Het verhaal achter de hoes van Roxy Musics
Stranded is geinig, net als dat van
menig andere van Roxy. Dat geldt nog meer voor de muziek. Die is iets conservatiever dan op voorganger
For Your Pleasure, al begint het stormenderwijs met
Street Life.
Is het omdat 'de man van de vreemde geluiden' Brian Eno plaatsmaakte voor een traditioneler werkende Eddie Jobson? Ik moest wennen, 51 jaar na uitgave, maar nummers als
Just Like You en
Amazona (de laatste met halverwege een versnelling) groeien echter en in het stemmige
Psalm verwoordt Bryan Ferry een zelfgeschreven hymne. Het is gissen naar de bedoelingen en boodschappen in zijn teksten, voor uiteenlopende uitleg vatbaar.
Wat helpt om de composities te vatten is het tekstvel: de binnenhoes (het mijne enigszins gescheurd) is slechts aan één kant bedrukt met de lyrieken in standaard maar knus typemachineschrift.
Via
Serenade, de uptempo opener van kant 2, word ik wederom ingepakt, al zingt Ferry minder op het melodieuze randje dan hij voorheen deed. In het statige
A Song for Europe met naast Engelse ook Latijnse en Franse tekst, verstilt de tijd, waarna de hartstochtelijke liefdesverklaring in
Mother of Pearl in combinatie met de muziek zowat frivool lijkt. Verrassend is dat het vlotte eerste deel een langzamer vervolg krijgt.
Het verstilde, mystieke
Sunset is passend terwijl ik dit typ, zittend in de ondergaande zon:
"One last sigh of farewell - goodbye".
Waar ik bij de voorganger meteen om was, moest Roxy Music hier harder werken. Met succes.