The God Machine - Scenes from the Second Storey (1993)

Label: Fiction

1. Dream Machine (5:25)
  2. She Said (4:42)
  3. The Blind Man (5:58)
  4. I've Seen the Man (2:39)
  5. The Desert Song (5:13)
  6. Home (5:20)
  7. It's All Over (5:55)
  8. Temptation (5:14)
  9. Out (5:10)
  10. Ego (3:36)
  11. Seven (16:39)
  12. Purity (8:56)
  13. The Piano Song (3:07)
avatar van matthijs
milesdavisjr schreef:
Dat bleek dan wel de gouden tip te zijn. Een juweel die zijn weerga niet kent.
Zeker in de tijd voor het internet zijn intrede deed, bleek mond-tot mond reclame toch een van de leukste manieren om 'nieuwe' muziek te ontdekken.
100%!

avatar van itchy
Wordt 31 januari heruitgebracht op vinyl!
Hetzelfde geldt voor de opvolger.

dix
Dat is het beste nieuws sinds de ontdekking van penicilline

avatar van Chungking
Heerlijk!

dix
En, heeft iemand al op 33 toeren kunnen draaien?

avatar van itchy
Ik ben geen audiofiel ofzo maar in mijn oren klinkt het allemaal als een klok. Wat ik wel jammer vind is het ontbreken van een klaphoes, beide schijven zitten één sleeve en het artwork ziet eruit alsof de originele jpeg uit 1993 is gebruikt.

dix
Bij mij draait ie inmiddels ook weer rondjes en wel beduidend meer dan de opvolger. Beiden aangeschaft, beiden vijfsterrenplaten maar Scenes verdient er eigenlijk zes. Dust In The Wind intro's, Bulgaarse vrouwenkoortjes en een hallucinatie track van ruim een kwartier. Als Robin PS 'I'm Tired' zingt in The Blind Man dan weet ik dat hij al zijn energie hier juist aan ons schonk. Wát een Gesanmtkunstwerk en waarom heb ik deze plaat de afgelopen jaren links laten liggen.

Mocht er in het hiernamaals een rewind knop ter beschikking zijn dan spoel ik onmiddellijk naar Paradiso 10-04-1993. Let Me Out!

avatar van milesdavisjr

Deze plaat moet natuurlijk direct naar de eerste plek stijgen in je persoonlijke top 10.
Het blijft jammer dat ik destijds net te jong was om The God Machine live te aanschouwen. Uit datgene dat ik heb kunnen achterhalen moet het in Paradiso een dampend optreden zijn geweest.

Opvallend dat dit door de alternatieve press gelauwerde album qua succes toch een beetje een flop was, terwijl veel andere acts in dit genre en in deze periode heel erg succesvol waren, zoals Nirvana, Pearl Jam , Soundgarden en vele anderen. Wellicht waren de songs op dit album toch net wat te obscuur voor een groot publiek.

avatar van milesdavisjr

Volgens mij is deze discussie een keer eerder gevoerd. Iets wat goed is hoeft niet noodzakelijkerwijs een commercieel succes te zijn, net als iets wat commercieel een hit was, vanuit creatief en compositorisch oogpunt zwak kan zijn.
The God Machine lifte niet mee op de hype uit Seattle. Soundgarden, Pearl Jam, Nirvana en Alice In Chains werden getypecast en hadden de wind mee.
Ik ben het wel met je eens dat het songmateriaal van Scenes obscuurder is, met langere soundscapes en bij vlagen een wat onorthodoxe songopbouw. Daarmee in mijn ogen des te interessanter.