimensie die ik tot op de dag vandaag niet weet thuis te brengen. (lol).
Ikke verder info zoeken inz. George, ook bij Wham, en kwam erachter dat Andrew nagenoeg decoratie was te noemen in de band.Ook toen bij Wham nam George kennelijk alles al voor zijn rekening!
Ik wierp nog een blik op de hoes: 'Listen without prejudice'.............
Alles rijmde, puzzelstukjes vielen samen en ineens was George ook voor ook de echte muziekliefhebber een man om serieus te nemen.
Wat hij hierna heeft gedaan met zijn funky-jazzy invloeden vind ik fraai, zonder meer. Maar toch vind ik het wel jammer dat hij in deze stijl niet verder is gegaan. Nu, twintig jaar later, haal ik deze nog altijd wel eens uit de kast.....het is en het blijft een sfeervolle topcd.
De 5* eens gegeven wijkt ook niet van plaats.

avatar van iggy
Prachtige plaat. Ik was definitief over de streep. . Zijn vakmanschap was volledig boven komen drijven. En straalt volledig op deze plaat. Prachtige sterke nummers vreselijk goed gezongen. Sterker dan zijn debuut. Wat moet je er verder over zeggen? Kopen die hap

iggy schreef:
Wat moet je er verder over zeggen?
Laat ff je stem achter

avatar van Rickepick
Saldek schreef:

Sorry voor een late reactie, maar ik weet bij god niet hoe dit allemaal werkt. Inmiddels weer ik dat je trouwens meer dan gelijk hebt, ik had wat meer moeten graven.
Dit is nog wel ontzettend pop waar ik niet vies van ben. De liedjes zijn enorm sterk, maar als je dit vergelijkt met Older, dan vind ik die veel interessanter.
De liederen van Older zijn zo veel rijker aan kleine details, behandelingen en laagjes. Dit is wat directer en rechtuit. Ook veel makkelijker te luisteren en te minnen. Maar op de volgende plaat is de kunst van componeren veel ruimer beoefend. Al ben ik ook hartstikke gek op deze plaat.

avatar van ThePrinceOfPop
Een heerlijke album, die je helemaal rustig maakt. Hele goede opvolger op Faith, ik vind Faith wel beter.