Tsja, misschien is het niet verstandig. Op vrijdagmiddag doelloos een platenzaak bezoeken en denken: ach ja, ik ben hier toch. Laat ik het tweede en het derde album van Nick Drake meenemen (ik heb het eerste album al en dat valt nogal in de smaak) en daarna 's avonds even een documentaire over de beste man kijken.
Ik kan vrij weinig zeggen over dit album van Nick Drake. Het enige dat ik kan zeggen, is dat ik "Pink Moon" net zo goed vind als "Five Leaves Left" en stukken beter dan "Bryter Layter" (zo jammer van die saxofoon...

). Nadat ik eergisteren "Pink Moon" heb ik beluisterd, heb ik een documentaire over Nick Drake gekeken. Deze werd uitgezonden door HUMAN in 1999. Waarschijnlijk, omdat het toen 25 jaar geleden was dat Nick Drake overleden is.
In de documentaire kwamen verschillende beklijvende opmerkingen voor. Voor mij ging de belangrijkste opmerking over de dood van Nick Drake. Was het zelfmoord of niet? De zus van Nick Drake geeft geen zekerheid. Nick Drake nam een overdosis, maar was dit bewust? Of Nick Drake zou sterven na de overdosis, of hij zou de overdosis overleven en daarna zou de wereld ineens beter zijn.
Het ging niet om roem. Het ging om die ene persoon die geraakt zou worden door de muziek. Nick Drake schreeuwde niet bewust om aandacht, maar om de aandacht van een publiek dat het nodig vond om te blijven praten tijdens een voordracht die Nick Drake zelf belangrijk vond.
Als ik de documentaire mag geloven, paste Nick Drake niet in de wereld van beroemdheden, ondanks dat hij zelf graag gehoord wilde worden. Hij wilde een troostende, liefhebbende factor zijn voor een persoon die hem wilde horen. Toentertijd viel het aantal personen dat hem wilde horen blijkbaar bitter tegen. Tegenwoordig willen ontelbare mensen hem graag horen, waaronder ik.
Hoewel ik Nick Drake (net) niet op hetzelfde niveau plaats als Leonard Cohen (dat blijft toch een persoonlijke held die voor mij verdieping geeft aan het begrip "romantiek"), wil ik Nick Drake toch graag bedanken. Blijkbaar vond hij het nodig om, met name bij het album "Pink Moon", een scheermesje te pakken en deze zo te slijpen dat het echt pijn doet, wanneer je het gebruikt. Hij snijdt als het ware door je ziel en hij laat je met een knoop in je maag achter, wanneer je zijn muziek beluistert.
Dit is nou muziek die mij echt raakt. Af en toe vind ik het net iets te pijnlijk. Toch zeg ik: bedankt Nick Drake. Bedankt voor dit gruwelijk mooie album dat mij intens hard raakt. Hopelijk kan ik hier in de toekomst vijf sterren aan kwijt, maar voor nu lukt mij dat net niet. Dat ligt niet aan jou, maar aan mij. Ik hoop dat je dat begrijpt.